Üç eski bakana kaçak akaryakıt soruşturması

Üç eski bakana kaçak akaryakıt soruşturması

TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu üç eski bakan hakkında soruşturma açılmasını istedi. Eski Devlet Bakanı Tunca Toskay ve eski Maliye Bakanları Zekeriya Temizel ile Sümer Oral görevi ihmal ve Hazine’yi zarara uğratmakla suçlanıyor.

Üç eski bakana kaçak akaryakıt soruşturması
16px
24px
07.07.2005 00:00
ABONE OLgoogle

TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu, Bülent Ecevit hükümetinin üç eski bakanı hakkında soruşturma açılmasını istedi. Eski Devlet Bakanı Tunca Toskay ve Maliye Bakanları Zekeriya Temizel ile Sümer Oral, ‘Görevi ihmal ve Hazine’yi zarara uğratmakla’ suçlanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda yeni yasama döneminde ele alınacak komisyon raporu kabul edilirse bu bakanlar hakkında soruşturma komisyonu kurulacak. Soruşturma Komisyonu, somut delillerle suçlarsa, bakanlar Yüce Divan’da yargılanacak.

10 KATRİLYON KAYIP:

Akaryakıt Komisyonu son iki yılda kaçak akaryakıt nedeniyle 10 katrilyonluk vergi kaybı tespit etti. Ancak bu döneme ait hiçbir bakan hakkında soruşturma talebinde bulunulmaması dikkat çekti. Komisyon Başkanı AKP’li Vahit Kiler, dört aylık çalışmasını tamamlayan komisyonun raporunu TBMM Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı. Kiler dün düzenlediği basın toplantısında üç bakan hakkındaki soruşturma talebinin nedenini ‘bilerek ya da bilmeyerek birilerine menfaat sağlanmış’ sözleriyle açıkladı. Kiler, dönemin valileri, eski müsteşar ve genel müdürler de dahil olmak üzere 15 ayrı soruşturma ve inceleme taleplerinin hepsinin ‘belgeli’ olduğunu söyledi. Bu dönemde de kaçakçılığın artarak devam ettiği hatırlatılarak neden bu döneme ilişkin bir bakan hakkında soruşturma istemedikleri sorusu üzerine Kiler, ‘Konunun üzerine bu dönemde gidildi. Çamurla sıvasaydık böyle devam ederdi. Biz somut olaylar hakkında soruşturma istedik. ‘Şu firmaya çıkar sağlayın’ yazısının altında imzası bulunan bakanlar hakkında soruşturma istemese miydik? Ucu kime dokunursa dokunsun dedik, objektif davrandık’ diye konuştu. Kiler özetle şunları söyledi:

52 ÜLKEDE ARAŞTIRMA:

52 ülkeye yazı yazdık, 7’sinden somut yanıt aldık. O ülkelerden ihraç edilen ürün ile Türkiye’nin ithal ürün miktarı arasında ciddi farklar var. İspanya’dan ‘gönderildi’ denilen ile ‘alındı’ arasındaki fark 108 bin ton, Fransa’dan 836 bin ton, Gürcistan’dan 16 bin ton, Letonya’dan 6 bin ton, Yunanistan’dan 226 bin ton. Bunları topladığımızda 1 milyon 188 bin ton gibi bir rakam çıkıyor.

IRAK BİLMECESİ

Irak’a yapılan müdahale sonrası, son iki yılda bu ülkeye 5 milyon 850 bin ton motorin, benzin, gazyağı gönderilmiş. Ama bu ülkeden bize gönderilen rakamlara bakıldığında, 2.5 milyon ton gibi bir rakamın, yani gönderilenin yüzde 45’inin ülke içinde kaldığı görülüyor. Aynı şekilde son iki yılda Irak’tan Türkiye’ye 3 milyon 100 bin ton bir ham petrol, nafta ihraç edilmiş. Irak, ‘Biz bunu Türkiye’ye gönderdik ve karşılığında 450 milyon dolar para aldık’ diyor. Ama bu, bizim hiçbir kaydımızda görünmüyor. Yaklaşık 8 katrilyon liralık vergi kaybı var.

TAHMİNLERİ AŞTI:

1998-2003 yılları arasında sınır ticareti kapsamında ham petrol ve fueloil ithalatında bazı firmalara yaklaşık 123 milyon dolarlık çıkar sağlanmış. Aynı firmaların yaptığı ithalatta mutat depo kapsamında Hazine’ye zarar da 360 trilyon lira. Bu iki rakam toplandığında, 1998-2003 yılları arasında ülkenin 500 milyon dolarlık, evraka dayalı zararı var.

AKARYAKITA YENİ ÜRÜN KARIŞTIRILMIŞ:

Akaryakıta karıştırma özelliği olan ancak izni olmayan yeni bir ürün tespit ettik. Bu üründen 2002 yılında 2 bin 500 ton ithal edilirken, bu rakam 2003’de 180 bin, 2004’de 500 bin, 2005’in ilk dört ayında da 157 bin tona çıkmış. Bunun incelenmesini istedik.

Temizel: Bu zırvalığı kabul e

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde