Tüzmen: İhracat 2008'de 100 milyar dolara çıkacak
Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen,hedeflerinin 2008 yılında ihracat rakamlarını 100 milyar dolar seviyesine çıkartmak olduğunu söyledi.

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Temmuz ayında ihracat artışının yüzde 1.1'de kalmasına rağmen, komşu ülkelere yapılan ihracatın yüzde 28 oranında arttığını söyledi. Tüzmen, hedeflerinin 2008 yılında ihracat rakamlarını 100 milyar dolar seviyesine çıkartmak olarak açıkladı.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Genç İşadamları Konfederasyonu yöneticilerini Bakanlık'ta kabul etti. Konfederasyon Başkanı Erhan Özmen, burada yaptığı konuşmada, 2002 yılından bu yana ihracatta ciddi gelişmelerin yaşandığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. İhracatın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydeden Özmen, enerji fiyatları, vergiler ve SSK primlerinin yüksekliğinden şikayet etti. Özmen, Teşvik yasasının ise kambur haline gelerek, iki ili birbirine düşürecek duruma getirdiğini ifade etti. Gümrük büroları, limanlar ve devlet demir yollarının çok ağır çalıştığını dile getiren Özmen, "Girdilerdeki maliyetlerin düşürülmesini ve dünyadaki meslektaşlarımızın ortamına gelmek istiyoruz" dedi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gümrüklerdeki giriş çıkışlarda artık sıkıntı yaşamadığına dikkat çekerek, "Tam otomasyona geçildi. Elektronik gümrükleri sağladık. Her sene Edirne kapımızdan şikayet gelirdi. Bu sene aldığmız tedbirlerle vatandaşların yurt dışından giriş ve çıkışlarından herhangi bir sıkıntı olmadı. Bugün bir sıkıntımız var. Çok aşırı derecede yağış nedeniyle Bulgaristan'da köprüler yıkılmış. Dolayısı ile Kapıkule'de bir birikim oldu. Biz Hamzabeyli'ye yönlendiriyoruz. Hamzabeyli'de bütün yük oraya kayacağı için kuyruklar oluşacak. Eskiden her sene kuyruklarda protestolar olurdu. Bu sene böyle bir şey yaşanmadı" diye konuştu.
Bütün illerin ihracatçı il olmaya başladığını, 15'inin ise 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabilme imkanına kavuştuğunu aktaran Tüzmen, bugün toplam dış ticaret açığının toplam dış ticaret hacmine oranının yüzde 20-22'ler civarında gerçekleştiğini kaydetti. Tüzmen, "Korkulacak bir oran değil. Ama dikkatle izlenmesi gerekiyor. Ciddi bir hacim olduğu için rahatız" ifadesini kullandı.
"Temmuz ayı rakamları bizi üzmüştür. Yüzde 1.1'lik bir ihracat artışı olmuştur" diyen Tüzmen, söz konusu ihracat artışı içinde Türkiye'nin komşu ülkelere yaptığı ihracatın yüzde 28 oranında arttığını söyledi. Tüzmen, "İhracatın düşük olduğu bir ayda dahi, komşu ülkelere yapılan ihracat geçen senin aynı dönemine göre yüzde 28 oranında artmıştır. Afrika'nın aynı ülkelerine yapılan ihracat yüzde 30 oranında artmıştır... Bunları hep birlikte yapıyoruz. Benim şimdi saçlarım kırlaşmaya başladı ama, sizin saçlar kırlaşmaya başladığı anda, genç iş adamları, zannediyorum Türkiye 150 milyar dolar ihracat rakamını rahat rahat geçmiş olacak. 2008'de 100 milyar dolar ihracatı Türkiye görecek. Ciddi bir ihracaat artışına sürdürülebilir hale getirmek için pazarların sürekli olarak açık tutulması, komşu ülke pazarlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Daha sonra girdi maliyetlerini aşağı çekecek tedbirleri almamız lazım" şeklinde konuştu.
Tüzmen, "Bizim şanssızlığımız şu oldu, Euro bizi biraz kurtarıyordu. Euro-dolar paritesindeki değişiklik de Temmuz ayında yüzde 1.1'e geldi, ihracat artışı dolar bazında. Hesapladık Euro eski değerini korusaydı, dolar karşısında ihracat artışı 2.1 olacaktı. Şimdi oradan da sıkıntı var, maliyetlerimiz yüksek. Ama bütün bunlara rağmen bu sene hükümetin program hedefini tutturacağız" dedi.
Tüzmen'in açıklamasından sonra görüşme Genç İşadamları Konfederasyonu'nun soruları ile devam etti. Teşvik yasasının 81 ile çıkartılması ile ilgili bir soru üzerine Tüzmen, "Bu sene 71'i zorlayacağız. Büyük sıkıntılara rağmen bunu yapıyoruz. 2008'de 100 milyar doları geçtikten sonra ona bakarız... Teşvik yasası ile ilgili istatistiksel dökümleri almaya başladık... Çalışmaları ilgili arkadaşlar yapıyorlar" cevabını verdi.
Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatında özellikle Akdeniz bölgesinin büyük sıkıntılar yaşadığı; naranciye mevsiminin ise gelmek üzere olduğunun hatırlatılması üzerine Tüzmen, konuyla ilgili ik