TÜSİAD'dan 'Yabancıya etik olun' uyarısı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı Türkiye'nin etik dışı uygulamalarda uluslararası alanda çok gerilerde kaldığını belirterek devlete olan güvenin azalmasının yabancı yatırımcıyı caydırdığını söyledi.

TÜSİAD tarafından 'Devlette etik yapı' çalışma dizisi kapsamında hazırlanan 'Devlette Etikten Etik Devlete: Kamu Yönetiminde Etik' konulu rapor açıklandı. Kamu sektöründe etik değerlerin yerleşmesi için atılacak adımlar ve alınması gereken önlemleri içeren 2 ciltlik raporun tanıtım toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, sade vatandaştan, yerli ve yabancı yatırımcıya kadar her kesimde devlet dairelerinde etik dışı iş gördürme intibası hakim olduğunu belirterek bu durumun devlete itibar kaybettirdiğine dikkat çekti. Sabancı, kamu görevlilerinin adil şeffaf bir hizmet sunması halinde yatırımların artarak ekonomik büyümenin ivme kazanacağını kaydetti. Dernek Başkanı Sabancı etik ihlallerinin en çok özel sektör ve kamu kurumları arasındaki ilişkilerde yaşandığını ifade ederek toplumun her kesiminin vicdanen rahatsızlık duyması halinde güven ortamının sağlanacağını aktardı. Yeni TCK, Bilgi edinme yasası ve Kamu Görevlileri Etik kanunu gibi düzenlemelerin olumlu gelişmeler olduğunu anlatan Sabancı, " Atılan adımlar sevindirici fakat yeterli değil. Gelin devlete güveni yeniden inşa etmek için hiçbir kurum ayrımı yapmadan ortak çalışalım. Etik kavramının yerleşmesi için 2006 yılını bir kampanya nezdinde ele alalım. Bu konuya hükümet ve kamuoyu sahip çıkarsı başarılı olunur." Şeklinde konuştu.
Sabancı kamu yönetiminde etik altyapıyı etkileyen unsurları şöyle sıraladı, " siyesi irade, etkili bir yasal yapı, etkin hesap verme mekanizmaları, uygulanabilir davranış kuraları, mesleki sosyalleştirme mekanizmaları, etik konularda eşgüdüm sağlayan kuruluşların varlığı ve kamu görevlilerini denetleyen etkin bir sivil toplum."
Toplantıya katılan Adalet Bakanı Hüseyin Çelik ise Türk toplumunda ahlak ve adalet konusunda talep olmadığını savunarak, " Rüşvet veren de alanda bu eylemin yanlış olduğunu biliyor. Yasa dışılığı ispatlamak için belge gerekiyor. Her zaman da rüşvetin belgesi olmuyor. Etik kavramına ne kadar sahip çıkarsak Türkiye'nin geleceğine de o kadar katkı yapmış oluruz. "diye konuştu.
Baran Taş/Cihan