TÜSİAD vergilerden şikayetçi

TÜSİAD vergilerden şikayetçi

ÖMER SABANCI: YÜKSEK VERGİLER, TELEKOM PAZARININ BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR.

TÜSİAD vergilerden şikayetçi
16px
24px
12.06.2006 15:56
ABONE OLgoogle

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, GSM Association tarafından yaptırılan araştırmaya göre, mobil hizmetler üzerindeki vergi yükü açısından Türkiye'nin yüzde 56,3 ile en yüksek vergi uygulayan ülke olduğunu söyledi.

Sabancı, bu oranın Türkiye'den sonra en yüksek vergi uygulayan Uganda'nın yaklaşık iki katı olduğunu kaydederek, "Yüksek vergi oranları, hem tüketici üzerinde baskı oluşturmakta hem de telekomünikasyon pazarının büyümesini engellemektedir" dedi.

Ömer Sabancı, TÜSİAD'ın 'AB Sürecinde Türkiye'de Bilişim ve Telekomünikasyon Teknolojileri Üzerine Görüş ve Öneriler' raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bugün, bilim-araştırma ve eğitim-kültür fasıllarındaki müzakerelerle ilgili kararlar alınacağını hatırlatarak, komisyon yetkililerinin tanıtıcı tarama toplantısının ardından 13-14 Temmuz 2006 tarihlerinde ayrıntılı tarama toplantısı yapacağını kaydetti.

Bu toplantılarda Türkiye ulusal mevzuatının ne kadarının AB müktesebatına karşılık geldiğinin ortaya konacağını ifade eden Sabancı, bu süreci Türkiye'nin AB'ye uyumunun yanı sıra bilgi toplumu olma yolunda sarfettiği çabaları derinleştirme açısından da bir fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin bilişim teknolojileri pazarının yeterli büyüklükte olmadığına işaret eden Sabancı, Türkiye'nin, kişi başına bilgisayar sayısı, bilgi teknolojileri harcaması ve internet kullanımı gibi temel göstergelerde OECD, AB-15 ve AB-25 ülkeleri ile karşılaştırıldığında genellikle sonlarda yer aldığını ifade etti.Sektörlerindeki ortak problemlerinin başında her seviyede eğitim, Ar-Ge, inovasyon, kalite önlemleri, teşvikler, üniversite-sanayi işbirlikleri gibi konularda istenilen düzeye gelmemesinin yeraldığını ifade eden Sabancı, şöyle konuştu:

'Piyasanın eşitlik ilkesi çerçevesinde düzenlenmesi, serbestlik sağlanması, rekabetçi, tek bir piyasanın oluşturulması, güçlü ve bağımsız bir düzenleyici otoritenin kuralları koyması ve uygulaması temel politikalardır. Bu çerçevede, AB mevzuatının uygulanması ve telekomünikasyon hizmetlerinin rekabetçi bir yapı içinde ucuz, kaliteli ve yaygın olarak sunulması elzemdir. Telekomünikasyon Kurumu'nun etkin ve kararlı şekilde faaliyet göstermesi bu açıdan büyük önem taşımaktadır.'

Avrupa Komisyonu'nun 2005 yılı İlerleme Raporu'nda, Türkiye'de sabit telefonlar ve mobil telefonlarla ilgili iletişim vergilerinin yüksekliğinin olumsuz değerlendirildiğini hatırlatan Sabancı, GSM Association tarafından yaptırılan araştırmaya göre, mobil hizmetler üzerindeki vergi yükü açısından Türkiye'nin yüzde 56,3 ile en yüksek vergi uygulayan ülke olduğunu, bu oranın Türkiye'den sonra en yüksek vergi uygulayan Uganda'nın 2 katı olduğunu ifade etti.

Sabancı, araştırmaya dahil edilen 50 ülkenin ortalamasının ise sadece yüzde 17,1 olduğunu kaydederek, 'Yüksek vergi oranları, hem tüketici üzerinde baskı oluşturmakta hem de telekomünikasyon pazarının büyümesini engellemektedir. Telekomünikasyon hizmetlerinden alınan vergiler, kısa ve orta vadede AB ortalamaları seviyesine çekilerek, bu hizmetlerin yoğun kullanımı, penatrasyonun AB ülkeleri seviyesine yükselmesi ve bu şekilde ülke ekonomisinin pozitif olarak etkilenmesi sağlanmalıdır' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde