'TÜSİAD müsibet yuvası'
İHSAN KALKAVAN, TÜSİAD'I VATAN HAİNLİĞİYLE SUÇLAYARAK ÇOK AĞIR LAFLAR ETTİ.

Denizcilikten sonra ikinci ana iş konusu olan Memorial Hastanesi'ndeki yüzde 42.6 hissesini mayıs ayında 94 milyon dolara satan işadamı İhsan Kalkavan, çok büyük bir hastane yatırımına soyunuyor. Memorial'den ayrılmasını, "Biz ticaret adamıyız, nakde döndük" diye açıklayan Kalkavan, "Çok daha mücehhez, çok daha büyük bir hastane olacak. Amerika'daki çok meşhurların bir tanesinin know-how'ıyla birlikte Türkiye'ye gelmesi söz konusu. Birkaç hastane ile görüşüyoruz" dedi.
Masasında otelcilik, enerji, gayrimenkul ve marina yatırımları da bulunan Kalkavan, her konuya girebileceğini, ancak "kalacağı tek konunun" denizcilik olacağını söylüyor. İhsan Kalkavan, sahibi olduğu Beşiktaş Grubu bünyesindeki şirketlerin yönetiminden birer birer çekildi. İşlerin başında artık oğlu Yavuz Kalkavan var. Grup şu anda yurtiçi ve yurtdışında tanker gemiler yaptırıyor. Denizcilikle ilgili ciroları 200 milyon dolar civarında. 100 milyon dolarlık da bir tersane inşaatı sürüyor.
İhsan Kalkavan, yelkenli teknesi Afra ve yeni aldığı 25 metrelik Falcon motor yatla Ege ve Akdeniz'de deniz tutkusunu yaşıyor. Sadece toplantılar için İstanbul'a uğruyor.
2010'da yurtdışında halka açılacak
İki asıra yakındır denizcilikle uğraşan bir ailenin ferdi olan İhsan Kalkavan, aykırı bir işadamı. Neredeyse girmediği sektör yok ama belli bir yere gelince satıp bir diğer işe giriyor. Kalkavan, şu anda Beşiktaş Grubu'nun "danışman" patronu. Özel önem verdiği Asil Çelik'teki Yönetim Kurulu Başkanlığı dışında diğer şirketlerin yönetimlerindeki yerini oğlu Yavuz Kalkavan'a bıraktı. Yavuz Kalkavan'ın yatırımlarında "3 düşünüp 1 hareket etmesini" kendisine benzetiyor. Beşiktaş Grubu'nun cirosunun büyük bölümü denizden geliyor. Beşiktaş Denizcilik Türkiye'nin en büyük tanker operatörlerinden biri. Exxonmobil, BP, Chevron gibi petrol devlerine tanker işletmeciliği alanında hizmet veriyor. Ancak sadece işletme değil, inşa faaliyete de var. Her bir gemi Kalkavan'ın deyişiyle 50-60 milyon dolarlık büyük bir fabrika demek. Şirket 1972 yılında küçük tankerlerle Türkiye ve yakın ülkelerde faaliyette olan petrol şirketleri için taşımacılık yapmak üzere İstanbul'da kuruldu. Grup 1999'dan itibaren filo yenileme programı gereği yaşlı gemileri elden çıkardı. Sahip olduğu 3 adet hampetrol tankeri Türkiye'nin en modern ve büyük gemileri. Dördüncü gemi Tena bir kimyasal tanker. 2006 ve 2007'de teslim alacakları 7 adet yeni inşa gemileri var. Beşiktaş Şirketler Grubu, ayrıca gemi inşa faliyetlerini genişletmek için Yalova Altınova'da 80 bin metrekare alan üzerinde kendi tersanesini kuruyor. Grubun doğrudan ortağı olduğu kuruluşlar arasında BankAsya, Işık Sigorta da yer alıyor. Grubun başında bulunan Yavuz Kalkavan hedeflerini, "Denizcilik faliyetlerimiz içinde hedefimiz 2010 yılına kadar Türkiye ve Uzakdoğu'da inşa ettireceğimiz petrol ve kimyasal tankerler ile pazar payımızı büyütmek. 2010 yılında 15 adet yeni gemi ile uluslararası sermaye piyasalarında şirketimizi halka arz etmektir" diye açıklıyor.
Şu sıralar yelkenleri toplamalı
İhsan Kalkavan, bir aydır dövizde yaşanan dalgalanma konusunda temkinli. “Hangi sektöre yelken açacaksınız?” sorusunu denizcilik tabirleriyle şöyle anlatıyor: "Şu son bir ay ve ne zaman Türkiye oturacaksa, bu arada yelkenleri toplayıp makineyle yürümek ya da akıntıya bırakmak lazım. Çünkü bora mı esecek, fırtına mı esecek, rüzgâr nereden esecek belli değil. Türkiye böyle bir durumla karşılaşacak demiyorum ama öyle bir sektörde çok güzel avantaj var derseniz, balık tutayım derken köpekbalığı sizi aşağı çeker."
İstanbul'da büyük bir otel yaptırmak istediklerini belirten Kalkavan, "Marina yapabi