Dolar
38,9148
-0,27%
Euro
44,2196
0,47%
Sterlin
52,8888
0,90%
Bitcoin
4.246.271
-1,54%
BİST-100
9.356,04
-1,26%
Gram Altın
4.202,108
1,67%
Gümüş
33,53
1,37%
Faiz
47,7
0,00%

TÜSİAD, Avrupa İş Dünyası Zirvesi'nde Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı, Gümrük Birliği mesajı verdi

TÜSİAD, Kopenhag’da düzenlenen Avrupa İş Dünyası Zirvesi'nde Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı. Küresel rekabet baskılarına karşı Avrupa rekabetçiliğini ve direncini güçlendirme gündemiyle yapılan toplantıda TÜSİAD'ın Gümrük Birliği mesajı öne çıktı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Yücaoğlu, “Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi öncelikli bir konudur. Bu yalnızca ticari bir konu olarak değil, Avrupa’nın yenilikçilik, güvenlik, dekarbonizasyon ve teknolojik atılım stratejisinin de ayrılmaz parçası olarak görülmeli" ifadelerini kullandı. 

23.05.2025 21:21Güncelleme: 23.05.2025 21:25
TÜSİAD, Avrupa İş Dünyası Zirvesi'nde Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı, Gümrük Birliği mesajı verdi
16px
32px

 Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısı düzenlendi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Yücaoğlu, TÜSİAD Genel Sekreter Ebru Dicle ile TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi Dilek Aydın, Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı. 

KÜRESEL REKABET BASKILARI, REKABET VE ENERJİ POLİTİKALARI...

Avrupa iş dünyası temsilcilerinin ana gündemi rekabetçilik, AB enerji politikası, AB-ABD ilişkileri ve kilit uluslararası ekonomik ve ticari gelişmeler oldu. Gelecek dönemin hedeflerine ulaşmak için iş dünyasının beklentilerini içeren BusinessEurope Başkanlar Konseyi Kopenhag Bildirisi kabul edildi. 

Bildiri, 1 Temmuz'da Danimarka’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevini devralacak olması vesilesiyle Danimarka Sanayi, İş ve Finans Bakanı Morten Bodskov'a sunuldu.

BİLDİRİDE, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN DERİNLEŞTİRİLMESİ VURGULANDI

Kopenhag Başkanlar Konseyi Bildirisi'nde, AB'nin Avrupa çıkarlarını koruyan ve ABD ile müzakere yoluyla çözümler arayan iddialı bir uluslararası ticaret politikası izlemesi gerektiği belirtildi. Bildiride, jeopolitik belirsizlikler göz önüne alındığında, Avrupa'nın dirençli hale gelmesi ve risklerin azaltılması amacıyla ticaret ve yatırımlarda çeşitlendirmeye gidilmesi gerektiği, Birleşik Krallık ve Türkiye gibi AB'nin uzun dönemli ortaklarıyla ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiği de vurgulandı.

Tek Pazar Stratejisi'nin sınırlar arası engellerin kaldırılması için hızla uygulanması gerektiği kaydedilen bildiride, enerji maliyetlerini düşürmek üzere ek önlemler alınması ve karbonsuzlaşmanın sanayi rekabetçiliğinin güçlendirilmesi ile sürdürülmesi, raporlama gereklilikleri ve yasal çerçevenin somut şekilde sadeleştirilmesi, iddialı araştırma ve yenilikçilik politikaları uygulanması, sosyal politikanın Avrupa rekabetçiliğini artırmaya ve yetkin işgücü açığını gidermeye katkı sağlaması, Avrupa'nın güvenlik, savunma ve direncinin güvence altına alınması ve geniş çaplı etki yaratma potansiyeli olan Avrupa projelerini destekleyebilecek Çok Yıllı AB Bütçesi oluşturulması ana mesajlar arasında yer aldı.

'TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ ÖNCELİKLİ BİR KONU'

TÜSİAD'dan toplantıyla ilgili yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Yücaoğlu'nun görüşlerine yer verildi. Yücaoğlu, Türkiye ve AB'nin hızla ortak ve bütüncül bir yol haritasını işletmesi gerektiğini belirtti:

"Rekabetçilik için merkezi önemde olan enerji alanında daha yakın bir AB-Türkiye işbirliği sağlanması stratejik bir ihtiyaç. Türkiye-AB Üst Düzey Enerji Diyaloğu vakit kaybedilmeden yeniden başlatılmalı. Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi de öncelikli bir konu. Bu yalnızca ticari bir konu olarak değil, Avrupa’nın yenilikçilik, güvenlik, dekarbonizasyon ve teknolojik atılım stratejisinin ayrılmaz parçası olarak görülmeli."

KİLİT AB POLİTİKALARI, TÜRKİYE'Yİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE UYGULANMALI

Avrupa'nın karşı karşıya olduğu meydan okumalara karşı kriz yönetiminin ötesine geçmeleri gerektiğine vurgu yapan Yücaoğlu, Net-Sıfır Ortaklıkları ve Temiz Sanayi Mutabakatı öncelikli, enerji güvenliği, temiz teknoloji atılımı ve sanayinin karbonsuzlaşması için kilit AB politikalarının Türkiye'yi kapsayacak şekilde uygulanmasının altını çizdi.

AB-TÜRKİYE ÜST DÜZEY ENERJİ DİYALOĞU HIZLA BAŞLATILMALI

Yücaoğlu, enerji alanında daha yakın işbirliğinin AB-Türkiye entegrasyon ortaklığının ana bileşenlerinden olması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"AB bu yönde siyasi kararlılığını göstermeli ve AB-Türkiye Üst Düzey Enerji Diyaloğu'nu hızla başlatmalı. Jeopolitik ve ekonomik gerçeklik ile uyum içerisinde siyasi engeller yerine ortak kazanımları konuşma zamanı. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi güvenlik ve enerji dahil AB-Türkiye entegrasyon ortaklığının tüm boyutlarında somut ekonomik kazanımlara, jeopolitik direnç ve etkiye zemin oluşturur. Kaybedilen her an ise zafiyetleri artırır.

Ekonomik entegrasyonu Gümrük Birliği ile derinleştirirken, Ukrayna ve Suriye'nin yeniden yapılanması öncelikli olmak üzere bölgemizdeki girişimlere de birlik içinde odaklanmalıyız. Bölgenin somut ihtiyaçlarına birlikte cevap oluşturmak için Türkiye'nin ilgili AB mekanizmalarına dahil edilmesi önem taşıyor. Bu yaklaşım girişimlerin katma değerini artırırken, kaynakların daha etkili kullanımını da destekleyecektir."


patronlardunyasi.com