Turna, Avrupa'ya açıldı
Türk Ulusal Ajansı olarak da bilinen Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı'nın proje başvurularını elektronik ortamda almak için geliştirdiği ''Turna'' isimli yazılım, İsveç tarafından da kullanılmaya başlandı.

Türk Ulusal Ajansı olarak da bilinen Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı'nın proje başvurularını elektronik ortamda almak için geliştirdiği ''Turna'' isimli yazılım, İsveç tarafından da kullanılmaya başlandı.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Fatih Hasdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da proje başvurularını elektronik ortamda alabilen ender kuruluşlardan birisi olduklarını, bu başvurular için geliştirdikleri yazılımın da Avrupa'ya açıldığını söyledi.
''Turna'' ismini hem Türk Ulusal Ajansını çağrıştırması, hem de Turna adlı kuşun çok uzun mesafeler uçma özelliği nedeniyle seçtiklerini belirten Hasdemir, Avrupa'dan destek alan ülke olmak yerine bir adım öne geçerek bu yazılımı geliştirdiklerini ve İsveç ulusal ajansının da başvuruları bu yazılım üzerinden almaya başladığını bildirdi.
''Turna artık Türkiye sınırlarına sığmıyor, Avrupa'ya açıldı'' diyen Hasdemir, Türkiye'nin ''takip eden değil takip edilen ülke'' haline geldiğini ifade etti.
Turna yazılımının kurumlarının yaptığı birkaç yıllık çalışmanın ürünü ve her şeyiyle Türk Ulusal Ajansına ait olduğunu vurgulayan Hasdemir, bu yazılımın fırsat verildiğinde Türk insanının neler yapabileceğinin en güzel örneklerinden olduğunu söyledi.
Söz konusu yazılım için Malta'nın kendilerinden talepte bulunduğunu, Avrupa Komisyonu ve Polonya'ya da sistemin tanıtımının yapıldığını anlatan Hasdemir, bu ülkelerin karar süreçlerinin tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.
''AVRUPA'DA EN ÇOK HİBE DAĞITAN 7. BÜYÜK AJANSIZ''
Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik isimli AB Topluluk Programları'nı yürütmek üzere 2004 yılında kurulan AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın şu anda Avrupa ülkeleri arasında en çok hibe dağıtan yedinci kuruluş olduğunu belirten Hasdemir, Turna yazılımının Avrupa'ya açılmasının da bu konumu sağlamlaştırdığını söyledi.
Türk Ulusal Ajansı'nın AB Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci, okul öncesi, ilk ve orta öğretim programı Comenius ve gençlik projelerinde Avrupa'da en fazla proje alan ajans olduğunu da bildiren Hasdemir, şunları kaydetti:
''Proje sayıları bakımından bu üç alanda Avrupa'da birinciyiz. Bu sene ocak ve şubat ayları itibariyle aldığımız başvurular bu alanda birinciliğimizin devam edeceğini gösteriyor. Bu sene içinde proje ve bireysel başvurularda yüzde 20 civarında artış bekliyoruz. Kaynaklarımız bunların sadece yüzde 20'lik kısmını desteklemeye yetiyor. Bu yönde de girişimlerimiz var. Bunlar olumlu sonuç verirse bu yüzde 20'lik destek oranını daha yukarılara çekmeyi planlıyoruz.
Bizden 2004'ten beri 170 bin kişi yararlandı. 100 binden fazla Avrupa vatandaşı ülkemize geldi. Bunlar genç, öğretmen ve öğrenci ağırlıklı. 300 milyon avro hibe kullandırdık 7 yıl içinde.
Gençlere (hayal edin hayalinizi projeye dönüştürün biz de bunları gerçekleştirmeniz için hibe şeklinde destek sağlayalım) diyoruz. Bir anlamda gençlerin ve hayatboyu öğrenme programından yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın ya da kurumlarımızın fikirlerini, hayallerini yarıştırıyoruz. Kaynağımızın yettiği kadarlık kısmını hibe şeklinde destekliyoruz ve toplum olarak hepimiz kazanıyoruz.''
Bu programlar sayesinde Türkiye'ye binlerce Avrupalı öğrenci, akademisyen ya da meslek erbabı geldiğini ve bu kişilerin sistemli bir şekilde Türkçe öğrendiklerini anlatan Hasdemir, programların amacının dil öğretimi olmadığını, ancak programların uygulanabilmesi için insanların gittikleri ülkenin dilini temel seviyede de olsa öğrendiklerini söyledi.
Hasdemir, kendilerine tahsis edilen kaynakların tamamını kullandırdıkları gibi Avrupa Komisyonu'nunda ortak havuzda biriken, diğer ülkelerin kullanamadığı kaynaklardan kaynak çektiklerini de sözlerine ekledi.
EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI
Eğitim ve gençlik programları, Avrupa vatandaşlarına ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve kurumsal olarak eğitim ve gençlik alanında yapacakları sosyal kültürel, mesleki faaliyet ve projelere finansman desteği sağlamak ve yol göstererek yardım etme esası üzerine kuruldu.
Bu çerçevede bir yandan vatandaşların bir proje üretebilecek şekilde ve proje kapsamında sorunları tespit edip çözüm üretmek için girişimde bulunma ve inisiyatif üstlenme becerileri gelişiyor bir yandan da sosyal sorumluluk üstlenmelerine imkan sağlanarak aktif vatandaşlık bilinçlerinin artması sağlanıyor.
Programlar AB'ye üye veya aday konumundaki bütün ülkelerde bulunan Ulusal Ajanslar vasıtasıyla yürütülüyor. Eğitim ve Gençlik Programlarının çoğu çok uluslu ortaklıkları teşvik ettiğinden söz konusu ulusal ajanslar arasında da yakın ilişkiler ve işbirliği bulunuyor.