Türkiye'yi ithalat cenneti yapmayalım

Türkiye'yi ithalat cenneti yapmayalım

Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'dan uyarılar..

Türkiye'yi ithalat cenneti yapmayalım
16px
24px
14.09.2010 16:20
ABONE OLgoogle

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler içinde önemli büyüme hızını yakalayan ülkelerden biri olacağını, ancak işsizlik sorunuyla başedilebilmesi için 2011 ve sonrasında minimum yüzde 6'larda büyüme kaydedilmesi gerektiğini bildirdi.

     Özilhan, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı yüzde 10,3'lük büyüme rakamıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu rakamın önemli bir büyüme olduğunu, Türkiye'nin üç dönemdir büyüdüğünü ve tekrar büyüme trendine girdiğini söyledi.

     Türkiye'nin bu yıl yüzde 5-5,5 civarında bir büyümeyi elde edecek gibi göründüğünü belirten Özilhan, 2009 yılındaki küçülme nedeniyle önceki rakamların henüz yakalanamadığını, ancak büyüme trendinin devam etmesinin, 2011 yılında Türkiye'nin yüzde 6'lar civarında büyüyebileceğiyle ilgili birtakım işaretler verdiğini ifade etti.

     2011 yılının seçim yılı olduğu dikkate alındığında bunun ivmesinin de büyüme rakamlarına yansıyacağının altını çizen Özilhan, ''Dolayısıyla Türkiye, gelişmekte olan ülkeler içinde önemli büyüme hızını yakalayan ülkelerden biri olacaktır. Türkiye'nin işsizlik sorunuyla başedebilmesi için 2011 ve sonrasında minumum yüzde 6'larda büyümesi lazım. Burada hükümete, özel sektörü yönlendirmesi ve strateji tespitinin yapılabilmesi açısından önemli görevler düşüyor'' diye konuştu.

     Yatırımcılar ve işadamlarının istikrarlı bir ortamı istediklerini vurgulayan Özilhan, ''Türkiye'nin son dönemdeki önemli başarılarından bir tanesi de çıpalarının olmasıydı. Mali kuralın da Türkiye için önemli bir çıpa olacağına inanıyoruz. Hükümetin referandumdan sonra önümüzdeki seçimlerde de önemli bir oy potansiyelinin olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye, herhangi popülist politika izlemeden bu büyüme trendi içinde daha istikrarlı bir yapıya kavuşabilir. Dolayısıyla böyle bir çıpa, hem yerli hem yabancı yatırımcılara çok önemli özgüven getirir. Hükümet, politikasını ortaya koymuş olur. Herhangi bir IMF programı olmadan kendi isteğiyle böyle bir programın yapılması, bana göre çok faydalı olur. Yatırımcılar açısından da uzağı görebilme olanağı ortaya çıkarır'' şeklinde konuştu. 
     
     'POPÜLİST POLİTİKA İZLENİRSE SEÇİMDEN SONRA AYARLAR GEREKEBİLİR''
     
     Bir çıpanın olmaması halinde Türkiye açısından çok fazla birşeyin değişmeyeceğini belirten Özilhan, ''Önemli olan Türkiye'nin istikrara sahip olması. Ancak yatırımcı açısından baktığınızda 'acaba' tereddütleri ortaya çıkar. Türkiye, önümüzdeki dönemde popülist politika izlerse, seçimden sonra birtakım ayarlar gerekecektir. Bu ayarlar da yatırımcının kafasında sorulara neden olacaktır'' dedi.
     Tuncay Özilhan, Türkiye'nin cari açık konusunda tedbir alması gerektiğine de dikkati çekerek, cari açığın gittikçe büyüdüğünü, hükümet ve işadamlarının cari açığın büyümemesi için izlenmesi gereken politikalar konusunda çalışma yapması gerektiğini söyledi. 

     Türkiye'nin ithalatçı bir ülke olmaya başladığının altını çizen Özilhan, ülkede üretimin azaldığını, istihdam yaratılabilmesi için önemli ölçüde üretime ihtiyaç olduğunu, dolayısıyla ithal edilen mamul ve yarı mamul hammaddelerinin de Türkiye'de üretilmesi gerektiğini, alınacak bu gibi tedbirlerle cari açığın azaltılabileceğini belirtti. 

     Kurun kendi pazar şartları içinde oluşması gerektiğini ifade eden Özilhan, ancak hükümetin alacağı stratejilerle ve vereceği teşviklerle ithalatın yavaşlatılması ve yerli üretimin artırılmasının sağlanabileceğini vurguladı. 

     Makro göstergeler açısından Türkiye'de ekonominin doğru yolda olduğunun görüldüğünü dile getiren Özilhan, ''Ama cari açığın bozulma yönündeki hareketine bakıldığı zaman 'ilerde acaba bir sıkıntı olur mu' sorusu akla geliyor. Çünkü Türkiye, cari açığı borçlanarak kapatmaya çalışıyor. Cari açığın yanı sıra Türkiye'nin istihdam, işsizlik problemi var. Bunu çözemiyor. Benim söylediğim çerçeve içinde bu sorunun çözülebileceğini düşünüyorum'' diye konuştu. 
     
     ''TÜRKİYE'Yİ İTHALAT CENNETİ YAPMAYALIM''
     
     Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da ''Büyüme gerçekleştiremezsek daha büyük tehlike çanları çalar. Büyümenin devam etmesi gerekir. 2009 yılında küçülmüştük. Küçülmenin daha üzerine çıkmamız lazım ki istihdam yaratalım'' dedi. 

     Bu yıl öngörülen büyüme rakamlarının yeterli olmadığını ifade eden Zorlu, ''Daha fazla büyümemiz gerekir. 2009'daki küçülmenin üzerine çıkmamız şart. Türk Lirasının değer kazanması bizim için handikaptır. Bu çok önemli. Yeter ki değer kazanmasın. Aksi halde rekabet şansımız azalır. Bunun altını önemle çiziyorum, buna dikkat etmek lazım. Türkiye'yi ithalat cenneti yapmayalım. TL'nin değer kazanmasının zararlarını geçmiş yıllarda gördük '' şeklinde konuştu. 

     Ahmet Nazif Zorlu, ihracat odaklı bir grup olduklarının altını çizerek, rekabet güçlerinin artması durumunda ihracatı da artıracaklarını, ihracat artışının da daha fazla istihdam anlamına geldiğini söyledi. 
    

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde