Türkiye'nin stratejik önemi Londra'da masaya yatırıldı

Türkiye'nin stratejik önemi Londra'da masaya yatırıldı

Londra'da dünyanın en seçkin ekonomi okulları arasında gösterilen London School of Economics'de Hazar Denizi yer altı kaynakları ve bir enerji üssü haline gelen Türkiye'nin stratejik önemi masaya yatırıldı.

Türkiye'nin stratejik önemi Londra'da masaya yatırıldı
16px
24px
10.12.2006 17:37
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nde görevli ve aynı zamanda doktora eğitimini sürdüren Tuncay Babalı tarafından verilen seminere, Türkiye ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Amerika'nın dev petrol şirketi EXON Mobil gibi uluslararası şirket temsilcileri de katıldı.

Hazar Denizi enerji kaynakları ve bu kaynaklardan pay alan Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve İran'ın bölgedeki etkinlerini anlatan Babalı, Türkiye'nin de bölgede önemli etkinliği olduğunu, buradaki enerji kaynaklarının Batıya ulaştırılması anlamında Türkiye'nin stratejik bir ülke haline geldiğine dikkat çekti.

Hazar Denizi enerji kaynaklarından Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'nın ortalama 49 milyon varil petrol payı aldıklarını anlatan Tuncay Babalı, bu miktarın Kuveyt'in sahip olduğu petrolden ve Kuzey Alaska'nın sahip olduğu petrol miktarından daha fazla olduğunu belirtti.

Hazar Havzası'nda etkinliği olan en büyük aktörleri olarak Rusya, İran, Türkiye ve Amerika'yı sıralayan Babalı, bölgede etkin rol oynayan aktörlerin temelde 4 yaklaşımının bölgeye şekil verdiğini vurguladı. Babalı, bunların; dünya enerji tüketicilerine güvenli bir şekilde bu enerjiyi ulaştırmak, dünya pazarlarına hangi gaz ve petrolün hangi güzergahtan ulaştırılması, Batılı şirketler, bölgedeki küçük devlet şirketleri ve Rusya şirketleriyle birlikte ticari olanakları ve fırsatları geliştirmek ve bölgenin bağımsızlığını korumak olduğunu anlattı.

Bölgede siyasi açıdan bazı anlaşmazlıkların ve çatışmaların mevcut olduğuna dikkat çeken Babalı, bu çatışmaların tehlike oluşturduğunu söyledi. Bunları Rus-Çeçen, Azerbaycan ile Ermenistan arasında var olan Karabağ sorunu ve Gürcistan'daki Güney Osetya anlaşmazlıkları olarak gösteren Babalı, Hazar Havzası'ndan Gürcistan ve Azerbaycan yoluyla Türkiye'ye uzanan boru hatlarınca yeni tehlikelerin baş gösterebileceğinin altını çizdi.

Türkiye'nin kontrolü altında bulunan İstanbul Boğazı'nın da Türkiye için büyük bir stratejik önemi olduğunu anlatan Babalı, her yıl binlerce gemi ve tankerin bu dar boğazdan geçtiğini ve geleceğin enerji yolu üzerinde çok önemli bir stratejik ülke haline gelecek olan Türkiye'nin, boğazları kontrol etmede çevresel felaketlere sebebiyet verilmemesi için dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Londra/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde