Türkiye'nin ilk ve tek üretim odaklı teknoparkı Gebze'de açıldı
Türkiye'nin ilk ve tek üretim odaklı Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark'ı Sanayii ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un katılımıyla Kocaeli'ne bağlı Gebze ilçesinde açıldı.

Açılıştan önce bir konuşma yapan Bakan Coşkun, Türkiye'nin nitelikli ürün ve teknoloşi konularında yetkin olması, dışardan gelen teknolojiye bağımlı değil teknoloji satan ülke konumuna gelmesinin öncelikli hedefleri olduğunu söyledi. Devlet politikası olarak Ar-Ge çalışmalarını öncelikli konuma getirdiklerini belirten Bakan Coşkun, her gün teknolojik alt yapı itibariyle yeniden yapılanan dünyada, rekabetin en önemli faktörünün Ar-Ge'ye verilen önem olduğunu söyledi. Tüm dünyada çılgınca bir rekabetin yaşandığını vurgulayan Coşkun, bu rekabete ister ülke, isterse de işletme olarak ayak uydurabilmenin tek şartı teknoloji öncelikli politikalar üretmek, gelişmiş ve rekabet gücü yüksek ülke olabilmekten geçtiğinin altını çizdi. Coşkun, bu nedenle özel sektörün de aktif katılımıyla sanayinin, tarımın ve hizmet sektörünün gelişmesi ve bu gelişmeye ışık tutacak, yön verecek teknolojik buluşların ve araştırma faaliyetlerinin hiç durmaksızın devam etmesine bağlı olduğunu hatırlattı.
Bakan Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Geldiğimiz süreçte dünyadaki toplumların ekonomik kalkınmasını ve toplumsal refah düzeylerini belirleyen ve şekillendiren en önemli etken, teknolojik gelişme ve bilimsel alandaki ilerlemelerdir. Artık teknoloji üretemeyen işletmeler taklit ürünlerle bir yere varamayacaklarının bilincindeler. Günümüzde küreselleşen dünyamızda her gün artan rekabet, teknolojik bilgiye dayalı eğitimi zorunlu hale getirmektedir. Önümüzdeki yıllara, kendi özgür teknolojisini üreten, ürettiği bu teknolojiyi ticarileştirerek uluslararası pazarlarda satabilen toplumlar damgasını vuracaktır. Bir ülkenin dünya rekabetinde üstünlük sağlayabilmesi, küresel süreçlerde söz ve karar sahibi olabilmesi, ancak bilim ve teknoloji alanında gösterdiği başarıyla mümkündür."
Ülke olarak ürün ve teknoloji konusunda daha yetkin olmak ve teknoloji satan ülke konumuna gelmenin en önemli hedef olarak belirlediklerini hatırlatan Coşkun, bilim ve teknoloji vizyonu yeniden belirlenmiş ve bu vizyona ulaşmak için Ar-Ge desteklerinde önemli bir artış sağlandığını belirtti. Lizbon Anlaşması çerçevesinde AB ülkelerinin, 2010 yılına kadar Gayri Safi Milli Hasılalarının yüzde 3'ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırması gerektiğini söyleyen Coşkun, "Ülke olarak 2002 yılında Ar-Ge'ye yüzde 0.60 pay ayrılmış. Bu oran tabii ki çok az. Hükümet olarak bu payı 2007 yılına kadar yüzde 2'ye, 2010 yılında ise yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. Amu şunu da belirtmekte fayda var: Gayri Safi Milli Hasıla'sı her gün büyüyen bir ülkede bu oranın tutturulması da çok gayret isteyen bir konu. Ama Türkiye devleti olarak Ar-Ge öncelikli politikamız, hedefimizdir" şeklinde konuştu.
Coşkun, bakanlık olarak 20'ye yakın teknoparkın kurulumuna izin ve destek verdiklerini söyledi. "Bunlardan 3 tanesi OSB'lerin içinde bulunmaktadır ki, bu gün bunladan birinin açılışını yapma sevincini yaşıyoruz." diyen Coşkun, şöyle konuştu: "Ayrıca KOBİ'lerin de bu yarıştan geri kalmaması için çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık olarak 10'un üzerinde de bu amaçla açılmış teknoparklar bulunmaktadır. Bu teknoparklardan bu sene 40 milyon ABD doları aşkın ihracat gerçekleşti. Önümüzdeki yıllarda da bu rakamın artarak devam edeceğine inanıyorum."
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türk müteşebbisinin ve sanayicisinin çalışma azmi sayesinde Türkiye'nin ekonomisinin son 3 yılda önemli bir başarı hikayesine imza attığını belirtti. 25 yıl önce Türk sanayisinin yüzde 90'ının tarım ürünlerinden oluştuğunu ve toplam 3 milyar doları bulan ihracatına karşılık bugün bu gün bu rakamın 72 milyar dolara çıktığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu gün sanayide yakalanan bu rakamların kesinlikle yeterli olmadığını vurguladı. İhracattan çok daha fazla ithalat yapıldığını 40 milyar dolarlık dış ticaret açığı olduğunu ve bu açığı