Türkiye'nin dış borcu ne kadar?
CHP lideri Baykal'ın "Türkiye'nin dış borcu 400 milyar doları aştı" açıklamasına Mehmet Şimşek cevap verdi

AK Parti Gaziantep 1. sıra milletvekili adayı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış borcunun 86-87 milyar dolar olduğunu belirterek, "Birileri sürekli borçların arttığını söylüyor. Amerika'nın borcu 8.8 trilyon dolar, Japonya'nın borcu, 7 trilyon dolar. Bu rakamlara bakıp konuşacak olursak bu ülkeler batmış durumda" diye konuştu. Şimşek, hükümetin yaptığı çalışmaların yeni dönemde artarak devam edeceğini söyledi.
Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) üyeleri ile buluşan Mehmet Şimşek, iktidarın çalışmalarını ve gelecek dönemde yapacakları çalışmaları anlattı. Şehitkamil Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, AK Parti Milletvekili Fatma Şahin, AK Parti İl Başkanı Ökkeş Eruslu, AK Parti milletvekili adayları Halil Mazıcıoğlu ve Yusuf Aslan katıldı. HÜRSİAD üyelerinin sorularını cevaplayan Mehmet Şimşek, hükümetin 4.5 yılda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
ARTAN BORÇ ÖZEL SEKTÖRÜN
AK Parti'nin her alanda yenilik yaptığını anlatan Şimşek, "TÜBİTAK'a son 4. 5 yılda verdiğimiz para, bizden önceki iktidarların verdiği paradan daha fazla. Gittiğim her yerde borçların arttığı söyleniyor bana. Türkiye'nin dış borcu 8'de 1'ine inmiş durumda. Sonuç çok açık. Türkiye'nin dış borcu geçen yılsonu itibari ile 86-87 milyar dolar. Merkez Bankası'nın rezervi 65 milyar dolar, net borcun milli gelire oranı yüzde 5. Böyle şey görülmemiş, biz geldiğimizde yüzde 40'lardaydı. Birileri sürekli borçların arttığını söylüyor.
Doğru özel sektörün borçları arttı. 83 milyar dolar artmış özel sektörün borcu. Ama özel sektöründe değeri bilançosu 6-7'ye katlandı. Amerika'nın borcu 8. 8 trilyon dolar, Japonya'nın borcu, 7 trilyon dolar. Bu rakamlara bakıp konuşacak olursak bu ülkeler batmış durumda. Ama değil milli gelire bakmak lazım. Milli gelire bakarsanız, Türkiye'nin iç ve dış borcunun toplamı AK Parti iktidara geldiğinde yüzde 93'tü. Brüt yüzde 61'e indirdik net yüzde 44. 5'e indirdik. Tabi bunlar geride kaldı, bizim için bundan sonraki dönem önemli. Bundan sonra güzel çalışmalara imza atmamız gerekiyor. " diye konuştu.
TERÖRÜ YATIRIM BİTİRİR
Gelecek dönemde istikrarlı büyümenin devam edeceğini belirten Şimşek, bunun içinde halka büyük rolün düştüğünü söyledi. İstikrarlı büyümenin meyvesinin adil dağılım olduğunu ifade eden Şimşek, bundan sonraki dönemde adil dağılımın daha da iyi yapılacağını dile getirdi. Bölgedeki terör olaylarına da değinen Şimşek, terörün altında cehalet ve fakirliğin yattığını vurguladı. Bunun için bölgeye yatırımların şart olduğunu anlatan Şimşek, "Cehalet ve fakirliğin hüküm sürdüğü yerlerde, insanların akılların çelmek ve dağa çıkartmak daha kolay” diye konuştu.
Sektörel bazda teşvik
Şimşek, 'Gelecek projeler için para desteğine hazırız. Eğer Türkiye'nin bir yeri Bangladeş diğer tarafı Belçika ise Belçika'ya teşvik verirken sadece sektörel bazda vereceğiz. Ama Bangladeş'e her alanda vereceğiz. Çünkü burada bizim amacımız fakirliği ortadan kaldırmak, terörün kökün çökertmek." dedi. Konuşmaların ardından, HÜRSİAD üyeleri milletvekili adaylarına sorular yönelterek, yeni dönemde yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler aldı.