Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,7186
0,18%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.237.869
0,03%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

'Türkiye'de elektrik eksiği yok'

ENERJİ BAKANI GÜLER'E GÖRE TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK EKSİĞİ YOK. KESİNTİNİN NEDENİ İSE..

06.07.2006 15:10Güncelleme: 27.10.2023 14:25
Haberi paylaşın
'Türkiye'de elektrik eksiği yok'
16px
32px

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ASO'nun 2005 yılı Başarı Ödülleri töreninin ardından, elektrik kesintileriyle ilgili açıklamalar yaptı.
 
Konuyla ilgili incelemelerin devam ettiğini belirten Güler, kamu ve özel sektörün elektrik hizmetlerinde bir bütün olduğunu belirtti. 

"Sistemin bir denge içinde olması lazım"

Bu konuda yapılması gerekenleri özel sektörle görüştüklerini ifade eden Güler, 'bunu süratli bir şekilde çözeceğiz. Sistemin bir denge içinde olması lazım. Bu konuda da herkese düşen görevler var. Bize de düşen görevler var. Bu görevler konusunda da onlara da yaptığımız çalışmaları bildirdik" diye konuştu.
 
Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği'yle birlikte 'yük alma-yük atmak' diye bahsedilen konuya dair yazılar yazıldığını hatırlatan Güler, Türkiye'de sistem üzerinde bir elektrik eksikliği olmadığını söyledi.

"Kamu ve özel sektör arasında anlaşmazlık oldu"

Güler, "elektrik eksikliği yok. Burada sadece entegrasyon içinde çalışırken, kamu ve özel sektör arasındaki sistemde ucuz tarifeyle ilgili bir anlaşmazlık vardı. Bunu da çözüyoruz' diye konuştu.
 
Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında, elektrik kesintileriyle ilgili 'bazı soru işaretlerinden' bahsettiğini hatırlatan ve "bir kasıt var mı?'  sorusunu yönelten gazeteciyi Güler, Başbakan'ın 'kasıt' kelimesini kullanmadığını söylerek yanıtladı. 
 
Hilmi Güler, 'soru işareti de etüd neticesinde açıklığa kavuşacak, bunu da sizlerle paylaşacağız. Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği ile bu 'yük alma-atmak' meselesiyle ilgili anlaşmazlık çözülünce bunlar büyük ölçüde ortadan kalkacak. Burada sorumlulukla çıkarların dengede olması lazım' dedi.

BUSİAD: "Kaynaklar etkin kullanılmıyor"
 
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu da, 1 temmuzda 13 ilde yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili olarak, sorunun Türkiye'nin kaynaklarını etkin kullanamamasından kaynaklandığını bildirdi.

BUSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin mevcut elektrik üretiminin yüzde 40'ının hidroelektrik, yüzde 37'sinin linyit, yüzde 20'sinin de ithal doğalgazdan sağlandığı belirtildi.

Açıklamada, 'üretimin ancak enerjiyle sürdürülebildiği gözönüne alındığında, işletmelerin büyümelerini ve ülkelerin kalkınma hızlarını devam ettirebilmeleri ve rekabet güçlerini artırmaları açısından enerji arzının sürekliliği, güvenliği ve ucuzluğunun hayati öneme sahip olduğu çok açıktır" denildi.

Enerji açığını kapatmak için yeniden gündeme getirilen nükleer santrallerin, kurulması ve işletilmesinin yüksek maliyetli olduğu belirtilen açıklamada, ayrıca bu santrallerin atık sorunlarının gelişmiş ülkelerde dahi çözümlenemediği vurgulandı.
 
İki santral özelleştirme kapsamından çıkarıldı
 
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kemerköy ve Yeniköy Elektrik Üretim Santralleri'ni özelleştirme kapsamından çıkarttı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu iki kuruluşun özelleştirme kapsamı ve programına 13 ağustos 2003 tarihinde alınarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredildiği hatırlatıldı. 
 
Açıklamada, iki tesisin 20 haziran tarihinde alınan kararla özelleştirme kapsamından çıkartılarak eski statüsüne iade edildiği belirtildi.
 
TEİAŞ Müdürü açığa alındı

Türkiye'nin batısındaki 13 ilde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle