Türkiye Körfez sermayesini çekiyor
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dubai Yatırım Grubu'nun liman işletmeciliği, ticaret, imalat sanayi, gayrimenkul ve finans sektörü ile ilgilendiğini bildirdi.

Tüzmen, Türkiye'nin yabancı sermaye açısından cazibe merkezi olarak ön plana çıktığını vurguladı.
Tüzmen, Dubai Holdingin yatırımdan sorumlu bölümü Dubai Investment Grubu İcra Kurulu Başkanı Sohud Baalawl ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada, holdingin finansal yatırımlarını yönetmek üzere kurduğu grubun uluslararası piyasalardaki faaliyetlerini ağırlıklı olarak finans sanayi, telekomünikasyon ve turizm sektörlerini yoğunlaştırdığını söyledi. Türkiye'nin son yıllarda uluslararası sermayenin en çok ilgisini çeken yeni bir yatırım cazibe merkezi olarak ön plana çıkmaya başladığını belirten Tüzmen, bankalar, sanayi, turizm ve ticaret şirketleri ile gayrimenkullere olan ilginin hızla arttığını kaydetti.
Tüzmen, son üç yılda Türkiye'de yabancı sermayenin 5,600 yeni şirketi faaliyete geçtiğini belirterek, 2002 yılından itibaren geriye dönük 50 senede kurulan şirket toplamından daha fazla şirketin son 3 yılda kurulduğunu söyledi. Türkiye'ye geçen yıl 9,7 milyar dolar tutarında doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleştiğini hatırlatan Tüzmen, bu rakamın son 20 yılda ortalama 1 milyar doların altında olduğunu kaydetti.
PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞI FIRSATA ÇEVİREBİLMEK
Tüzmen, petrol fiyatlarındaki artışları fırsata çevirebilmek amacıyla, önümüzdeki dönemde Körfez ülkelerine odaklanacaklarını ifade ederken, şöyle devam etti: “Hedefimiz, bu ülkelerin petrol gelirlerindeki hızla artışlara bağlı oluşan sermaye fazlasının ülkemize çekilmesi, bölgede hızla canlanan inşaat sektöründe müteahhitlerimizin daha fazla pay almaları ve söz konusu ülkelerde ortaya çıkan ithalat talebinden Türk firmalarının daha fazla yararlanmalarıdır.”
Bakan Tüzmen bu çerçevede, Mayıs ayı başında müteahhit ve yatırımcılandan oluşan bir heyet ile Katar'a gideceklerini, benzer bir ziyaretin Kuveyt'e yapılması içinde temasların sürdüğünü belirtirken, Mayıs ayından Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanının, Haziran'da ise Umman Ticaret Bakanının ağırlıklı olarak yatırımcılardann oluşacak işadamları heyetleri Türkiye'ye geleceklerini söyledi. Tüzmen, 2002 yılında 950 milyon dolar olan Körfez ülkelerine olan ihracatın geçen yıl yaklaşık 3 milyar dolara olarak gerçekleştiğini ve müteahhitlik sektörü hizmetinde çarpıcı gelişmelerin olduğunu belirtti.
KÖRFEZ SERMAYESİNİN İLGİSİ
Tüzmen bu arada, Türkiye'nin son dönemde, giderek artan ölçüde Körfez sermayesinin ilgisini çektiğini ve Körfez ülkeleri firmalarının başta özelleştirme kapsamında yer alan projeler olmak üzere muhtelif sektörlerde Türkiye'de yatırım yapmaya başladıklarını kaydetti. Tüzmen, “önümüzdeki dönemde bu ülkelerden, daha çok yatırımcının başta liman işletmeciliği, ticaret, imalat sanayi ve gayrimenkul olmak üzere ülkemize birçok alanda yatırım yapması beklenmektedir” dedi.
Öte yandan Dubai Yatırım Grubu yetkilileri, kabulde soru sorulmasını istemedi. Dubai Yatırım Grubu'nun Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Özelleştirme İdaresi, BDDK ve TMSF Başkanları tarafından kabul edileceği de öğrenildi.