Türkiye Çin ve Hindistan’dan altın hamlesi

Türkiye Çin ve Hindistan’dan altın hamlesi

Dünya Altın Konseyi verilerine göre dünya genelinde merkez bankaları arasında altın rezervlerini en çok artıran ülkeler Türkiye, Hindistan ve Çin oldu.

Türkiye Çin ve Hindistan’dan altın hamlesi
16px
24px
04.05.2024 09:09Güncelleme: 04.05.2024 09:18
ABONE OLgoogle

 

Dünya Altın Konseyi’nin son verilerine göre dünya genelinde merkez bankaları altın stoklarını 16 ton artırdı. Alıcılar rezervlerine 40 ton altın eklerken , mart alırda en büyük alıcı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu ve rezervlerine 14 ton altın ekledi.

Geçen yılın baharında Türkiye, 160 ton altını nakde çevirerek net satıcı olmuştu. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde ise alımlara geri döndü. Merkez Bankası, cari işlemler dengesini iyileştirmek amacıyla itlhalat kotaları koymasının ardından talebi karşılamak için yerel piyasaya altın sattı.

HİNDİSTAN ve ÇİN DE ALIMA DEVAM EDİYOR

Hindistan Merkez Bankası Mart ayında rezervlerine 5 ton altın ekledi. Hindistan Merkez Bankası 2017'den beri altın alıyor. Bu dönemde Hindistan altın stokunu 260 tonun üzerinde artırdı. 

Hintli bir ekonomist altın biriktirme çabasının hem siyasi hem de ekonomik nedenlere dayandığını söyledi. ABD dolarının "güvenilirliğinin" "azaldığını" söyledi. ABD doları varlıklarına duyulan güvende "gözle görülür bir düşüş" yaşandığına dikkat çekti. Başka bir ekonomist de, "Döviz piyasasındaki artan oynaklık, ABD'deki yüksek faiz oranları ve tabii ki her ekonomideki merkez bankalarının da göz önüne alındığında (altına yatırım yapmak) çok mantıklı. Rezervlerini park ettikleri varlık sınıflarını çeşitlendirmeyi seviyorlar.”

Çin de  Mart ayında resmi rezervlerine 5 ton altın ekledi.  Çin Halk Bankası, altın stokunu 17 ay boyunca artırdı. Çin'in resmi olarak 2.262 ton altını bulunuyor. Çinliler, Ekim 2022'de altın alımlarını raporlamaya yeniden başladıklarından bu yana rezervlerine 300 tonun üzerinde altın ekledi. 

Çin Halk Bankası, 2002 ile 2019 yılları arasında rezervlerini 1.448 artırdı ve ardından 2022 sonbaharında raporlamaya devam etti.  Çinlilerin bu sessiz yıllarda kayıt dışı varlıklarına hâlâ altın eklediğine dair spekülasyonlar var.

DİĞER ÜLKELERDE DURUM NE?

Kazakistan Merkez Bankası Şubat ayında yeniden altın alımına başladı ve Mart ayında da rezervlerini 4 tonluk artışla sürdürdü. Kazakistan alım ve satım arasında gidip gelme eğiliminde.

Diğer bazı merkez bankaları Mart ayında altın ekledi:

  • Singapur - 4 ton
  • Rusya - 3 ton
  • Polonya - 1 ton
  • Çek Cumhuriyeti - 1 ton
  • Kırgız Cumhuriyeti - 1 ton

Özbekistan, Şubat ayında stoklarını 12 ton azalttıktan sonra Mart ayında 11 ton altın sattı. Özbekistan ve Kazakistan gibi yerli üretimden alım yapan bankaların alım satım arasında geçiş yapması alışılmadık bir durum değil.

Tayland altın stokunda 10 tonluk azalma bildirdi. Dünya Altın Konseyi'ne göre düşüş, yalnızca saflığı en az 995/1.000 olan altının raporlanmasındaki düzenlemeden kaynaklandı. 

Ürdün ise altın rezervini 4 ton azaltarak dikkat çeken diğer satıcı oldu. 

Dünya Altın Konseyi konuyu şu şekilde özetledi:

"Satın alma gücü 2024'te de devam etti; gelişen piyasa bankaları hem alım hem de satışların ana itici gücü oldu."

ALTIN TALEBİ AÇISINDAN GÜÇLÜ BİR YIL

Bu yılın başlarında Dünya Altın Konseyi, altın alımlarının devam etmesinin "2024'ün merkez bankasının altın talebi açısından güçlü bir yıl daha olacağı" beklentisini desteklediğini söyledi.

"Geçen yıl merkez bankaları krize müdahalede altının değerine, çeşitlendirme özelliklerine ve değer saklama kimlik bilgilerine büyük vurgu yaptı. 2024'e doğru birkaç ay içinde dünya daha az belirsiz görünmüyor, bu da altına sahip olmanın nedenlerinin her zamanki kadar geçerli olduğu anlamına geliyor."

Geçen yıl merkez bankalarının altın alımı, 2022'deki onlarca yıllık rekorun sadece 45 ton gerisinde kaldı.  

Dünya Altın Konseyi'ne göre merkez bankalarının net altın alımları 2023'te 1.037 ton olarak gerçekleşti. Bu, merkez bankalarının toplam rezervlerine üst üste 1.000 tonun üzerinde ekleme yaptığı ikinci yıl oldu.

2023'te merkez bankasının altın alımları bir önceki rekor yılın üzerine inşa edildi. 2022 yılında merkez bankasının toplam altın alımı 1.136 ton oldu. Bu, 1971'de doların altına dönüştürülebilirliğinin askıya alınmasından bu yana, 1950'den bu yana kaydedilen en yüksek net alım seviyesiydi.

2023 yılında en büyük alıcı Çin oldu.

ANZ Bank'taki analistler geçtiğimiz günlerde merkez bankasının altın alımlarının en az önümüzdeki altı yıl boyunca sıcak kalmasını beklediklerini söylediler. Bu analistlere göre, "ABD sabit getirili varlıklara olan güvenin azalması ve rezerv dışı para birimlerindeki artış, merkez bankasının altın alımını destekleyebilecek diğer temalardır."  

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde