Turkcell'den dev Ar-GE merkezi
15 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen Turkcell Ar-Ge merkezini bakan Yıldırım açtı

Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme A.Ş, yeni binasında faaliyetlerine başladı. 15 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen ve 8000 metrekare kapalı alana sahip binanın açılışı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye'nin AR-GE hedeflerine katkı sağlamak, bilişim ve iletişim teknolojileri alanında uluslar arası başarılara imza atmak amacı ile kurulan Turkcell Teknoloji Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yeni binasının açılışı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer'in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Turkcell Teknoloji faaliyetlerini, “iletişim ve etki alanında yenilikçi teknoloji ve ürünler geliştirmek” vizyonuyla yürütüyor. Bu kapsamda, Turkcell'in müşterilerine dokunduğu tüm süreçlerde özellikle servis şebekesinde fark yaratacak hizmet, ürün ve altyapılar geliştiriliyor. Bunun yanı sıra, diğer sektörlerde iletişimin daha etkin kullanımına yönelik teknolojiler geliştirilmesi amacıyla da çalışmalar sürdürülüyor.
Yüzde yüz Turkcell şirketi olan Turkcell Teknoloji, ülkemizde üretilen yerli bilgi ve teknolojilerin küresel değere dönüştürülmesini, Türkiye'nin yüksek nitelikli insan kaynağını AR-GE faaliyetlerinde değerlendirerek tersine beyin göçü yaratmayı, ekosisteminde yer alan firmalarla birlikte büyümeyi ve yurtdışı pazarlara açılarak teknoloji ihraç etmeyi hedefliyor.
Uzun vadeli araştırma faaliyetlerinin yanı sıra, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve çeşitli kuruluşların AR-GE bölümleri ile işbirliği yaparak mobil iletişim sektörünün diğer sektörlerle sinerji yaratması amaçlanıyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım toplantıda yaptığı konuşmada; Türkiye'nin geleceğini bilişim sektörünün ayağa kaldıracağına dikkat çekerek, Turkcell Teknoloji Merkezi'nin ülkemizde bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiğini ifade eden Yıldırım, gelişmiş ülkelerin GSMH'nın yüzde 2-3'ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırdıklarını, Türkiye'de de bu konuda büyük bir ivmelenme olduğunu ve toplam Ar-Ge yatırımlarının 5 milyar YTL'ye ulaştığını söyledi.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer yaptığı konuşmada; Turkcell Teknoloji Merkezi'nin her Türk vatandaşının gurur duyması gereken bir merkez olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. ICT sektöründe büyük bir varoluş mücadalesi olduğunu belirten Acarer, bu mücadelede Türk oyunculardan azami destek istediklerini belirterek en büyük destekçilerinden birinin de Turkcell olduğunu söyledi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise Turkcell'in dünyaya yeni çözümler ihraç eden küresel bir teknoloji ve iletişim şirketine dönüşme vizyonunda Turkcell Teknoloji'nin stratejik önemi olduğunu belirtti. Yeni binanın sağladığı olanaklarla çalışmalarındaki verimliliğin daha da artacağını vurgulayan Ciliv, “Turkcell bundan 18 ay önce söylemini GSM şirketinden bir iletişim ve teknoloji şirketi olma vizyonuna dönüştürdü. Şimdi bunun meyvelerini topluyor. Teknoloji hızla değişiyor. Ana işimiz sesten veri odaklılığa doğru gidiyor. Mobilite, internet erişimi ve yakınsama büyük önem kazanıyor. Bu anlamda AR-GE faaliyetlerimizin sektöre yön vereceğine, ülke ekonomisine de katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.
Turkcell Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı, global rekabette fark yaratacak ürünler hayata geçirmeyi planladıklarını söylerken Türkiye'nin yüksek nitelikli insan kaynağını AR-GE faaliyetlerinde değerlendirerek tersine beyin göçü yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Üniversiteler, araştırma merkezleri ve diğer paydaşlarla teknolojik işbirliği yaratarak teknoloji transferi fırsatlarını değere dönüştürmek istediklerini vurgulayan İncedayı, “Ekosistemimizde yer alan firmalarla birlikte büyüyerek teknolojide öncü, önder ve örnek olacağız” dedi.
Kütüphaneden çim kayağına kadar 7 gün 24 saat yaşanacak bir AR-GE merkezi
Turkcell Teknoloji'nin Gebze-TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi'ndeki yeni binası uluslararası standartlarda, 8000 metrekare kapalı alana ve 500 kişi kapasiteye sahip. Yaklaşık 250 AR-GE elemanı ile destek personelinin çalıştığı ve 15 milyon dolar yatırım ile gerçekleştirilen bina, araştırma ve geliştirmeyi teşvik edecek şekilde özgün ve özgür bir çalışma ortamı sağlıyor. Sosyal ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak sauna, spor salonu, kuaför, kuru temizleme hizmeti, çim kayağı alanı, tırmanma duvarı, kütüphane, eğlence ve dinlenme alanları inşa edilerek, bina içinde 7/24 yaşam mümkün hale getirildi.