Dolar
42,8512
0,00%
Euro
50,635
-0,01%
Sterlin
58,1217
-0,01%
Bitcoin
3.759.383
0,14%
BİST-100
11.340,1
0,44%
Gram Altın
6.170,986
-0,38%
Gümüş
71,93
0,68%
Faiz
37,76
0,00%

Türk müteahhitlik şirketi Summa, Uganda’daki stadyumu beş ay erken teslim etti

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi listesinde 192’nci sırada olan Summa, Rusya Federasyonu’ndan Venezuella’ya birçok ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. Summa’nın uzmanlık alanlarından biri stadyumlar. 2022’de açılan ve dünyanın en hızlı inşa edilen stadyumu olarak nitelendirilen Senegal Stadyumu’nda Summa’nın imzası var.  Bu stadyum 17 ayda tamamlandı. Summa, bu hafta Uganda Hoima City Stadium'u beş ay erken teslim etti. 129 milyon dolarlık projenin 18 ayda tamamlanması öngörülüyordu. Stadyum, 2027 Afrika Uluslar Kupası’na ev sahipliği yapacak.

25.12.2025 05:28Güncelleme: 25.12.2025 05:28
Türk müteahhitlik şirketi Summa, Uganda’daki stadyumu beş ay erken teslim etti
16px
32px

Necla DALAN

Summa, ENR Dergisi’nin “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde bu yıl 192’nci sırada yer aldı. 15 ülkede faaliyet gösteren, 5.500’den fazla çalışanı olan şirketi 1989 yılında Mete Bora kurdu. Onursal Başkan Mete Bora, 2007 yılında yönetimi oğulları Selim Bora, Faik Bora ve Sinan Bora’ya devretti.  Özellikle Afrika’da havalimanından otoyola dev projelere imza atan Summa, Rusya Federasyonu’ndan Venezuella’ya birçok ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.

Summa’nın uzmanlık alanlarından biri de stadyumlar. Şirketin ilk stadyum projesi 1996 yılında Rusya Federasyonu’nda oldu. Saha (Yakutya) Cumhuriyeti Yakutsk’ta Asya Çocuk Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Tuymaada Stadyumu’nu Summa inşa etti.

DÜNYANIN EN HIZLI İNŞA EDİLEN STADYUMU

2018’de şirketin yaptığı 15 bin kişilik Senegal Dakar Arena açıldı. 2019’da Ruanda’daki Kigali Arena’yı 168 gün gibi rekor sürede tamamladı. Bir diğer rekor ise Senegal’de kırıldı. 2022 yılında dünyanın en hızlı inşa edilen stadyumu olan Senegal Stadyumu açıldı. Summa bu inşaatı 17 ay gibi rekor sürede tamamladı.

Summa, bu hafta Uganda’da bir stadyum projesini tamamladı. Şirket Hoima City Stadium'nu beş ay erken teslim etti. Projenin 18 ayda tamamlanması öngörülüyordu.

129 milyon dolarlık stadyumun bu hafta Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni’nin hizmete açacağı belirtiliyor. Açılış töreninde spor etkinlikleri ve Noel kutlamaları da olacak.

İNŞAAT BİTTİ, TÖRENLE TESLİM EDİLDİ

Uganda’nın en pahalı spor altyapı projelerinden biri olan 20 bin kişilik oturma kapasitesine sahip Hoima City Stadium, 2027 Afrika Uluslar Kupası’na (AFCON) ev sahipliği yapacak.

Bu arada stadyumun devir teslim törenine, projeyi ortaklaşa denetleyen Eğitim ve Spor Bakanlığı ile Çalışma ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri katıldı. Ulusal Spor Konseyi (NCS), ulusal spor altyapısını yönetmekle görevli kurum olarak stadyumu hükümet adına teslim aldı. Çalışma Bakanlığı Kamu Yapıları Komiseri Edward Ssimbwa, Summa’ya tamamlanma sertifikasını vererek inşaat aşamasını resmi olarak kapattı. Summa Proje Müdürü Murat Altun, NCS Yönetim Kurulu Başkanı Ambrose Tashobya'ya tamamlanma belgelerini teslim etmeden önce yönetim kurulu üyeleri ve NCS Genel Sekreteri Dr. Bernard Patrick Ogwel eşliğinde hükümet yetkililerine stadyumu gezdirdi.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Forum alışveriş merkezlerinin yüzde 40'ını satın almalarının perde arkasını PD'ye anlattı
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Forum alışveriş merkezlerinin yüzde 40'ını satın almalarının perde arkasını PD'ye anlattı