Türk işadamlarının yeni gözdesi Mısır

Türk işadamlarının yeni gözdesi Mısır

Türkiye'nin, Ortadoğu bölgesinin ikinci en büyük ekonomisi olan Mısır ile ticaret hacmi ve yatırım ilişkileri ivme kazandı. Türkiye-Mısır dış ticaret hacmi 2000 yılında 516 milyon dolar iken 2005 yılında..

Türk işadamlarının yeni gözdesi Mısır
16px
24px
25.04.2006 15:51Güncelleme: 27.10.2023 14:24
ABONE OLgoogle

Türkiye-Mısır dış ticaret hacmi 2000 yılında 516 milyon dolar iken 2005 yılında 1 milyar dolara ulaştı. 2005 yılında Türkiye'nin Mısır'a ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 45 artarak 471,7 milyon dolardan 685,7 milyon dolara çıktı. Dış ticaret hacmi geçen yıl da Türkiye lehine 423 milyon dolar gelişme gösterdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) hazırladığı Mısır raporuna göre, iki ülke ticaretinin ve karşılıklı yatırımların Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Aralık 2005'de Mısır'a yaptığı resmi ziyaret sırasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile daha da artarak ilk aşamada 2 milyar dolar, orta vadede ise 4 milyar dolar hacmine ulaşması bekleniyor.

Mısır, girdi maliyetlerindeki ucuzluk ve Nitelikli Sanayi Bölgesi'nde (QIZ) üretim yapan firmaların Amerika'ya gümrüksüz ihracat ve benzeri imkanlar sunması nedeniyle Türk yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor.
Ucuz işçilik nedeniyle son yıllarda Türk tekstilcilerinin yatırım için tercih ettiği Mısır'da enerji, boya, elektrik, cam kumu, oto yedek parça, mobilya, konfeksiyon, ilaç sektörlerinde milyonlarca dolarlık Türk yatırımı yer alıyor.

557 MİLYON DOLARLIK MÜTEAHHİTLİK

DEİK raporuna göre, Türk firmalarının Mısır'da 57,5 milyon dolar yatırımlarına ilaveten Türk müteahhitlerinin günümüze kadar gerçekleştirdiği projelerin değeri 557 milyon dolara ulaştı.
STFA Enerkom inşaat sektöründe birçok proje tamamladı. Tepe İnşaat tarafından Kahire'de Movenpick Oteli'nin inşaatını gerçekleştirildi.

Kahire Havalimanı Yeni Dış ve İç Hatlar Terminali inşası ihalesini Tepe-Akfen-Vie (TAV) kazandı. 347 milyon dolar değerinde olan ve 30 ayda tamamlanması öngörülen projenin temel atma töreni Mayıs 2005'te yapıldı.
MNG, Mısır'da toplam 20 milyon dolar tutarında otel, konut ve ticaret merkezi projesi üstlendi.
Şahinler Holding 2006 yılında İskenderiye'de konfeksiyon alanında faaliyet göstermeye başladı. 2005 yılında Beymen Kahire Four Seasons Oteli'nde, Sarar firması da Kahire City Stars alışveriş merkezinde mağaza açtı.
Aksa Akrilik, yüzde 100 Türk sermayesi ile Bourg El Arab kentinde akrilik boyama tesisi kurdu. Yaşar Grubu, Mısırlı bir firma ile boya üretimi yapmak üzere ortak bir firma kurdu. MNG tarafından kurulan klima üretim tesisi de Mısır'da faaliyet gösteriyor.
İstikbal Mobilya'da 2003 yılında Kahire ve İskenderiye'de 3 adet satış mağazası açtı.

MISIR SANAYİ VE TİCARET BAKANI GELECEK

Türk-Mısır İş Konseyi Başkan Yardımcısı Sinan Can, Mısır'ın 74 milyonluk nüfusu ile Ortadoğu'nun en kalabalık ülkesi ve Suudi Arabistan'dan sonra ikinci büyük ekonomisi olduğuna dikkat çekti.

Can, şunları söyledi: “Mısır'ın sanayisi fazla yok. Bundan dolayı ticaret lehimize. İğneden ipliğe satabileceğimiz çok fırsat var. Mısır'ın gümrükleri aşağı çekmesi ve coğrafi yakınlık ticaretimizi artırdı. 2006 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yüzde 25 artmasını bekliyoruz. Yukarıya doğru gidiş devam edecektir.”

Özellikle Türk tekstil sanayicilerinin ucuz işçilik nedeniyle Mısır'da doğrudan yatırımlarının arttığını işaret eden Can, Türkiye'de bir işçinin maliyeti 600 dolarken, bu ülkede 100 dolar olduğunu belirtti.
Sinan Can, Mısır'ın Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Raşid Muhammed'in 26-29 Nisan tarihlerinde Türkiye'de resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini, beraberinde işadamlarının da katılımıyla toplantı düzenleneceğini, toplantıya Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katılacağını kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde