Türk bilim insanı Mirza Gökgöl'ün 1935-1939 arasında yazdığı Türkiye Buğdayları kitabı günümüz Türkçesi ile yeniden yayınlandı

Türk bilim insanı Mirza Gökgöl'ün 1935-1939 arasında yazdığı Türkiye Buğdayları kitabı günümüz Türkçesi ile yeniden yayınlandı

Yıldızlar Yatırım Holding’in şirketi İGSAŞ, buğday genetikçisi, taksonomisti ve ıslahçısı Türk bilim insanı Dr. Mirza Gökgöl’ün 1935-1939 yıllarında yazdığı Türkiye Buğdayları kitabını günümüz Türkçesiyle yeniden yayınladı. 

Türk bilim insanı Mirza Gökgöl'ün 1935-1939 arasında yazdığı Türkiye Buğdayları kitabı günümüz Türkçesi ile yeniden yayınlandı
16px
24px
06.12.2024 13:47Güncelleme: 06.12.2024 13:48
ABONE OLgoogle

Türkiye Buğdayları kitabı, 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nde, Tersane İstanbul’da düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Kitap, Scala Yayıncılık desteğiyle iki cilt halinde basıldı. Tarım sektörü alanında akademik açıdan önemli bilgiler içeren eserin, tarımın tarihsel ve kültürel değerlerini günümüze taşıyarak sektördeki çalışmaların daha verimli ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlaması bekleniyor. 

TARIMSAL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ 

Kitabın lansmanında konuşma yapan Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, Dr. Mirza Gökgöl’ün Türkiye tarımına yaptığı katkılara dikkat çekerek, “Türkiye Buğdayları, sadece buğday türlerini bilimsel bir perspektifle ele almakla kalmıyor; aynı zamanda dönemin çiftçilerini, tarımsal zorluklarını ve üretim süreçlerini detaylı bir şekilde okuyucuya aktarıyor. Mirza Gökgöl’ün, Anadolu’nun dört bir yanını karış karış gezerek buğday türlerini kaydetmesi ile Türk tarımına sunduğu katkı, sadece bir bilimsel çalışma değil, aynı zamanda bir neslin mücadele ruhunu ve geleceğe dair umutlarını da yansıtan bir mirastır” dedi.

KAYBOLAN ATA TOHUMLARIMIZ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK 

İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal ise, Anadolu’nun kadim buğday türlerini ayrıntılarıyla inceleyen bu eserin, aynı zamanda kaybolan ata tohumlarımızın yeniden gün yüzüne çıkmasına vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

ANADOLU’DAN 121 BİN NUMUNE TOPLADIK 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ise, “Sahaflarda arayıp bulamadığımız Türkiye Buğdayları kitabının tekrar basımının yapılması çok kıymetli. Bu kitap ekolojik, ekonomik ve kültürel bir miras. TAGEM olarak, 49 enstitü, 300 laboratuvar, 32 gen bankamızla faaliyet gösteriyoruz. Enstitülerimizin arasında geçmişi 100 yıla dayananlar da var. Mirza Gökgöl’ün izinde, 80 yıldır Anadolu’yu karış karış gezerek 121 bin numune topladık. Bu dataların özel sektör ve kamu ile paylaşılması bizim için gurur kaynağı” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde