Dolar
41,7949
-0,14%
Euro
48,441
-0,38%
Sterlin
55,8001
-0,12%
Bitcoin
4.832.490
-0,68%
BİST-100
10.556,18
-1,53%
Gram Altın
5.513,368
2,00%
Gümüş
52,02
3,81%
Faiz
40,29
0,70%

Gazze'de ateşkes anlaşması görüşmelerinin ikinci aşamasına geçildi, liderler bir araya geldi

Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde yapılacak Barış Zirvesi öncesi Liderler ve ülke temsilcileri bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump birlikte basın mensuplarına poz verdi. Trump, Gazze'de yürürlükteki ateşkes anlaşması görüşmelerinin ikinci aşamasının başladığını söyledi. Arabulucular Mısır, Katar ve Türkiye, ABD Başkanı Donald Trump ile Gazze ateşkes anlaşmasıyla ilgili bir belge imzaladı.

13.10.2025 16:12Güncelleme: 13.10.2025 17:47
Gazze'de ateşkes anlaşması görüşmelerinin ikinci aşamasına geçildi, liderler bir araya geldi
16px
32px

ABD Başkanı Trump, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes anlaşması dolayısıyla düzenlenen Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne katılmak için geldiği Mısır'da, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'GAZZE'YE BAKIN, ÇOK FALA TEMİZLİĞE İHTİYACI VAR'

Bir muhabirin "Görüşmelerin ikinci aşaması ne zaman başlayacak?" sorusuna Trump, "Başladı. Yani, bizim açımızdan başladı. Biliyorsunuz, aşamalar biraz birbirine karışık görünüyor. Temizliğe başlanması gerekiyor. Gazze'ye bakın, çok fazla temizliğe ihtiyacı var" dedi.

Trump, Gazze'de "enkazın kaldırılması gerektiğini" vurgulayarak, "Gazze'ye bakın, çok fazla (enkaz) temizliğe ihtiyacı var. Bu yüzden, konuşmamda enkazdan bahsettim, enkaz kelimesini kullandım" diye konuştu.

"Dünyanın en zengin ülkelerinden bazılarının" Mısır'da bir araya geldiğini ifade eden Trump, davet edilen herkesin geldiğini ve bunun da bu işe duyulan saygıdan kaynaklandığını belirtti.

Trump, ABD ile görüşmeye hazır olduğunda İran'a yönelik yaptırımları kaldırabileceğini söyleyerek, "O yaptırımlarla hayatta kalamazlar. Yaptırımlar oldukça ağır. Bir noktada yaptırımların kaldırılmasını isteyecekler" ifadelerini kullandı.

TRUMP, ZİRVEYE KATILAN LİDERLERİ KARŞILADI

Daha sonra aile fotoğrafı çekimi öncesi ABD Başkanı Trump, zirveye katılan liderleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini karşılayan Trump'la bir araya gelerek birlikte poz verdi.  Sahnedeki karşılama esnasında Erdoğan'ın Trump'la ayaküstü kısa bir sohbet gerçekleştirdiği görüldü. 

Trump karşılama sırasında Erdoğan için, "Ne kadar çetin bir birisi olduğunu biliyorsunuz, onu severim" dedi. 

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Karşılama sonrası liderler aile fotoğrafına katıldı. Çekim sırasında Trump, "Bugün güzel bir anlaşma yaptık, gülümseyin" dedi. 

TRUMP: ERDOĞAN, BİZİ HİÇBİR ZAMAN YÜZÜSTÜ BIRAKMADI

Tarihi zirve başladı. Liderlerin atacağı imzalar öncesi Trump açıklamalarda bulundu. Trump'ın açıklamalarından öne çıkan mesajlar şöyle: 

"Olağanüstü bir gün. Çok kapsamlı bir belgeye imza atacağız. Belge, kuralları ve düzenlemeleri içerecek. Erdoğan uzun süredir benim arkadaşım. Dünyadaki en güçlü ordulardan birine sahip. Erdoğan bizi hiçbir zaman yüzüstü bırakmadı. Bu noktaya gelmemiz 3 bin yılı buldu."

LİDERLER GAZZE İÇİN NİYET BELGESİ İMZALADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ABD Başkanı Donald Trump ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani anlaşmayı imzaladı. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, imzalar sonrası açıklamalarda bulundu. 

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, imzalar sonrası açıklamalarda bulundu. 

"Filistinlilerin bağımsız bir devlet ile İsraillilerle yan yana yaşamaya hakkı var" diyen Sisi, "Mısır'ın Gazze'nin yeniden yapılandırılması toplantısına ev sahipliği yapacağını söyledi. 

TRUMP: NE ZAMAN İHTİYACIM OLSA ERDOĞAN ORADA

Trump ise Gazze'de yıllar süren savaşın bittiğini belirterek, "Şimdi Gazze'nin yeniden yapılandırılması başlayacak" dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Trump, "Erdoğan ile en başından beri iyi bir ilişkimiz var. Ne zaman ihtiyacım olsa Erdoğan orada" ifadelerini kullandı. 

Bugünün Ortadoğu'nun da ötesinde dünya tarihi için anıtsal bir gün olduğunu dile getiren Trump, "Üçüncü dünya savaşı Ortadoğu'dan çıkmayacak" dedi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise "ABD Başkanı Trump'ı bir kez daha Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteriyorum" dedi. Şahbaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da barışa katkılarından dolayı teşekkür etti.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlerle diploması trafiği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlerle diploması trafiği