Tüpraş satışında kritik gün
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin Koç Holding konsorsiyumuna satışı konusunda Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili açıklamasını bugün borsa kapandıktan sonra yapacak.

ÖİB, dün yaptığı açıklamada, inceleme ve değerlendirme sürecininin devam ettiğini duyurdu.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), TÜPRAŞ’ın yüzde 51’inin Koç-Shell Konsorsiyumu’na satışını durduran Danıştay kararını uygulaması için gerekli 30 günlük yasal süre bugün doluyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hukukçulardan görüş alan ÖİB’in kararını bugün kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu. TÜPRAŞ işçileri, davayı açan Petrol-İş Sendikası ve piyasaların gözü, borsanın kapanışından sonra açıklama yapmaya hazırlanan ÖİB’ye çevrildi.
AÇIKLAMA BUGÜN
Açıklamayı son güne bırakan ÖİB’nin, yürütmeyi durdurma kararına uyması halinde hisseleri geri alması ve ihaleyi yenilemesi gerekiyor. Ancak ihalenin iptalinin bundan sonraki özelleştirme sürecinde sıkıntı yaratabileceği ihtimali gözönünde tutulduğunda hisselerin geri alınması zor gözüküyor. Bu durumda bugün yapılacak açıklamada "kararın fiili imkansızlık nedeniyle uygulanamayacağı"na yönelik mesaj verilmesi bekleniyor. Bu safhada bürokratlara yargı yolunun açılmaması için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) karar almasının daha doğru olacağı belirtiliyor.
İNCELEME SÜRÜYOR
Dünkü gazetelerde ÖİB’nin, Danıştay’ın üst kurulunun aldığı yürütmeyi durdurma kararının uygulamayacağı konusunda haberler yer aldığına dikkat çeken ve borsaya yapılan ÖİB açıklamasında "Söz konusu yürütmenin durdurulması kararlarıyla ilgili olarak İdaremizce inceleme ve değerlendirme süreci devam etmekte olup henüz bu konuda bir karar alınmamıştır" denildi. Unakıtan ise "Henüz belirlenen bir şey yok. ÖİB çalışıyor, hukukçular çalışıyor. ÖİB yarın bir açıklama yapacak" dedi.
DAVA SÜRECİ
Tüpraş’ta örgütlü Petrol-İş sendikasının 4.14 milyar dolar değerindeki söz konusu özelleştirme işleminde kamu yararı gözetilmediği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Danıştay 13. dairesinde açtığı dava, mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma açısından reddedilince sendika bu kez de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyize gitmişti.mahkeme ise sendikanın istemi doğrultusunda, satış işleminde yürütmenin durdurulmasının reddi yönündeki 13. Daire kararını bozmuştu. Bu bozma kararının ÖİB’ye 27 Şubat’ta tebliği sonrasında kararı uygulamak için yasal olarak 30 günlük süresi bulunan ÖİB’nin bu konudaki kararı bekleniyordu.yandan Danıştay 13. Dairesinin 25 Nisan’da yapacağı duruşmada Danıştay üst kurulunun aldığı karar görüşülecek.
AVRUPA’YA ŞİKAYET
Mahkeme kararının fiili olarak uygulanamayacağını söylemenin doğru olmadığına işaret eden Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın ise Avrupa Komisyonu’na şikayete hazırlanıyor. Öztaşkın Hürriyet’e Komisyon’un Sosyal İşler Dairesi’ne Türkiye’de yargı kararlarının uygulanmadığına yönelik dilekçe gönderileceğini söyledi. Öztaşkın şu değerlendirmeyi yaptı:
DEĞİŞEN 5-6 YÖNETİCİ
Değişen sadece Tüpraş’ın yönetim kuruludur, teknik anlamda 5-6 yöneticidir. Onun dışında Tüpraş yerinde duruyor, yeni bir yatırım yapılmamıştır. Fiilen değişen hiçbirşey yoktur. Sorun alıcı firmanın yatırdığı para ise, mahkeme kararı hemen devirden bir hafta sonra çıktığı için, Hazine ve ÖİB’in bu tedbiri almış olması, parayı bloke etmiş olması gerekirdi. Koç-Shell Konsorsiyumu’nun bu karardan dolayı ekonomik sıkıntıları olabilir; bunun da oturulup konuşulup, zarar ziyanın karşılanması gerekir.
<