Trump yönetiminin harcama kısıtlamaları Booz Allen Hamilton'ı zora soktu: Hisselerde yüzde 10’dan fazla değer kaybı 2 bin 500 kişi işinden oldu
Danışmanlık firması Booz Allen Hamilton’un hisseleri, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından hedef alınmasının ardından beklenenden düşük kâr açıklaması yapmasıyla piyasa öncesi işlemlerde yüzde 10’dan fazla değer kaybetti.

Federal hükümetin, danışmanlık harcamalarını incelemek ve bazı sözleşmeleri iptal etmek ya da yeniden müzakere etmek amacıyla başlattığı denetim kapsamında yer alan 10 firmadan biri olan Booz Allen, cuma günü cari mali yıl için gelir ve kazanç beklentilerini açıkladı. Şirket, yaklaşık 2 bin 500 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.
Şirketin İcra Kurulu Başkanı Horacio Rozanski, analistlerle yaptığı görüşmede, “Tüm başkanlık geçişleri, kısa vadede bazı kesintilere ve sonrasında fırsatlara yol açar. Ancak bu dinamiklerin beklediğimizden daha hızlı ve yoğun gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.
Booz Allen Hamilton, Trump yönetiminin kamu harcamalarını kısma kararı ile Elon Musk’ın önderliğindeki Kamu Verimliliği Bakanlığı’nın (Doge) “israf” olarak nitelendirdiği sözleşmelerin iptali ve yeniden düzenlemesinden en fazla etkilenen şirketler arasında yer aldı. Şirket, geçen ay ABD hükümetine 1 milyar dolardan fazla tasarruf sağlamak amacıyla bazı sözleşmelerden vazgeçmeyi ya da sözleşmeleri değiştirmeyi teklif etmişti.
PERSONEL HAMLESİ
Rozanski ayrıca, savunma dışı alanlarda faaliyet gösteren şirket bölümlerinde personel azaltımı planlandığını belirtti.
Cuma günü açıklanan mali sonuçlara göre, Booz Allen’ın gelir büyümesi yıl içinde yüzde 4 veya altında olacak. Faiz, vergi, amortisman ve itfa öncesi düzeltilmiş kâr beklentisi ise 1,32-1,37 milyar dolar aralığında açıklanarak analist tahminlerinin yaklaşık yüzde 5 altında kaldı.
Booz Allen hisseleri, kasım ayında Trump’ın seçilmesinden bu yana yüzde 30 değer kaybetmişti.
Doge, danışmanlık sektöründeki 10 firma üzerinden 362 sözleşmenin iptali ve değişikliğiyle 3 milyar dolar tasarruf sağlandığını iddia ediyor. Ancak gerçek tasarrufların hesaplanmasının zorlukları olduğu ve bu rakamların daha düşük olabileceği belirtiliyor. Ayrıca Doge, iptal edilen sözleşmeleri yasal maksimum maliyetler üzerinden değerlendiriyor ve zaman zaman tahminlerini güncelliyor.
Financial Times’ın federal sözleşmeler veritabanı analizine göre, Trump’ın ocak ayında göreve başlamasından bu yana 10 firmada sözleşme iptallerinde tarihi normların üzerinde belirgin bir artış gözleniyor.
patronlardunyasi.com