TMSF'nin Danıştay tepkisi
TMSF BAŞKANI, DANIŞTAY'IN ŞEVKET DEMİREL HAKKINDAKİ KARARINA TEPKİ GÖSTERDİ.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, daha önce Egebank'tan usulsüz olarak şirketlerine kredi aktardığı gerekçesiyle Göltaş Çimento'nun sahibi Şevket Demirel'in mal varlıklarına el konulması yönünde karar veren Danıştay'ın son kararlarını 'ilginç bir fikir değişikliği' olarak değerlendirdi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu hafta içinde, TMSF'nin Egebank'tan doğan zararların, Şevket Demirel ile birlikte dört banka ortağından tahsiline ilişkin Fon Kurulu kararının yürütmesini Şevket Demirel lehine durdurdu.
TMSF, Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel'in babası Şevket Demirel'e ait Göltaş Çimento'daki hisselerini satmaya hazırlanıyordu.
Danıştay'ın daha önce, Egebank'tan şirketlerine kredi aktardığı gerekçesiyle mal varlıklarına el konulan Şevket Demirel'in lehine olan Danıştay 13. Dairesi kararını bozduğunu, Daire'nin de Danıştay'ın bu kararına uyduğunu belirten Ertürk, "Danıştay şimdi bu kararın tersi bir karar aldı. Bunu net bir fikir değişikliği olarak görüyoruz" dedi.
'Gerekçeyi araştırıyoruz'
Ertürk şöyle konuştu:
"Danıştay'da Şevket Demirel lehine net bir fikir değişikliği görüyoruz. Ancak Danıştay'ın bu kararlarının gerekçesi henüz açıklanmadı. Bu kararların arkasında hukuksal olarak hangi gerekçelerin olduğunu araştırıyoruz. Ancak bu aşamadan sonra tamamen birbirine ters düşen bu kararların nedenlerini anlamış olacağız."
Ertürk, Danıştay'ın son kararından sonra Göltaş'taki Şevket Demirel hisselerinin satışının durdurulduğunu bildirdi.
Ancak Göltaş ve diğer Demirel Grubu şirketlerindeki hissedarlar hakkındaki işlemlerin hızlandırıldığını belirten Ertürk, özellikle Neslihan Demirel'in sahibi olduğu varlıkların bir an önce satılacağını söyledi.
Diğer ortaklardan tahsilat yapılacak
Oğlu Murat Demirel'e ait batık Egebank nedeniyle 9 şirketine el konulan Şevket Demirel ile banka ortakları Neslihan Demirel, Hasan Hüseyin Uysal, Yılmaz Kasap ve Nihan Atasagun, Danıştay'da davacı olmuşlardı.
Demirel ve dört kişi Egebank'a el konulmasının ardından banka ortaklarından talep edilen 259 milyon 722 bin YTL'lik banka kaynağının karşılanmasına ilişkin işlemlerin yerine getirilmesinde Birinci Tahsilat Başkanlığı ile Dava ve Takip Dairesi Başkanlığının yetkili kılınmasına ilişkin Fon Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmışlardı.
Şevket Demirel ve dört kişinin yaptığı itiraz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda görüşüldü. Kurul, Şevket Demirel'in itirazını kabul ederek, Fon Kurulu'nun kararının yürütmesini Şevket Demirel yönünden durdurdu.
Kadife Şahin/Milliyet