Tiflis-Ceyhun 13 Temmuz'da start alıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'nin, Mayıs ayının sonunda ilk tankere petrolün yüklenmesiyle gerçekleşmiş olacağını, resmi törenin ise 13 Temmuz'da yapılacağını duyurdu

Ceyhan Bölgesi'nin Türkiye'yi transit ülke olma noktasından bir terminal ülke olma noktasına doğru getireceğini söyledi.
Forum İstanbul kapsamında düzenlenen 'Enerjinin Geleceği ve Bölgesel Enerji Koridoru Olarak Türkiye' başlıklı oturumda konuşan Bakan Güler, Türkiye'nin doğusunda doğalgaz ve petrol rezervlerinin yüzde
70'inin bulunduğunu, Batıda ise tüketiciler olduğunu anlatarak, Türkiye'nin bu coğrafi konumunu hem kendisi hem bölgesi hem de dünya için en iyi şekilde kullanmak arzusunda olduğunu ifade etti.
Güler, Türkiye'nin kaynak coğrafyası olamadığına göre, geçiş coğrafyası özelliğini değerlendirmek arzusunda olduklarını, Ceyhan bölgesi başta olmak üzere ülkenin enerji terminali olma pozisyonunu en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını anlatarak, 'Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi, bu ayın sonunda ilk tankere petrolün yüklenmesiyle gerçekleşmiş olacak. Bunun resmi töreni 13 Temmuz'da yapılacak. Kerkük-Yumurtalık Ceyhan'da denize kavuşuyor. Samsun Ceyhan boru hattı ise İstanbul'u koruyacak projelerden biridir. Mavi Akım'ın da güneye uzatılması durumu var, Ceyhan'dan geçerek İsrail'e kadar uzayacak. Dolayısıyla Ceyhan bölgesi bizi transit ülke olma
noktasından, bir terminal ülke olma noktasına doğru getirecek. Ceyhan bölgesini oluştururken aynı zamanda enerji ağırlık merkezinde de lehimize hafif kaymalar olacak. Biz ticaret konseptini bu ilişkilerin içine koymuş olacağız.' diye konuştu.
'ENERJİNİN POLİTİK GÜCÜ SON DERECE ÖNEMLİ'
Türkiye'nin coğrafi konumunu en iyi şekilde değerlendirmek durumunda bulunduklarını ifade eden Hilmi Güler, 'Ceyhan bölgesini oluştururken aynı zamanda enerjinin ağırlık merkezinde de lehimize hafif kaymalar olacak. Bunun lehte ve aleyhte etkilerini de düşünebilirsiniz. Hatta gündelik politikamızda bazı olayların yorumlanmasında bile bunların etkileri olabilir. Bu önemli. Onun için enerjinin politik gücü son derece önemli' diye konuştu.
Geçmiş yüzyılı petrolün şekillendirdiğini, petrolün hala geçerli olduğunu, ancak gelecek yıllarda doğalgazın çok daha dominant olacağını ifade eden Güler, 'Artık bundan sonra odalarımızda Türkiye veya yakın çevre haritasına değil, dünya haritasına bakmamız gerekecek. Dünya haritası satışları artacak. Burada Boğazların durumu çok önemli' dedi.
'PETROL-DOĞALGAZ ÇEKİŞMESİ OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYEBİLİR'
Bakan Hilmi Güler, petrol fiyatında en az 15-20 dolar politik belirsizliğin payı olduğunu belirterek, doğalgazın belki otomobillerde bile kullanılmaya çalışılacağını, petrol-doğalgaz çekişmesinin otomotiv sektörünü etkileyebileceğini ifade etti.
Güler, doğalgazda Avrupa'da eski demirperde ülkeleri hariç en ucuz doğalgaz kullanan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu, Ruslarla yaptıkları pazarlıklar sonucu doğalgaz fiyatını düşürdüklerini bildirdi.
Verimlilik Yasası'nın şu anda Bakanlık'tan Meclis'e geçtiğini, bu yasanın bina yasalarından, beyaz eşyaya kadar her şeyi etkileyeceğini, bunu yapmaları halinde iki Ilısu Barajı kazanmış olacaklarını ifade eden Güler, Petrol Yasasına ilişkin bir soru üzerine, 'Yasa hazır, genel kurulda. Sadece parmak kaldırmamızı bekliyor. Yaz tatilinden önce çıkabilir.
istanbul/cihan