Dolar
42,4853
0,08%
Euro
49,5061
0,22%
Sterlin
56,2558
0,19%
Bitcoin
3.933.888
0,00%
BİST-100
11.123,47
0,06%
Gram Altın
5.769,06
0,40%
Gümüş
58,91
0,64%
Faiz
38,58
-0,18%

Bahşişin çalışanlara doğrudan aktarılmasını sağlayacak yeni sistemle vergi kesintisi yüzde 55’ten 10’a düşecek

Lokanta ve restoranlarda kayıt dışı ile mücadele kapsamında bahşişin kartla ödenmesine imkân veren taslak ve zorunlu “servis ücretleri”nin kaldırılması için yapılan hazırlık, sistemi baştan kuracak gibi görünüyor.

03.12.2025 04:26Güncelleme: 03.12.2025 04:30
Bahşişin çalışanlara doğrudan aktarılmasını sağlayacak yeni sistemle vergi kesintisi yüzde 55’ten 10’a düşecek
16px
32px

İşletmeciler, kredi kartı ile bahşiş ödeme hazırlığının tamamlanmasıyla, servis ücreti gibi ücretlerin ölçeğinin kendiliğinden azalacağını öngörüyor. Restoranlarda kartlı ödemelerin payının yüzde 80’in üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda özellikle bahşiş bırakmak sorun haline geldi. Nakit bırakılan bahşişlerde işletmenin pay alıp almadığı, vergilendirilip vergilendirilmediği gibi tartışmalar da var. “Servis ücreti” ile sıkça karıştırılan bahşiş konusunda işletmeler ile çalışanlar arasında da bir çekişme var. Gelişmeleri Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ile Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı’nın görüşleriyle ele aldık…

İKİSİ BİRBİRİNE KARIŞIYOR

Yüzde 10 servis ücretini turizm belgeli işletmeler ile alkol sunan büyük işletmeler yazabiliyor. Esnaf odasına bağlı küçük işyerlerinde bu uygulama yok.

Bahşiş ise hukuken ücret niteliği taşımayan gönüllü bir ödeme. Şu an bahşiş kredi kartıyla ödenirse hesaba “servis ücreti” olarak yazılıyor; böyle olunca da iş yeri kazancı olarak değerlendiriliyor ve vergi için yüzde 40-55 arasında kesintiler yapılıyor.

NELER DEĞİŞECEK?

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, bahşişin çalışana aktarılması, işletme gideri olarak görülmemesi ve kayıt altına alınması için Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektör temsilcileri ile bir hazırlık içerisinde. Gönüllülük esası ile kredi kartıyla “bahşiş” adıyla bir ödeme yapılması mümkün olacak. Bu uygulama, işletmeler ve çalışanlar tarafından destekleniyor.

SERVİS ÜCRETİ

Diğer tasarı ise servis ücreti yani mevzuatta “yüzde usulü ücret” olarak tanımlanan ve hesap üzerine eklenen zorunlu ücretle ilgili. Bunun hesaba direkt yansıtılması ve zorunlu olarak görülmesi, müşteriler tarafından sıkça şikayet ediliyordu. Ticaret Bakanlığı, sadece hizmet ve masa bedeli uygulaması olarak yüzde 10 bedeli kaldıracak. Kuver ücreti yazılabilecek.

VERGİ KESİNTİSİ AZALACAK

Yeni çalışmaya göre, bahşişin kartla ödenmesi önerilecek, bu durumda ücret “bahşiş” olarak kaydedilecek. Böylece ödemeler, yüzde 55 vergi kesintisi yerine yüzde 10 kesintiyle çalışanların hesabına geçecek. Sektör isimlerine göre, yasanın çalışanların bahşişini en az yüzde 50 artıracağı öngörülüyor.

patronlardunyasi.com