Tekstilde derinleşen kriz ve çıkış yolları
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklığlu, başta tekstil olmak üzere pek çok sektörde uluslararası rekabette Çin karşısında yaşanan sıkıntıların...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklığlu, başta tekstil olmak üzere pek çok sektörde uluslararası rekabette Çin karşısında yaşanan sıkıntıların, “stratejik vizyon eksikliliğinin Türkiye'ye ne kadar pahalıya mal olduğunun en somut örneği” olduğunu söyledi.
Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası tarafından Marmaris Martı Otel'de düzenlenen ve 3 gün sürecek “Tekstil Sektöründe Derinleşen Kriz ve Çıkış Yolları” konulu seminerin açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, bu tür toplantıların sivil toplumun, ülke ve ekonominin sorunlarına tepkisiz kalmadığının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Tekstil sektörünün 1980'lerle başlayarak önemli yatırımlar yaptığını ve son 15 yılda yapılan 75 milyar dolarlık yatırımla Avrupa'da birinci, dünyadaysa üçüncü sıraya yerleştiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, yüksek girdi maliyetleri, döviz kurundaki artışlar ve uluslararası rekabette yaşanan sıkıntılar nedeniyle tekstil sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
TOBB'un 28 Şubat 2006 tarihinde organize ettiği geniş çaplı toplantıda, tekstil sektörünün sorunlarının giderilmesi için KDV indirimi ve yüksek girdi maliyetlerinin teşvik kapsamına alınmasını teklif ettiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, tekstilde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı alan hükümete teşekkür etti. “Bu, uzun yıllardır beklediğimiz bir adımdı” diyen Hisarcıklıoğlu, KDV indiriminin eşit rekabet koşulları altında çalışmak isteyen girişimcilere yardımcı olacak bir adım olduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu, KDV indiriminin girdi maliyetlerine etkisinin sınırlı olduğuna da dikkati çekerek, düğme, fermuar gibi tekstil sektöründeki bir çok girdide bu oranın halen yüzde 18 olduğunu da kaydetti.
Rifat Hisarcıklıoğlu, tekstil sektöründe karşılaşılan krizlerin aşılmasına yönelik girişimlerde en büyük desteği, işçi sendikalarından gördüklerini ve bu anlamda işçi ve işverenin büyük dayanışma gösterdiklerini ifade ederek, geçen yıl 1 Mayıs törenlerine katılan işçilerin, işyerlerinin kapatılmaması isteklerini belirtir şekilde, ”İşyerimizi Seviyoruz” pankartı açtıklarını kaydetti.
ULUSLARARASI REKABET
Başta tekstil sektörü olmak üzere Türkiye'nin uluslararası rekabet alanında ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Uluslararası rekabette Çin ile yaşanılan sıkıntı, stratejik vizyon eksikliğinin bize ne kadar pahalıya mal olduğunun en somut örneğidir” dedi.
Gelişmenin bu şekilde sonuçlanacağının 10 yıl öncesinden belli olmasına karşın gereken adımların atılamadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, Çin ekonomisinden kırsal kesimden her yıl 20 milyon kişinin şehirlere aktığını anlattı ve “Çin her yıl dünyaya 1 tane Türkiye ekonomisi dahil ediyor” diyerek, rekabet sorunlarının yalnızca tekstille sınırlı kalmayacağını, başka sektörlerde de aynı sorunlarla karşılaşılacağını söyledi. Türkiye'ye uzun vadeli stratejiler gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Anlık ve dağınık tedbirler, bu dalgayla baş etmede yetersiz kalacak” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, 2008 yılında AB'nin elektronik ürünlerde Çin'e uyguladığı antidamping tedbirlerini kaldırmasının ardından elektronik sektöründe de çok ciddi sorunlar ve kriz yaşanabileceğine dikkati çekti.
Türkiye için gerekli olan sanayi stratejisinin ilk adımının kapsamlı bilgi olduğuna ve bunun için de sanayi envanterinin çıkarılmasına gerek olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, kendilerinin bu konudaki yoğun çalışmalarına hükümetten olumlu yanıtlar almalarına kar