Dolar
36,6594
0,02%
Euro
40,0119
-0,04%
Sterlin
47,5564
-0,20%
Bitcoin
2.986.869
-2,93%
BİST-100
10.818,03
-0,41%
Gram Altın
3.569,074
0,91%
Gümüş
33,98
0,33%
Faiz
39,89
0,76%

TBB'den hükümete uyarı

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ: HÜKÜMET IMF İLE GÖRÜŞÜP HEDEFLERİ REVİZE ETMELİ.

28.06.2006 00:00
Haberi paylaşın
TBB'den hükümete uyarı
16px
32px

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) hükümete, IMF çağrılarak veya görüşülerek, enflasyon, büyüme gibi makro hedeflerde revizyona gidilmesini önereceği öğrenildi.
TBB yönetiminin, bu öneriyi hükümete götürmek için bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediği belirtildi.

TBB yönetiminin bu öneriyi geliştirmesinde iki faktörün önemli rol oynadığı kaydedildi. Birisi, IMF desteğinin sürdüğünün gösterilmesi; ikincisi, gelişmeler sonucu tutmayacağı ortaya çıkan hedeflerin yerine, son gelişmeleri dikkate alan yeni hedefler konularak, piyasaların önünü görmesini sağlamak... TBB yönetimi böyle yapılması halinde belirsizliğin azalacağını düşünüyor. Bankacılar şu görüşü ifade ediyor:
"Türkiye üzerinde spekülasyonlara yol açan enflasyon hedefine ilişkin belirsizlik ortadan kaldırılmalı. Enflasyon hedefinin yeniden belirlenmesi için IMF ile görüşerek revizyona gidilmeli. Böylece hükümetin vereceği net mesajla piyasalar gerçek dengesini bulur."

Toplantıdan sonra ipucu verdiler
Önceki gün, döviz kuru ve faizlerde yaşanan gelişmelerin bankacılık ve ekonomi üzerindeki etkilerini tartışan TBB Yönetim Kurulu, bir açıklama yaparak, Merkez Bankası'na destek verdiğini açıkladı, hükümete de 'kontrollü yavaşlama politikası' önerdi.
TBB'nin önceki gün İstanbul - Akmerkez'deki ofisinde gerçekleşen toplantıdan sonra TBB özetle şu açıklamayı yaptı:
"Türkiye tasarruf açığı en yüksek ülkelerden biridir. Bu açığın, dolayısıyla cari işlemler açığının küçültülmesi önemlidir. Bunun için iç talebin kontrollü olarak yavaşlatılması gerekir. Merkez Bankası'nın rezervleri oldukça güçlüdür. Sermaye çıkışının neden olduğu talep karşılanabilir. Makro büyüklükler yeniden belirlenmelidir. Önlemler birbirini tamamlar nitelikte olmalı, önceden tasarlanmalı ve bir anda açıklanmalıdır. Ekonomide kontrollü bir yavaşlama politikası izlenmelidir. Kamu kesimi dengesinde harcama yönetimi tercih edilmelidir."
TBB'nin, hükümete, bu açıklamada da ipuçları bulunan asıl önerisinin, 'IMF ile görüşülerek hedeflerin revize edilmesi ve piyasalara yeni hedefler verilmesi' olduğu öğrenildi.

BDDK: Bankacılıkta otorite biziz, bize de danışılsın
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektöründe otoritenin BDDK olduğunu belirterek piyasalarda yaşanan dalgalanmalarda kendilerine de danışılması gerektiğini söyledi.
BDDK'nın elinde döviz kurunun piyasalara etkileri konusunda araç olduğunu ifade eden Bilgin, "Sektöre ilişkin değerlendirme ve analizler yapmak bizim işimiz. Dalgalanmalardan sektörün nasıl etkilendiğini veya etkileneceğinin analizlerini yapıyoruz. Sektörün nasıl etkileneceğinin analizini yapmak BDDK dışında başka bir kurumun işi değil" dedi.
Bankaların kriz tecrübelerinin gelişmelere karşı sergiledikleri tavırlarda etkili olduğunu söyleyen Bilgin, sektörün soğukkanlı davrandığını belirtti.

En büyük risk faiz
Döviz kuru ve faizlerde yaşanan gelişmelerin bankalar üzerindeki muhtemel etkilerinin 30 Haziran bilançolarının açıklaması ile net olarak görüleceğini anlatan Bilgin, dalgalanmalar nedeniyle maliyetlerin yüzde 30 civarında arttığını kaydetti.
Bankacılıkta temel riskin faiz olduğunu ifade eden Bilgin, dolar kuruna ilişkin değerlendirmede bulunurken dövize endeksli kredilerin açık pozisyonlardaki yerinin yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi.
BDDK'nın sadece karanlık günlerde değil, güneşli günlerde de hatırlanmasının yararlı olacağını belirten Bilgin, kamu kurumlarının harcamalarını da düzenleyen kanunundan BDDK'nın olumsuz etkilendiğini söyledi.

Bankalarla tek tek görüşme haftaya kaldı
Piyasalarda yaşanan gelişmeleri bankacılarla sürekli bir iletişim içinde bulunarak değerlendiren BDDK, bank