TBB, avukatları sosyal medya reklamları konusunda uyardı
Türkiye Barolar Birliği (TBB) reklam yasağı yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Özellikle sosyal medyayı aktif kullanan avukatlara yönelik tedbirlere dikkat çekilirken, avukatların yazılı, işitsel, görsel ve çevrimiçi iletişim araçlarını kullanmalarıyla ilgili reklam engelleyici sıkı tedbirler alındı.

Murat KAYA
Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) reklam yasağı yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yeni yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yönetmelikte avukatlar için yazılı, görsel ve işitsel iletişim araçlarında reklam olabilecek davranışlardan kaçınmalarına yönelik uyarılar ve kişisel reklamı engelleyici sıkı tedbirler sıralandı.
''AVUKATLIK BÜROLARI İŞ DIŞI AMAÇLARA TAHSİS EDİLEMEZ”
Yönetmeliğin 4. maddesinde, “Avukat büroları; avukatlık hizmetinin bağımsızlığına aykırı olacak şekilde, meslek hizmetleri dışındaki iş ve amaçlara tahsis edilemez.” ibaresi yer aldı.
Ayrıca, “Bu Yönetmelik kapsamında olanlar, birden fazla büro edinemezler; şube açamazlar. Ülke içinde ve dışında faaliyet yürüten avukatları, avukatlık bürolarını ve avukatlık ortaklıklarını, ‘irtibat bürosu’ veya ‘çözüm ortakları’ gibi kalıcı ve sürekli iş birliği izlenimi yaratacak şekilde adlandıramazlar.” denildi.
REKLAM SINIRLAMALARI
Aynı yönetmeliğin 7. maddesi başlığıyla birlikte değiştirildi. “Yazılı, işitsel, görsel ve çevrimiçi iletişim araçlarının kullanımı” başlıklı düzenlemede, getirilen reklam sınırlamalarına yer verildi.
“REKLAM NİTELİĞİNDE PAYLAŞIMDA BULUNAMAZLAR”
Avukatların mesleki kimliğiyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları, mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunamayacakları belirtilen yönetmelikte, “Avukatlar yazılı, işitsel, görsel ve çevrimiçi iletişim araçlarında, avukat ünvanının kullanıldığı durumlarda, özel yaşamlarına ilişkin paylaşımlarında avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyici nitelikte davranışlardan kaçınmak zorundadırlar.” ifadesi kullanıldı.
DAVALARIYLA İLGİLİ İŞİ ÖN PLANA ÇIKARAMAZLAR
Yazılı, işitsel, görsel ve çevrimiçi iletişim araçlarında, geçmişteki veya mevcuttaki davaları veya üzerinde çalıştıkları hukuki işi, reklam olabilecek nitelikte ön plana çıkaramayacakları belirtilen avukatların, tarafların sözcüsü gibi hareket ederek açıklamalarda ve paylaşımlarda bulunamayacakları da hüküm altına alındı.
İŞ ELDE ETMEK İÇİN YAYIN YAPAMAZLAR
Avukatların zorunlu hallerde, geçmişteki veya mevcuttaki dava dosyalarının hukuki boyutları içinde kalmak kaydıyla bilgi verebileceği kaydedilen yönetmelikte, “Ancak iş elde etme amacıyla, ulaşılması herkes için mümkün olan genel ve soyut içerikli bilgiler paylaşmak suretiyle yayın yapamazlar, yazılı veya görsel paylaşımda bulunamazlar.” denildi.
TELEVİZYON YAYINLARINA KATILANLARA YÖNELİK DÜZENLEME
Yönetmeliğe, özellikle televizyon yayınlarına katılan avukatlar için, “Yazılı, işitsel, görsel iletişim araçları ile çevrimiçi mecralarda, her ne sıfat altında olursa olsun katıldıkları veya bir parçası oldukları yayınlarda, reklam sayılabilecek her türlü davranıştan, avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyici her türlü açıklama ve paylaşımdan kaçınmak zorundadırlar.” ibaresi eklendi.
SALT ÜN KAZANMAYA YÖNELİK İÇERİK UYARISI
Söz konusu yönetmelikte diğer değişiklikler şöyle sıralandı:
“Salt ün kazanmaya, kendilerini meslektaşlarının önüne geçirmeye, reklam yoluyla iş elde etmeye yönelik içerikte alan adı kullanamazlar. Alan adı, avukatlık mesleğinin saygınlığına aykırı olamaz. İnternet sitesi sahibi ya da sahiplerinin adı ve soyadı varsa hukuk alanındaki akademik ünvanı, fotoğrafı, büroda çalışan diğer avukatların adı ve soyadı varsa hukuk alanındaki akademik ünvanı, avukatlık ortaklığı ise tescilli ünvanı, avukatlık bürosu ise büro ünvanı, Türkiye Barolar Birliği ve baro sicil numaraları, mesleğe başlama tarihleri, mezun oldukları üniversite, bildikleri yabancı dil, mesleki faaliyetin yürütüldüğü büro adresi, telefon ve faks numaraları, e-posta ve kayıtlı e-posta adresi bilgileriyle sınırlı olmak üzere internet sitesi açabilirler. İnternet sitesinde ‘referanslar’ veya bir başka ad altında müvekkillerine veya danışmanlığını yaptıkları kişi ve kurumlara ilişkin bilgi paylaşamazlar. İnternet sitelerinde, uzmanlık anlamına gelmemek üzere büronun faaliyet gösterdiği alanlar hakkında bilgi verebilirler.”
ARAMA MOTORLARINDA ÜST SIRALARDA YER ALMAYA YÖNELİK ÇABA
“İş elde etme amacına yönelik ve meslektaşlarıyla rekabete yol açacak şekilde, çevrimiçi mecralarda ve internet sitelerinin tasarımında veya arama motorları tarafından algılanabilen kodlarında, mesleki faaliyetlerini ön plana çıkarmaya ve arama motorlarında üst sıralarda yer almaya yönelik yönlendirici kod, anahtar sözcük, alt alan adı, sayfa adresi kullanamazlar veya benzeri yöntemler uygulayamazlar. Çevrimiçi mecralarda bedel karşılığı ya da bedelsiz olarak bizzat hazırladıkları, hazırlattıkları ya da kendilerine ilişkin hazırlanan içerikleri ön plana çıkaracak iş ve işlemlerde bulunamazlar. İnternet kullanıcılarını kendi sitesine veya kendi sitesinden bir başka siteye yönlendirecek internet kısa yolları kullanamaz, kullanılmasına izin veremez; çevrimiçi mecralarda reklam veremez veya alamazlar.”
SEÇİM REKLAMLARINDA 2 AY KRİTERİ
“İş elde etme amacına yönelik olmamak ve meslektaşlarıyla rekabete yol açmamak kaydıyla, baro veya Türkiye Barolar Birliği organ ve başkanlık seçimleri ile genel veya yerel seçimlerdeki adaylıklarına ilişkin bilgileri seçim tarihinden azami 2 ay önce başlayıp seçimi izleyen 10 gün içinde sona erdirmek kaydı ile yazılı, işitsel, görsel iletişim araçları ile çevrimiçi mecralar yoluyla duyurabilirler. Bu duyurular amaca elverişli ve mesleğin saygınlığına yaraşır nitelikte olur.”
ÜNLÜ AVUKATLARI ETKİLEYECEK Mİ?
Günümüz teknolojisine yönelik güncellenen bu sınırlamalar, Türkiye’de birçok televizyon kanalına yorumcu olarak çıkan ve sosyal medyada da görüşlerine başvurulan ünlü avukatlar için zorluklar yaratacak gibi görünüyor.
Özellikle adını ön plana çıkararak reklam yapan ve tanınmayı sağlayan avukatların, yönetmeliğe uyup uymayacakları merak konusu.
patronlardunyasi.com