TAV Havalimanları Holding CEO’su Serkan Kaptan, Riga Havacılık Forumunda önümüzdeki 20 yılda havacılık sektörünün en cazip meslek olacağını söyledi
TAV Havalimanları Holding CEO’su Serkan Kaptan, Riga Havacılık Forumunda gelecek 20 yılda gökyüzünün nasıl kalabalıklaşacağını, havalimanlarının nasıl büyüyeceğini ve ne kadar çok personele ihtiyaç olacağını anlattı.

Hürriyet Gazetesi’nden Uğur Cebeci’nin haberine göre, bu yıl beşincisi düzenlenen Riga Havacılık Forumu, Baltık ülkeleri başta olmak üzere Avrupa, Amerika ve Orta Asya’dan 200’den fazla üst düzey yöneticiyi buluşturdu. TAV Havalimanları CEO’su Serkan Kaptan forumun açılış konuşmasında gelecek 20 yılın projeksiyonundan örnekler sundu.
“GELECEK 20 YILDA 550 BİNDEN FAZLA PİLOT İHTİYACI OLACAK”
Kaptan, gökyüzünün nasıl kalabalıklaşacağını, en az 40 bin yolcu ve kargo uçağının gökyüzüne çıkacağını söyledi. Uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları, Drone tabanlı uçanlar ve kentler üzerinde yoğunlaşacak hava taksilerden söz eden Serkan Kaptan, ‘Bugün dünyada 90 milyon kişi havacılık sektöründe çalışıyor. Gelecek 20 yılda 550 binden fazla yeni pilota, 750 binden fazla deneyimli uçak teknisyenine ve mühendise, sayıları milyonu geçen kabin memuruna ve çok ama çok sayıda Hava Trafik Kontrolörüne ihtiyaç olacak. Bağlantılı sektörde de milyonlarca kişiye ihtiyaç yaratılacak’ dedi.
“TÜRKİYE PANDEMİ ÖNCESİNİ YAKALADI AVRUPA’NIN YAKALAMASI 2024’Ü BULACAK”
TAV CEO’luğu dışında Avrupa Havalimanları Konseyi (ACI) yönetiminde de yer alan Kaptan’ın konuşmasının satır başları şöyle:
Türkiye uçak ve yolcu sayılarında pandemi öncesini yakaladı ve geçiyor. Avrupa’nın yakalaması 2024’ü bulacak. Toparlanma ülkeler ve havalimanları arasında eşit gerçekleşmiyor. Savaş nedeniyle Avrupa’daki trafik kısmen AB dışındaki havalimanlarına kaydı. Turistik seyahatler, aile ziyaretleri güçlü bir şekilde döndü. Direkt uçuşlar öne çıktı, küçük ve bölgesel havalimanlarında toparlanma daha hızlı oldu. Düşük maliyetli havayolları çevik davranarak pazarda önemli pay kaptı.
“RUSYA- UKRAYNA SAVAŞI YOLCU TRAFİĞİNİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEDİ”
TAV Havalimanlarının yolcu trafiği ağustos sonu itibariyle 2019’a göre yüzde 4 yukarı da. Dış hatlarda pandemi öncesinin yüzde 10 üzerine çıktık. Sekiz ülkede 15 havalimanından oluşan bir network yönetmenin avantajını yaşadık. TAV Havalimanları Letonya pazarına 13 yıl önce girdi. Önce Havaş bir ortaklık kurarak yer hizmetleri vermeye başladı. Ardından ATÜ Duty-Free, BTA ve TAV İşletme Hizmetleri de Riga’da faaliyete başladı. Açtıkları restoranlar, mağazalar, özel yolcu salonu havalimanının çehresini tamamen değiştirdi. 2019’da 7,8 milyon yolcu ağırlayan Riga, kuzeye özgü minimalist ve çevreyle uyumlu tasarımı, güler yüzlü insanları, temiz, düzenli, düşünülmüş detaylarıyla yolcu dostu bir havalimanı. Pandemi ve ardından da Rusya-Ukrayna Savaşı yolcu trafiğini ciddi şekilde etkiledi. Riga Havalimanı yılın ilk yedi ayında 3,8 milyon yolcu ağırladı. Yılın sonunda pandemi öncesini yakalamayı bekliyorlar. Bölgenin en önemli havayolu Air Baltic’in pazar payı yüzde 56. Ryanair ise yüzde 25’e ulaşmış. THY Riga’ya her gün karşılıklı uçuyor. Yaz aylarında Antalya’ya charter uçuşları da düzenleniyor.
“İKİLİ İLİŞKİLERDE ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR YATIRIMCIMIZ VAR”
TAV Havalimanları da burada en fazla bilinen Türk yatırımcı. 2010’dan bu yana DEİK Türkiye-Letonya İş Konseyi Başkanı olan Kaptan, “İkili ilişkilerde örnek gösterilen bir yatırımımız var. Yatırımcılar için önemli bir potansiyel olduğuna inanıyoruz ve buna katkı yapmaktan dolayı mutluyuz.” dedi.
patronlardunyasi.com