Serdengeçti'nin makalesi, The Independent'te

Serdengeçti'nin makalesi, The Independent'te

İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesi, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin London School of Economics'de geçen hafta verdiği dersten alıntılardan oluşan bir makaleye yer verdi. Serdengeçti, makalesinde..

Serdengeçti'nin makalesi, The Independent'te
16px
24px
01.11.2005 12:53
ABONE OLgoogle
Serdengeçti makalesinde, AB'ye tarihi açıdan bakıldığında, birliğin çağdaş değerlerle çevrelenmiş hukuki, politik ve ekonomik entegrasyon projeleri uygulayan tek yapı olduğunun görüleceğini belirtirken, 'çağdaş medeniyetler seviyesine' ulaşmanın tıpkı ulu önder Atatürk'ün açıkça belirttiği gibi, Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden bir Cumhuriyetin kurulmasından beri Türkiye'nin en büyük hedefi olduğunu vurguladı.
      AB'nin temel ilkeleri ve Türkiye'nin esas hedefi olan çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma isteğine bakıldığında Türkiye'nin öteden beri var olan AB üyeliği arzusunun sürpriz olmaması gerektiğini vurgulayan Süreyya Serdengeçti, 'Türkiye'nin gelecekteki üyeliği pek çok politik ve ekonomik unsura bağlı olacak. Ancak sonuç ne olursa olsun, sürecin kendisi birçok politik, ekonomik ve yasal reforma sahne olacak ki, Türkiye'nin bu reformları zaten kendi halkı için yapması gerekiyor' dedi.
      Geçen on yıllar boyunca dünyanın ekonomi ve politikasına entegre olan yeni ülkelerle büyük bir değişimden geçtiğine dikkat çeken Serdengeçti, bu değişimin uluslararası alanda yeni güçlükleri de beraberinde getirdiğini hatırlattı. Bu güçlüklerle endüstrileşmiş ülkelerin bile zorlukla başa çıkabildiğine dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, genişlemenin AB'yi politik ve ekonomik açıdan güçlendirdiğini ve küresel bir güç olarak dünyanın yeni güçlükleriyle başa çıkabilme gücü verdiğini bildirdi.
      Türkiye'nin AB üyeliğinin batı ile İslam alemini buluşturması ve Türkiye'yi de içine alan bir AB'nin dünyada daha önemli bir güç haline geleceği gibi sebeplerle güçlü şekilde savunulabildiğine de dikkat çeken Serdengeçti, 'AB'nin Türkiye ile genişlemesi, Türkiye'nin dinamiklerinin, ekonomik, demografik ve politik açıdan diğer üyelerin AB'ye üyeliğine benzemediği için, önceki genişlemelerden farklı olacak' diye konuştu.
      Yeni üyelerin üyelik süreçlerinin tartışmalara ve kaygılara yol açtığına da dikkat çeken Süreyya Serdengeçti, 'Ancak sonuçlara bakıldığında ortada hem AB hem de yeni üyeler açısından kazan-kazan durumunun var olduğu görülüyor' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde