Şener: Bankacılık sektöründeki yabancı sermaye payı yüzde 13
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Yapı Kredi ve Şekerbank dahil bankacılık sektöründeki yabancı sermaye payının ''yüzde 13'' olduğunu açıkladı.

Bu kriterlerin tam üyelik safhasında dikkate alınacağını hatırlatan Şener, ancak şu anda da Türkiye'nin bu kriterlere belirgin bir yaklaşım gösterdiğini söyledi.
Maastricht Kriterlerinde yüzde 3 olan bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının Türkiye'de yüzde 7.1 olduğunu, bu yıl sonunda da yüzde 6.1'e ineceğinin tahmin edildiğini vurgulayan Şener, yüzde 7.9 olan enflasyon rakamının da yüzde 2.1'lik referans değere yaklaştığını hatırlattı.
BANKACILIK SEKTÖRÜ
1999 yılında 80'nin üzerinde olan banka sayısının 48'e indiğini kaydeden Şener, bunların 6 bin 118 şube ve 130 bin personel ile hizmet verdiklerini ifade etti.
Sektörün aktif toplamının 2001 yılındaki 117 milyar dolarlık seviyesinden Mayıs sonu itibariyle 237 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bakan Şener, toplam kredilerin de aynı dönemde 26.5 milyar dolardan 99 milyar dolara çıktığını belirtti.
Bakan Şener, kredilerin gayrisafi milli hasılaya (GSMH) oranının 2002'deki yüzde 17.8'lik seviyesinden, Haziran ayı itibariyle yüzde 26.2'ye çıktığını kaydetti.
Kredilerin mevduata oranını da aynı dönemde yüzde 35.5 seviyesinden yüzde 59.5'e kadar çıktığını hatırlatan Şener, kredilerin aktiflere oranının da yüzde 23'lerden yüzde 36.1'e kadar yükseldiğini vurguladı.
2001 yılında yüzde 1.2 olan serbest sermayenin aktiflere oranının yılın ilk yarısında yüzde 8.4'e çıktığını belirten Bakan Şener, serbest sermaye tutarının 1 milyar 361 milyon dolardan 20.3 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.
Bunların sektörde sağlıklı gelişmelerin olduğunu gösterdiğini kaydeden Şener, bilanço büyüklüğünün 2001 yılından bu yana istikrarla arttığını kaydetti.
KREDİ TÜRLERİ
Sektörde toplam kredi hacmi artarken, bireysel ve ticari kredilerde artış görüldüğünü söyleyen Şener, ticari ve kurumsal kredilerin 2001'deki 38 milyar dolarlık seviyesinden Haziran itibariyle 84 milyar dolara, bireysel kredilerin de 4.9 milyar dolardan 35.2 milyar dolara çıktığını bildirdi.
KREDİLERDEKİ KAMU YÜKÜ DÜŞTÜ
Kredi hacmindeki artışta aracılık maliyetlerinin düşüşünde önemli etkisi olduğunu kaydeden Şener, 'hükümetimiz döneminde toplam kredi maliyetleri içindeki kamu yüklerinin payı yüzde 36'dan yüzde 28'e düşmüştür' diye konuştu.
Bireysel ve kurumsal krediler için küçük boyutlu kredilerin artığını söyleyen Şener, 1 milyon YTL ve üzeri kredilerin toplam krediler oranının 2002 sonunda yüzde 67 iken Haziran itibariyle yüzde 42'ye düştüğünü hatırlattı.
Şener, buna karşılık 50 bin YTL altı kredilerin payının aynı dönemde yüzde 20.6'dan yüzde 39.1'e çıktığını ifade etti.
KONUT KREDİLERİNİN ORANI DÜNYAYA GÖRE DÜŞÜK
Başbakan Yardımcısı, konut kredilerinin milli gelire oranının Türkiye'de yüzde 1.34 seviyesinde kalırken, ABD'de yüzde 60'ın üzerinde olduğunu, bu oranın 15 AB üyesi ülkede yüzde 45 seviyesinde bulunduğunu belirtti ve 'Türkiye'deki oran Cezayir, İran, Fas ve Bangladeşten daha geri bir oranı yansıtmaktadır. Dolayısıyla konut kredisi miktarını artırmamız, dünyadaki tablo ile uyumlu hale getirmemiz gerekli diye düşünüyoruz' dedi.
YABANCI SERMAYE
&n