Seçimler 2007'de

Seçimler 2007'de

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, erken seçim olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine "Başbakanla yaptığımız toplantılarda kendisine dikkatle baktım. Mimiklerini yakından takip ettim. Ancak...

Seçimler 2007'de
16px
24px
14.04.2006 16:45
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, enflasyondaki hedefin 2006 yılı için yüzde 5 olduğunu belirterek, enflasyonun ilk aylarda sanki biraz aşağı inmekte direnç gösteriyor gibi gözüktüğünü söyledi. Şener, 'Ama şu anki süreçte hedefe aykırı, hedefi bozucu herhangi bir görüntü yok' dedi.

Şener, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği sohbet toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin geleceğinin en önemli konularından birinin kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması olduğunu ifade eden Şener, kamusal yüklerin azaltılmasının önemine vurgu yaptı.

Son yıllarda ekonomik büyümeyle birlikte enflasyonun düştüğüne işaret eden Şener, 'Bildiğiniz gibi 2006 yılı itibariyle enflasyon hedefini yüzde 5 olarak belirledik. Enflasyon ilk aylarda sanki biraz aşağı inmekte direnç gösteriyor gibi gözüküyor ama şu anki süreçte hedefe aykırı, hedefi bozucu herhangi bir görüntü yok. Dolayısıyla biz büyüme ve enflasyonu aşağı çekme hedeflerini sürdürüyoruz' dedi.

'CARİ AÇIKTAN HER ZAMAN KORKULMUŞTUR'

Abdüllatif Şener, cari açıkla ilgili bir soru üzerine, her zaman cari açıktan korkulduğunu çünkü, geçmişteki sorunların hep ondan geldiğini belirtti. Türkiye'de cari açıkla ilgili gelişmelerin aslında Avrupa Birliği'ne (AB) giren ülkelerle paralellik gösterdiğine dikkat çeken Şener, bu ülkelerde de AB süreciyle birlikte cari açığın devam ettiğinin görüldüğünü aktardı. Şener, 'Türkiye'de cari açıkla bağlantılı olarak bir ara en fazla konuşulan konu kur sistemiydi. Ancak şunu da bilmeniz lazım. Dalgalı kur sistemi var ve Merkez Bankası'nın ilan ettiği politikalar var. Bu politikalar çerçevesinde kuru çok bilinçli olarak yerinden oynatmaya yönelik bir operasyon yok' diye konuştu.

Abdüllatif Şener, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki şirketlerin satışından gelecek gelirin bütçe hesaplarına aktarılıp aktarılmayacağı sorusu üzerine, tüm şirket ve firmaların devlete karşı yükümlülükleri bulunduğunu, bu yükümlülüklerin başında verginin geldiğini söyledi. Şener, şöyle konuştu:

'Tartışılan konu şu, TMSF bünyesindeki şirketler satıldığında buradan ortaya çıkan gelir öncelikle bu şirketlerin banka yükümlülükleri nedeniyle doğrudan hakim ortağın borcuna mı mahsup edilsin yoksa, devletin başka alacaklarına mı öncelik tanınsın sorusu var? Bana kalırsa öncelikle devlet vergi alacağını tahsil etmelidir, devlet vergi alacağını tahsil ettikten sonra kalan miktar diğer borçların karşılığı olabilir. Zaten diğer borçlar kapatıldığında devletin vergi alacağını tahsil etmesi imkansız hale gelir. Vergi alacağını imkansız hale getirmek yerine önceliğin vergi alacağında olması gerektiğini düşünüyorum.'

Bankacılık Kanunu'nun bunu etkiler tarafı bulunmadığını ve konuyu politik olarak düşünmemek gerektiğini ifade eden Şener, 'Yani şimdiye kadar yanlış mıydı?' sorusu üzerine 'şimdiye kadar yanlışsa bundan sonra da yanlış devam etsin diye düşünemezsiniz. Doğru olan önce verginin ödenmesi, sonra borçtan mahsup edilmesidir' diye konuştu.

'GALATAPORT İHALESİ YENİDEN YAPILABİLİR'

Galataport ihalesine ilişkin bir soru üzerine Şener, 'Galataport ihalesi yeniden yapılabilir. Bir Galataport ihalesi olmuştur, mahkeme bir karar vermiştir ve o karar doğrultusunda dosya kapatılmıştır. Yeni bir Galataport ihalesinde karar verecek diye zorunluluk yoktur' diye konuştu.

'BDDK başkanlığına Tevfik Bilgin tekrar atandı. Ancak Babacan'ın farklı kişilerle konuştuğunu biliyoruz. Bu, tekli koali

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde