Dolar
38,8811
0,02%
Euro
43,77
0,84%
Sterlin
52,0209
0,74%
Bitcoin
4.099.992
0,80%
BİST-100
9.668,36
1,33%
Gram Altın
4.036,789
0,92%
Gümüş
32,37
0,26%
Faiz
48,56
0,00%

Savunma ihalesinde iki kritik karar

Deniz Kuvvetler Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 2. paket deniz helikopteri projesi ile, 19 adet insansız hava aracı sisteminde milli imkanlar ön plana çıkarıldı.

01.07.2006 00:00
Haberi paylaşın
Savunma ihalesinde iki kritik karar
16px
32px

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan 2. paket deniz helikopteri projesinin dış kredi yerine Savunma Sanayii Destekleme Fonu'ndan finanse edilmesine karar alındığını söyledi.

Vecdi Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin toplantısının ardından, alınan kararlara ilişkin olarak şunları söyledi: 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan 19 adet mini insansız hava aracı sisteminin milli imkanlarla geliştirilmesi için değerlendirmeye alınan üç teklif içinde Kale-Baykar ortaklık teklifi 1. sırada seçilerek, sözkonusu ortaklıkla sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacı 4 adet arama kurtarma gemisinin Türk özel sektör tersanelerinde üretimi için çıkılan yurtiçi ihalede alınan tekliflerin değerlendirilmesi sonucu RMK Marine Tersanesi teklifi 1. sırada seçilerek sözkonusu firmayla sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan T-38 tekamül eğitim uçaklarının yurtiçi imkanlarla modernize edilmesine ve bu amaçla TAI Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'nin ana yüklenici olarak görevlendirilmesine karar alınmıştır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı 2. paket deniz helikopteri projesinin dış kredi yerine Savunma Sanayii Destekleme Fonu'ndan finanse edilmesine karar alınmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 10 yıllık tedarik planı çerçevesinde ihtiyaç belirleme çalışmaları tamamlanmış olan aşağıdaki 10 projenin Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda başlatılması uygun bulunmuştur. Bu projelerde milli sanayi olanaklarının kullanılması ve yurtiçi katma değerinin en üst düzeye çıkarılması esas olacaktır.' Gönül, bu projeleri şöyle sıraladı: ' Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi, komuta kontrol ve radar modernizasyonu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak yük helikopteri, özel maksatlı taktik tekerlekli araç, orta irtifa hava savunma füze sistemi, orta menzilli tanksavar silah sistemi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak kurtarma ve yedekleme gemisi, süratli amfibi gemi-araç, yangın simülatörü, savunma eğitim simülatörü.' Gönül, son olarak Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, yeni kuşak savaş uçağı (JSF) projesinde gelinen son durum hakkında bilgi alındığını da vurguladı.

SORULAR

Gönül, ATAK helikopter ihalesinde görüşmelere devam kararı verilen DENEL firmasının, helikopter motoru konusunda Fransa ile lisans sorunu konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, bu durumun, EUROCOPTER ile DENEL firmasının iç sorunu olduğunu ihaleyle ilgili resmiyette böyle bir konunun bulunmadığını kaydetti. İhalenin resmi bir taahhüdü içerdiğini belirten Gönül, ihale dosyasında buna ilişkin bir resmi evrağın olmadığını kaydetti. Gönül, ATAK çerçevesinde tedarik edilecek taarruz helikopterinde ilk alım hedefinin 30 adet olduğunu, daha sonraki aşamada 20 adetlik bir opsiyonun da bulunduğunu bildirdi.

ATAK PROJESİ

ATAK helikopter ihalesine 4 firma teklif vermişti. Bunlardan Fransız, Alman ve İspanyol ortaklığı EUROCOPTER firmasının yanısıra, Rusya'dan ROSOBORONEXPORT firmaları elenirken, Güney Afrika'nın DENEL ve İtalyan AGUSTAWESTLAND firmalarıyla görüşmelere devam edilmesi kararı alındı.

İtalyan AGUSTAWESTLAND şirketi, şirket ortak üretim hattı kurmayı ve fabrikasını Türkiye'ye taşımayı öneriyor. AGUSTAWESTLAND, teknoloji transferine olumlu bakıyor. Güney Afrika DENEL firması da Türkiye ile ortak üretime ve teknoloji transferine sıcak bakıyor.