Savaşın galibi kim?
ORTADOĞU'DAKİ SAVAŞLAR, ABD'Lİ SİLAH ŞİRKETLERİNE YARADI. İŞTE BİLANÇO..

ABD’nin beş yıl önce yapılan 11 Eylül saldırıları sonrası dünya genelinde terörist faaliyetlere karşı sürdürdüğü mücadele ve siyasi gerilimin dünya genelinde daha artması, silahlanmaya yapılan harcamaların hızla artmasına neden oldu. ABD yönetiminin de kendisine terörle mücadele alanında müttefik sağlamak amacıyla uyguladığı politikalarla, 2006 yılında ABD savunma şirketlerinin yabancı ülkelere yaptığı silah satışlarının toplamı 21.7 milyar dolar düzeyine ulaştı.
ABD Kongresi’nin savunma sanayine yönelik hazırladığı rapora göre, 21.7 milyar dolarlık anlaşma tutarı, 2005 yılına göre yüzde 76’lık artışa işaret ediyor. Bu sonuç, ABD savunma sanayinin Avrupalı rakipleri karşısında pazar kaybettiğine yönelik iddiaların da sonuçsuz kalmasına neden oldu.
Uzmanlar, bu yıl sonu itibarıyla ABD’nin yaptığı yıllık silah satışı toplamının 1991 yılındaki Birinci Körfez Savaşı’ndan bu yana en yüksek rakama ulaşacağı görüşündeler.
TÜRKİYE YEDİNCİ SIRADA
2001-2006 döneminde en fazla savunma anlaşması yapılan ülkelerin başında 14.1 milyar dolarla Suudi Arabistan ilk sırada yer aldı. Suudi Arabistan’ın yaptığı anlaşmaların artmasında ABD yapımı Abrams modeli tankların 2.9 milyar dolarlık modernizasyonu ve Ulusal Muhafızlar’ın ateş gücünü artırmak üzere 5.8 milyar dolarlık silah ve ekipman yatırımı anlaşması etkili oldu.
Kuzey Kore’nin yaptığı balistik füze denemeleriyle savunma alanında endişeleri artan Güney Kore yaptığı 8.8 milyar dolarlık silah alımıyla ikinci sırada yer alırken, Pakistan 7.6 milyar dolarlık anlaşmayla üçüncü sırada yer aldı. Bu rakama, terörle mücadeleye büyük destek veren Pakistan’ın ABD’den 36 F-16 savaş uçağı alımı ve 60 F-16’nın modernizasyonundan oluşan 4.5 milyar dolarlık anlaşma da dahil durumda. Türkiye ise 4.5 milyar dolarlık yaptığı satın alma anlaşmasıyla ABD’nin en fazla silah sattığı yedinci ülke konumunda yer aldı. Anlaşmaları değerlendiren Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Başkanı John Hamre, “Uluslararası alanda müttefiklik ilişkisi içinde olunan Pakistan gibi ülkelere yapılan satışlar, ABD’nin ulusal ve uluslararası güvenliğine de olumlu katkıda bulunuyor” dedi.
Clinton döneminin savunma müsteşarı olan Hamre, FMS anlaşmaların Soğuk Savaş döneminde de yer tuttuğunu hatırlatarak, bunların yabancı hükümetlerle ilişkilerin iyileştirilinde kritik olduğunu vurguladı.
HARCAMALAR ARTTI
Savunma sanayi anlaşmalarının rekor düzeye çıkmasında, Bush yönetiminin terörle savaş kapsamında uluslararası kamuoyu desteğini artırmaya yönelik kararlılığı etkili oldu. Yabancı hükümetlerle yapılan savunma sanayi anlaşmalarının yıllarca sürdüğüne dikkat çeken uzmanlar, FMS anlaşmalarının bu yıl artmasında özellikle büyük hacimli anlaşmaların tamamlanma aşamasına gelmesinin etkili olduğunu da kaydediyor.
Murat Başboğa/Vatan