Sarmısağın kokusu çıktı: Tansiyonu düşürmüyormuş!
7 bin 703 Türk hastayla yapılan araştırmaya göre sarmısak yemek, tansiyonu düşürmüyor... Tuzlu ayran ve limon suyu da 'boş tansiyon inançları'ymış

Sarmısak yemenin yüksek tansiyonu düşürdüğüne ilişkin yaygın inanç yanlış çıktı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana-bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı'nın araştırmasında, sarmısak ve sarmısak tabletlerinin kan basıncı üzerine kısa süreli bir etkisi saptanmadı. Araştırma ekibindeki Prof. Dr. Tekin Akpolat, sarmısağın tansiyonu düşürdüğüne dair yaygın inanışla ilgili yaptıkları araştırmada 7 bin 703 hipertansif hastaya anket uygulandığını anlattı. Bu hastalardan 4 bin 102'sinin (yüzde 53.3) sarmısak kullandığını söylediğini, kısa süreli etkisinin belirlenebilmesi için de bu hastalara belirli miktarda sarmısak verildiğini söyleyen Akpolat, şöyle devam etti:
"Varılan nokta, sarmısağın kan basıncını düşürdüğüne dair kanıt olmadığıdır. Sarmısağın tansiyon düşürmekte ancak psikolojik etkisi olabilir. Hastaların sarmısak kullanırken ilaçlarını ve yaşam düzeni değişikliklerini (sigara, alkol, tuz kullanmamak) aksatmaları zarar verebilir. Ancak tedavilerini aksatmadan sarmısak alabilirler. Hipertansiyon tedavisinin başarıya ulaşması için hastalar kanıta dayanmayan inanışları konusunda eğitilmeli."
'Limon, ayran yararsız'
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Sindel de, tansiyonla ilgili şu 'düzeltmeleri' yaptı: "Tansiyonu düşürmek için limon ve limon suyu içmenin, yükseltmek için de tuzlu ayrana başvurmanın yararı yok. Tansiyonda stresle ilgili faktörler ortadan kalktığı zaman zaten kişi kısa sürede normal tansiyonuna döner. Tansiyonu düşen birinin baş ve vücudun üst kısmının kalp hizasının altına indirilmesi gerekir. Bu, bacaklar yukarıya kaldırılarak yapılabilir. Tansiyon yüksekliğinde ise hekim-hasta diyaloğu önemli. Tansiyon hastaları hekime danışarak tansiyonu düşüren ilaçlar kullanmalı."