Sanko, Çimento'ya kayıyor
TMSF'NİN BARTIN ÇİMENTO İHALESİNİ ÇİMKO KAZANDI. KONUKOĞLU HEDEFİNİ AÇIKLADI

Uzan Grubu'nun çimento şirketlerinin satışı bugün de sürdü. 22 milyon dolarla satışa çıkan Bartın Çimento'yu Sanko Holding, 48 milyon dolar vererek sahip oldu.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Uzan Grubu varlıkları arasında yer alan Bartın Çimento Fabrikası'nın satışı için düzenlediği ihale Sepetçiler Kasrı'nda yapıldı. 22 milyon dolar muhammen bedelli fabrikaya açık artırmada rakam yükseltilmediği için 48 milyon dolara Sanko Holding aldı.
Sanko çimentoda büyüyecek
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 22 milyon dolar muhammen bedelli Bartın Çimento Fabrikası'nın ihalesinde grup şirketlerinden Çimko Çimento'nun 48 milyon dolar teklif vermesi konusunda, potansiyel gördükleri için fiyatı yüksek tuttuklarını
söyledi.
Konukoğlu, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen ihalenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, TMSF'nin çimentonun şanslı gününde olduğunu belirterek, 'Hakikaten bu fiyata değil fiyatlar. Memlekete
ve millete hayırlı, uğurlu olsun' dedi. Bartın Çimento'nun, 2. çimento fabrikaları olacağını bildiren Konukoğlu, şunları kaydetti:
'Ancak bundan sonra birkaç tane olmaya çalışacağız. Biz TMSF'nin bütün ihalelerine girdik. Ama 2 günden beri lige giremedik, hep geride kaldık. Bu fiyatlar 30 Eylül'de verilmiş fiyatlardır. Sonradan, yeniden fiyat artırma yetkimiz yoktu. Dün 6. olduk, bugün de birinci olarak bitirdik.'
Konukoğlu, bu kadar yüksek fiyat neden verdiklerine ilişkin bir soru üzerine, 'Potansiyel gördüğümüz için fiyatı yüksek tuttuk. Muhammen bedelin 2 katından fazla verdik. Bu ihalede kendimize göre bir hesabımız vardı. Öbür ihalelerde yoktu, bunda hesap vardı' diye konuştu.
GAZİANTEP ÇİMENTO İÇİN MUHAMMEN BEDELİN 2 KATI TEKLİF
İhalesi 14 Ekim'de yapılacak olan, 47 milyon muhammen bedelli Gaziantep Çimento Fabrikası için de muhammen bedelin 2 katından fazla fiyat verdiklerini açıklayan Konukoğlu, Gaziantep'in kendi bölgeleri olduğunu, bu nedenle daha çok fedakarlıkta bulunacaklarını söyledi.
TMSF'nin çimento fabrikaları ihalelerinin hepsinde iddialı olduklarını vurgulayan Konukoğlu, Türkiye'nin her gün büyüdüğünü, Mortgage sisteminin olması ve inşaat sahalarının artmasıyla çimento sektörünün de büyüyeceğini ifade etti. Abdülkadir Konukoğlu, Sanko Holding'in ana amiral gemisinin tekstil olduğuna işaret ederek, 'Biz tekstili yüzde 40'lara doğru çekeceğiz. Şu anda tekstilde büyüyoruz, kaliteyi yükseltiyoruz.
Holding'de çimento büyüyecek sektörlerimizden bir tanesi diye karar aldık' diye konuştu.
Konukoğlu, çimentodaki potansiyele ilişkin bir soru üzerine, burada Irak pazarının büyük bir rolü bulunduğunu, nüfus artışı ve göçten dolayı İstanbul'un inşaata çok büyük ihtiyacı olduğunu dile getirerek, 'Yapılan önceki ihalelerin fiyatlarının ana nedenlerinden bir tanesi İstanbul pazarının çok büyümesiydi' dedi.
'İHALELER ŞEFFAF VE DEVLETİN LEHİNE'
Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, Bartın Çimento Fabrikası ihalesinde Limak Mad. Yapı Çim. Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin elenmesiyle ilgili olarak, en yüksek teklifin yüzde 70 altında kalınması halinde ihaleye girilemediğini hatırlattı.
Özdemir, 'Biz 3 ihalede de bir türlü açık artırmaya giremedik. Ama içimiz rahat. Giriyoruz, kapalı tekliflerimizi veriyoruz ve tekliflerimizi verdikten sonra İhale Komisyon