'Samsonite Türkiye'ye geldi
Samsonite, 24 yıldır Desa'ya bıraktığı pazarları para verip satın aldı. Peki neden?

Samsonite CEO'su Marcello Bottoli, Türkiye'nin Samsonite için bir imalatçı olarak düşünülmesinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Tüm ülkelerde nitelikli iş gücü, maliyet avantajı, üretimde kullanılacak malzemelerin elde edilebilirliği gibi konularda araştırmalar yürütülüyor. Türkiye'de bu unsurlar büyük ölçüde mevcut'' dedi.
Samsonite ile Desa arasında kurulan yeni işbirliğinin tanıtımı amacıyla Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Bottoli, şu anda 1,2 milyar avro satış değerine sahip olan Samsonite'ın, büyümenin yeniden hızlandırılması, coğrafi anlamda genişleme ve büyümenin çeşitlendirilmesi temellerine dayanan bir strateji çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, satın alma veya ortaklıklarla bazı kilit piyasalara girdiklerini, Türkiye'deki yeni ortaklıklarıyla buradaki piyasayı da komşu ülkelere yaymak istediklerini söyledi.
2003 yılında gelirlerinin yüzde 90'ını valizlerden sağlayan şirkette bu oranın şu anda yüzde 60'ın altına indiğini, ayakkabı, küçük aksesuar, deri eşyalar gibi işlere girdiklerini belirten Bottoli, endüstriyel bir şirket olmaktan uzaklaşarak pazarlama ve satış işlemlerine yoğunlaşma stratejileri çerçevesinde üretimde fason işletmelerin payını artırdıklarını, daha önce ürünlerin yüzde 65'ini kendi fabrikalarında üretirken, son 3 sene içinde 6 fabrikayı kapatarak aynı oranı yüzde 10'a çektiklerini anlattı.
Bottoli, Türkiye'nin Avrupa ve Asya'da en hızlı büyüyen, en önemli piyasalardan biri olduğuna dikkat çekerek, geçmişte zor zamanlar yaşamış olsa da yerli ve yabancı yatırımcılara tutarlı bir şekilde fırsatlar sunduğunu söyledi. Piyasada varlıklarını genişletmek için güçlü ortaklarla çalışmayı seçtiklerini, küçük bir pastanın tamamına sahip olmaktansa, daha büyük bir pastanın küçük payını almayı tercih ettiklerini söyleyen Bottoli, Türkiye'nin Samsonite için daha büyük bir piyasa olması ihtiyacını herkesin gördüğünü, ancak önce flört, nişanlanma ve sonra evlenme aşamalarından geçmek istediklerini ifade etti.
Bottoli, kısa vadede politik gelişmelere bağlı bir takım soru işaretleri olsa da, Türkiye'ye uzun vadede güvendiklerini ve piyasada çok önemli fırsatlar gördüklerini vurguladı.
''HER SENE ÇİFT HANELİ BÜYÜME...''
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Marcello Bottoli, Türkiye'de her sene çift haneli büyüme elde etmeyi hedeflediklerini, önümüzdeki 3 sene içinde 35'ten fazla perakende dükkanı açmanın yanı sıra franchising aracılığıyla da büyüyeceklerini ve 3 senenin sonunda buradaki iş hacimlerinin 30 milyon avro düzeyinde olmasını beklediklerini aktardı.
Bottoli, Samsonite'ın satışlarının yüzde 3'ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırdığını ve bu çalışmaların malzeme geliştirilmesi ile moda ve trendlerin takip edilmesi gibi iki ayağı bulunduğunu kaydetti.
ÜRETİMİN YÜZDE 90'I FASON
6 fabrikayı kapattıklarını belirten Bottoli, satışın sadece yüzde 10'luk kısmını kendileri ürettiğini belirtti. Üretimin fasona kaydırılmasının kalite kaybına yol açıp açmayacağına ilişkin bir soru üzerine Bottoli, şu anda 3 büyük fabrikanın çalışmaya devam ettiğini, kendi çalışanlarının fason imalatçılarla birlikte çalıştığını ve kalitenin düşmek yerine arttığını belirtti.
Bottoli, ''Şu anda 25-30 taşeron ile dünyanın pek çok yerinde üretim yapıyoruz. Türkiye'nin de bir imalatçı olarak düşünülmesi söz konusu. Amacımız üretim hatlarının bazılarını Türkiye'ye getirmek. Ancak Türkiye'de üretim hemen alınacak bir karar değil. Tüm ülkelerde nitelikli iş gücü, maliyet avantajı, üretimde kullanılacak malzemelerin elde edilebilirliği gibi konularda araştırmalar yürütülüyor. Türkiye'de bu unsurlar büyük ölçüde mevcut. Bütün koşullar yerli yerinde olduğunda üretime başlayabiliriz'' diye konuştu.
Türkiye'de son dönemdeki politik gelişmelere karşın yabancı markaların Türkiye'yi seçmesine ilişkin bir soru üzerine Bottoli, ''Bir girişimci kararlarını ekonomik gelişmelere göre, rasyonel olarak alır. Çok daha fazla marka Türkiye'ye geliyorsa, bu ekonomik ortamın çok gelişmiş olmasından kaynaklanıyordur. Maddi açıdan Türkiye'nin sağlamlığı arttı'' görüşünü aktardı.
''YÜZDE 60'LIK HİSSENİN SATIŞ FİYATI 10,5 MİLYON AVRO''
Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet de Desa olarak Samsonite'ın 24 yıldır distribütörlüğünü yürüttüklerini ve şimdi bu işbirliğini yeni bir boyuta taşıdıklarını belirterek, Samsonite ile imzaladıkları anlaşma ile Birleşik Seyahat Ürünleri Satış Pazarlama A.Ş'nin yüzde 60'ını Samsonite'a sattıklarını ve şirketin isminin de Samsonite Türkiye olarak değiştirildiğini bildirdi.
Desa'nın içinden doğan bu şirketin 7 mağazasının Samsonite mağazaları olarak değiştirildiğini aktaran Çelet, bu şirket ile Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Suriye, Gürcistan, KKTC ve ileride ilişkilerin açılması durumunda Ermenistan'da Samsonite'ın satış, pazarlama ve dağıtım faaliyetlerini yürüteceklerini kaydetti.
Çelet, Türkiye ve hedef ülkelerde yeni mağazaların da açılacağını belirterek, Samsonite'ın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olan Türkiye'de yaratılan sinerjiyi diğer ülkelere de taşıyacaklarını söyledi.
Şirketin yüzde 60 hissesinin satış fiyatının 10 milyon 500 bin avro olduğunu belirten Çelet, piyasanın yurt dışına genişlemesi konusunda şu anda Azerbaycan'la ilgili bağlantıların başladığını ve Gürcistan ile başlama aşamasında olduğunu söyledi.
Hisselerin satışından elde edilen 10,5 milyon avroluk nakit girişinin Desa'da nasıl değerlendirileceğine yönelik bir soru üzerine Çelet, Desa'nın 12'ye yakın yeni mağaza açacağını, önümüzdeki yıl İngiltere'de bir mağaza açılışı gerçekleştirilmesinin planlandığını kaydetti
"2008'DE MAĞAZA SAYIMIZ 100'E ÇIKACAK"
Çelet, Turquality'den devlet desteği alan tek deri firması olduklarını belirterek, 2007'yi 60 mağaza ve 85 milyon dolarlık ciroyla kapatacaklarını söyledi. 2008'de mağaza sayılarının 100'e çıkacağını ve Prada markasıyla 2008 sonuna kadar bir anlaşma imzalandığını ifade eden Çelet, aşırı değerli TL nedeniyle satış organizasyonlarını yüzde 70 iç piyasa, yüzde 30 ihracat şeklinde realize ettiklerini ve 2008 yılında en az 37 milyon dolarlık ihracat yapmayı planladıklarını kaydetti.
İtalyan Marcello Bottoli, Melih Çelet'e 'Melih Abi' diye hitap etmesi dikkatlerden kaçmadı. Melih Çelet'a aradaki yaş farkını sorduk. Çelet söylemesede Bottoli, 15 yaş fark olduğunu açlıkladı.