Rus gazına üç kat fazla ödüyoruz
Sattığı doğalgazın fiyatını siyasi etkilerle ülkeden ülkeye farklılaştıran Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı fiyat için 150'den 196 dolara kadar değişen rakamlar konuşuluyor. Rusya en ucuz gazı 47 dolarla birleşme planı yaptığı Belarus'a satıyor

Dünya doğalgaz rezervlerinin yarıya yakınını elinde bulunduran ve değişik ülkelere bin metreküp için 47 ile 221 dolar arasında tarife uygulayan Rusya, yeni yılda fiyat artırmaya hazırlanıyor.
Ülkeye göre fiyat
Moskova'nın hangi ülkeye gazı kaç dolardan sattığı ilk kez Rus basınına yansıdı. Komsomolskaya Pravda gazetesinin yayınladığı listeyle Milliyet'in edindiği bilgiler bir araya getirildiğinde ortaya siyasi unsurun da önemli rol oynadığı değişik bir fiyatlandırma tablosu çıkıyor. Bu tablo, özellikle 2006'dan başlayarak Rusya'nın kendisine yakın olan ülkelere daha makul fiyatlar uygulayacağını, Batı'ya yanaşmaya başlayan eski Sovyet cumhuriyetlerini ise bir anlamda cezalandıracağını gösteriyor.
Resmen açıklanmamasına karşın Türk kaynaklar Türkiye'nin Rus doğalgazının bin metreküpüne 150 dolar ödediğini belirtiyor. Gazprom'a yakın bir kaynak ise Milliyet'e Türkiye'nin ödediği fiyatın 196 dolar olduğunu söyledi.
Moskova en ucuz gazı, aynı devlet çatısı altında birleşme planı yaptığı Belarus'a satıyor. Belarus, bin metreküp gaza 47 dolar ödüyor. Rusya'nın Kafkasya'daki tek müttefiki Ermenistan'la Moldova sınırları içinde ayrılıkçı Rusların kurduğu cumhuriyetin ödediği fiyat ise 50 dolar. Ancak yeni yılda bu tarife artacak.
Turuncu devrime ceza
56 dolar ödeyen Ukrayna ise, 'turuncu devrim' sonrası Batı'ya yönelmesinin karşılığı olarak yeni yılda en az 160 dolar ödemek zorunda kalacak.
Moskova'dan uzaklaşan Moldova'nın önüne de 80 değil, büyük olasılıkla 180 dolarlık fatura uzatılacak. Rus gazına en yüksek fiyatlardan birini 200 dolarla, Moskova ile yakın ilişki içinde bulunan Almanya ödüyor. Bunun nedeni iki ülke arasındaki coğrafi uzaklık.
En ucuz fiyat Belarus'a
Avusturya: 221 dolar
Romanya: 214 dolar
Yunanistan: 207 dolar
Türkiye: 196/150 dolar
Baltık ülkeleri: 85/95 dolar
Ukrayna: 56 dolar
Belarus: 47 dolar
Fatura petrol fiyatına göre artacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta, Almanya'nın 2006'dan itibaren 255 dolar ödemeye başlayacağını açıkladı.
Güvenilir bir kaynağa göre Türkiye'nin ödeyeceği ücretin artması, gaz fiyatının belirlenmesinde kullanılan formüle bağlı. Bu formül ağırlıklı olarak dünya petrol fiyatlarına endeksli. Petrol fiyatında meydana gelebilecek bir artış Türkiye'nin ödediği ücretin 2006 yılında artması anlamına gelecek. Türkiye'nin bu yıl sonunda Mavi Akım ve Batı Hattı yoluyla aldığı gazın toplamının 15 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.
Rusya, üçüncü ülkelere ortak gaz satma planları yaptığı Türkiye'ye çok önemli pazar gözüyle bakıyor.
Erdoğan, Putin'i 'fiyat indirimine' ikna edemedi
Mavi Akım'dan ilk doğalgaz 2003 Şubat'ta geldi.
Gazprom'un ihracat firması Gazexport bin metreküpe 136 dolar fatura kesti.
Oysa kontrattaki fiyat formülüne göre birim fiyatın 109 dolar olması gerekiyordu.
BOTAŞ faturaya itiraz etti. Gazexport 'fiyat formülündeki farkın yanlışlıkla yapılmış' hesaptan doğduğunu savundu.
Bunun üzerine BOTAŞ'ın tahkime başvurabileceği gündeme getirildi.
Gazexport 10 Haziran 2003'te BOTAŞ'a 'dört farklı fiyat formülünü teke idirmek ve Türkiye'nin almayı garanti ettiği doğalgaz miktarını azaltmak' üzere teklifte bulundu.
Temmuz 2003'te yapılan anlaşmayla bin metreküp doğalgaz için Batı Hattı'nda 130.99 dolar olan fiyat 123.50 dolara, Turusgaz'da 143.03 dolardan 123.48 dolara, ikinci Turusgaz sözleşmesinde 143.68 dolardan 124.44 dolara indirilirken Mavi Akım'da fiyat 109.22 dolardan 123.50 dolara yükseltildi.
Doğalgaz fiyatları petrol fiyatlarına göre her üç ayda bir yeniden hesaplanıyor.
Petrolün varil fiyatının 31 dolar olmasına göre hazırlanan tabloda Mavi Akım'daki bin metreküp