Rus doğalgazına Rice engeli

Rus doğalgazına Rice engeli

FT; RİCE FAZLA GELEN RUS DOĞALGAZININ AVRUPA'YA SATIŞINI ENGELLEYECEK.

Rus doğalgazına Rice engeli
16px
24px
26.04.2006 00:00
ABONE OLgoogle

FT, ABD Dışişleri Bakanı Rice'in Yunanistan ve Türkiye arasında inşaatı süren doğalgaz hattına Gazprom'un ortak olmaması için baskı yapacağını yazdı. Rice'ın yaptığı bu uyarı gazda Rusya'ya bağımlı olan Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Şubatta Gazprom ve BOTAŞ bu hattan ortak yararlanmak üzere anlaşmıştı.

Doğalgazda Rusya'ya bağımlılığa bir tepki de ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'dan geldi. Financial Times'ın haberine göre Türkiye'den önce Yunanistan'a uğrayan Rice'ın ana gündemini doğalgaz oluşturdu. Habere göre Bakan'ın Yunanistan ve Türkiye arasında inşası süren doğalgaz boru hattına Rus şirketi Gazprom'un ortak olmasını engellemek için baskı yapacağı belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Rus gazı yerine Azerbaycan gazının tercih edilmesi yönünde talepte bulunacağı kaydediliyor. BP ve Norveçli Statoil önderliğindeki konsorsiyumun sorumlu olduğu projede Azerbaycan gazı 2007'de kullanıma hazır hale geliyor. Uzun yıllar gergin ikilişkilerin ardından yumuşayan Türk-Yunan ilişkilerini destekleyen ABD'yi Rusya'ya gaz konusunda bağımlı hale gelmenin endişelendirdiği belirtiliyor.

GAZIN YÜZDE 65'İ RUSYADAN
Türkiye'nin geçen yıl aldığı toplam 26.8 milyar metreküp doğalgazın 17.7 milyar metreküplük kısmı Rusya'dan geliyor. Bu rakam Türkiye'nin doğalgazının yüzde 65'lik kısmını Rusya'nın sağladığı anlamına geliyor. Üstelik bu gaz elektrik üretiminden konutlara sanayiden gübreye kadar birçok alanda kullanılıyor. Sadece elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 45'i buluyor. Doğalgaza bağımlılığın tehlikeli boyutlara ulaştığını gösteren bu oranlar enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin ve Türkiye'nin doğal kaynağı olan su  
ve kömür gibi kaynakları daha verimli kullanmanın önemini ortaya koyuyor. Rusya'ya enerji konusunda bağımlılık sadece Türkiye'yi değil Avrupa Birliği'ni de endişelendiriyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki doğalgaz fiyatı konusunda başlayan anlaşmazlığın krize dönmesi bu endişeleri iyice körüklemişti. Geçtiğimiz yılın son aylarında başlayan bu tartışma AB bünyesinde hâlâ devam ediyor. İtalya ve İngiltere de Türkiye gibi elektrik üretiminde ağırlıkla doğalgazı kullanıyor. Özellikle İtalya'da doğalgazın büyük kısmı Rusya'dan sağlanıyor. Avrupa Birliği'nin önde gelen ülkeleri arasında yapılan toplantılarda gündemin ilk sırasını enerjide arz güvenliği oluşturuyor.

İngiltere yasa değiştiriyor

AVRUPA'NIN en büyük gaz sağlayıcısı olan Rus şirketi Gazprom son olarak İngiltere'nin en büyük doğalgaz şirketini almak istemişti. Ancak buna sıcak bakmayan İngiltere hükümeti yasa değiştirerek birleşmeyi engellemeyi planlıyor. Buna Rus yetkililier sert bir açıklamayla tepki gösterdi: "Uluslararası girişimlerimiz önlenirse, bunun sonuçları iyi olmaz. Başka pazarlara yöneliriz.' Gazprom daha önce de Avrupa'daki çalışmalarını genişleteceğinin işaretlerini vermişti. Bu tartışmaların başında da Avrupa'nın Rusya'ya fazla bağımlı olması geliyor.Uzmanlara  göre Avrupa Birliği içinde başlıca endişe kaynağı, enerji fiyatlarındaki artışın devam etmesi durumunda, ülke hükümetlerinin, kesintisiz enerji kaynağı elde edebilmek için siyas tavizler vermeye başlaması olasılığı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde