Dolar
39,2401
0,04%
Euro
44,4871
0,06%
Sterlin
52,9897
-0,03%
Bitcoin
4.127.045
-0,80%
BİST-100
9.019,57
-1,65%
Gram Altın
4.150,341
-0,80%
Gümüş
32,99
-1,03%
Faiz
47,68
0,00%

Romanya pazarındaki müteahhit kavgası hükümeti kızdırdı: 'Türk firmalarını Romanya'ya sokmayız'

Romanya pazarında iş yapan Türk inşaat firmaları birbirine girdi, Romanya devleti uyardı: "Türk firmalarını Romanya'ya sokmayız"

18.06.2023 09:58
Romanya pazarındaki müteahhit kavgası hükümeti kızdırdı: 'Türk firmalarını Romanya'ya sokmayız'
16px
32px

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Romanya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sorin Mihai Grindeanu ile görüştü. 

TÜRK FİRMALARI BİRBİRLERİNİN ALDIĞI İHALELERE İTİRAZ EDİYOR

Görüşme ise Türk tarafı açısından oldukça kaygı vericiydi. Romanya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sorin Mihai Grindeanu, Türk inşaat firmalarının birbirlerinin aldığı ihalalere itiraz ettiğini ve sürecin uzadığını ifade etti. 

Bu durumdan Romen hükümetinin rahatsızlık duyduğunun altını çizen Romanya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sorin Mihai Grindeanu, "Türk firmalarını Romanya'ya sokmayız" dedi. 

Şimdi gelin hep birlikte Türk müteahhitlik firmalarının iştahını kabartan Romanya pazarını inceleyelim. 

ROMANYA PAZARINDA: CENGİZ MAPA VE ÖZALTIN

İlk kez 1992'de Eko İnşaatın girdiği Romanya pazarı, son yıllarda Türk müteahhit şirketlerinin akınına uğradı. 

Cengiz, MAPA ve Özaltın İnşaat ülkedeki en aktif şirketler. Son olarak ise ESTA ve Günal Group Romanya'da yeni yol yapım ihalesi kazandı. 

Romanya'da Sibiu-Piteşti Otoyolu'nun ikinci etabı olan Boita ile Cornetu kısmının inşası için düzenlenen ihaleyi ise Cengiz ve MAPA aldı. 

TÜRK MÜTEAHHİT ŞİRKETLERİ ROMANYA PAZARINDA

Türk inşaat şirketleri Makyol ve Yapı Merkezi'nden oluşan Türk konsorsiyumu, Sibiu-Fagaras oto­yolu bölümünün bir bölümünün inşası için 1,19 milyar Rumen Lei (266 milyon euro) değerindeki ihaleyi kazandı. Projenin 16.2 kilometre uzunluğunda olacağı ve 4 yılda tamamlanacağı ifade edildi. 

Romanya’da yılbaşından bu yana öne çıkan 3 büyük ihaleyi Türk şirketleri kazandı. Bunlar­dan en fazla öne çıkan ise Türk in­şaat şirketi Gülermak, yer aldığı konsorsiyumun üstlendiği iki ça­lışma oldu. Cluj-Napoca arasında­ki Metro Line 1 isimli hattı konsorsiyum 9.1 milyar Rumen Lei (1.8 milyar euro) ile kazandı. 

Bir başka proje olan Bükreş’te ise havalima­nı-şehir merkezi metro ihalesini Gülermak ve Rumen ortağı Somet, 1,3 milyar Rumen Lei (260 milyon euro) teklif vererek üstlendi

Bu yılın şubat ayında ise ESTA ve Gü­nal Grup Romanya'da yeni yol ya­pım ihalesi kazandı. Türk ortaklar, 36 ayda tamamlanması planlanan Baldana-Targoviste projesinin modernizasyon işleri 870 milyon Rumen Lei yani 3.5 milyar liraya üstlendi. Türk şirketleri yılbaşın­dan bu yana 3 projeyle 2.5 milyar euro yani 55 milyar liralık işi aldı.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
benzer haberler
Sabancı Ailesi'ne 'Metin Sabancı'nın mirasına sahip çıkın' çağrısı
Sabancı Ailesi'ne 'Metin Sabancı'nın mirasına sahip çıkın' çağrısı