Rifat Hisarcıklıoğlu: Dünyanın en değerli arazisi cep telefonu ekranı

Rifat Hisarcıklıoğlu: Dünyanın en değerli arazisi cep telefonu ekranı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın en değerli arazisinin cep telefonu ekranı olduğunu, burada yer almanın şart olduğunu, e-ticaret hacminin her yıl hızla arttığını belirterek, "2023 yılında, bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 116. Yani neredeyse enflasyonun 2 kat üstünde. 1,9 trilyon lira olmuş" dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu: Dünyanın en değerli arazisi cep telefonu ekranı
16px
24px
12.09.2024 10:48Güncelleme: 12.09.2024 12:00
ABONE OLgoogle
00:00

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Konferansı ve Fuarı 2024, kapılarını açtı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde bu yıl 15'incisi düzenlenen zirvenin açılışı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, tüketici deneyimini en üst seviyeye çıkarmanın hedeflenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Teknoloji, veri analizi ve değişen müşteri yapısı başucu kelimelerimiz. Bu noktada, mobil uygulamalar tüketicilere müthiş kolaylık sağlıyor. Firmalara da geniş bir müşteri portföyü sunuyor. Bu nedenle şirketinizin, ürününüzün ya mobil uygulaması olacak ya da geliştirilen bir mobil uygulamanın içerisinde muhakkak yer alacak" diye konuştu.

Dünyanın en değerli arazisinin cep telefonu ekranı olduğunu, burada yer almanın şart olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, e-ticaret hacminin her yıl hızla arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"2023 yılında, bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 116. Yani neredeyse enflasyonun 2 kat üstünde. 1,9 trilyon lira olmuş. 2024'teyse yaklaşık ikiye katlanarak 3,5 trilyon lira olacak. e-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019'da yüzde 10 iken, 2023'te yüzde 20'ye çıktı."

PAZAR GÜNÜ MAĞAZALAR KAPATILSIN TALEBİ

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün de ulusal ve uluslararası zincir mağazaların, yerelden elde ettikleri sermayeyi bölge dışına, merkez ofislerine ya da yurt dışına aktardığını belirterek, "Bu durum, bölgesel kalkınmayı olumsuz yönde etkileyerek yerel ekonominin güçlenmesini engelliyor" diye konuştu.

Mağaza açılış ve kapanış saatlerinin yanı sıra Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde uygulanan pazar günleri mağazaların kapalı olması talebini de desteklediklerini dile getiren Düzgün, "Bu uygulamanın hayata geçirilmesiyle küçük esnafın korunacağına ve aynı zamanda nitelikli istihdamın artırılmasına da katkı sağlanacağına inanıyoruz. Pazar günleri tatil uygulaması, çalışanların aileleriyle daha kaliteli zaman geçirmelerine olanak tanırken, aynı zamanda iş gücünün sektörde daha kalıcı ve verimli olmasına imkan sağlayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

STANDARRT GRAMAJ UYGULAMASI GETİRİLMELİ 
Sektörde çeşitli sıkıntılar yaşandığını ve bunları da takip ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, private label markalı (özel markalı) ürünlerin hem KOBİ'lerin büyümesini hem de markalaşmasını engellediğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, aynı ürünün, aynı ambalaj içinde düşük gramajla sunularak tüketicinin aldatıldığını, bunların önüne geçmek için "standart gramaj uygulaması" gelmesi gerektiğini de belirterek, GEKAP ve poşetlerin ilave maliyetlere yol açtığını, bu konuda da adımlar atılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde