Rakı tüketimi düşüyor
Mey İçki Pazarlama Direktörü Cihan Kırımlı, şarap ve biranın Türkiye'de çok hızlı yükselen iki kategori olduğunu, rakının ise sürekli inişte olan bir içki olduğunu belirtti.

Mey İçki Pazarlama Direktörü Cihan Kırımlı, geçen yıl 4 milyon litreye yakın ihracat yaptıklarını ve kendi alanlarında ihracat şampiyonu olduklarını belirtti.
İhracatı arttırmanın en önemli hedeflerinden biri olduğunu, öncelikle Tekel'den devraldıkları mirası geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Kırımlı, şöyle konuştu: “Dünya şirketi olmak ve dünyada çok başarılı markalar yaratmak gibi bir vizyonumuz var. İlk etapta tüm markalarımızı güçlendirmek ve dünyada adım adım bunları yerleştirmek istiyoruz. Yurtdışı pazarında Yeni Rakı ve Tekirdağ gibi ürünler yerlerini aldı. ABD'den Almanya'ya ve Irak'a kadar pek çok ülkeye ihracatımız var. Bunu arttırmak istiyoruz. Sadece oralara sevkıyat yapmak değil ürünlerimizi güçlü markalar haline getirmek en büyük amacımız.”
Kırımlı, markaların kültürden beslendiğini ve ürünlerin ihracatının yapılırken, sadece ürünü değil ürünle ilgili adetlerin ve usullerin de tanıtıldığını, anlatıldığını ve bir anlamda satıldığını vurguladı.
Kırımlı, yurtdışında Türk kültürünü anlatmadan markalar yaratmanın mümkün olmadığını kaydetti.
Kırımlı, ilk hedeflerinin ürün kalitesini arttırmak, ambalajları ve markaları geliştirmek olduğunu, bu hedefleri doğrultusunda bütün ürünleri değiştirdiklerini ve daha çağdaş bir hale getirdiklerini vurguladı.
Değişimin ve yeniliklerin yanı sıra eldeki değerleri korumanın en büyük amaçlarından bir olduğunu ifade eden Kırımlı, “Yeni Rakı, Tekirdağ Rakı'sı gibi çok önemli markalar var, geçmişten gelen. Bunlar tüketicinin efsane haline getirdiği markalar, bu nedenle bunları geliştirmemiz, yaşatmamız ama korumamız gerekiyor” diye konuştu. Kırımlı, bu yıl sonuna kadar ihracatta yüzde 20'lik, iç satımda ise yüzde 10'luk bir satış hedeflediklerini kaydetti.
RAKI TÜKETİMİ DÜŞTÜ
Kırımlı bu arada, şarap ve biranın Türkiye'de çok hızlı yükselen iki kategori olduğunu, rakının ise 1.5 sene öncesine kadar çok da hareketli olmayan ve vergilerdeki artışlardan dolayı sürekli inişte olan bir içki olduğunu belirtti. Kırımlı, şunları kaydetti:
“Rakının üstüne 2000 yılından bu yana inanılmaz bir vergi yükü bindi. Türkiye'de alım gücü de belli. Rakı tüketimi 80 milyon litrelerden 45-50 milyon litreye düştü. Tekel'den dolayı çok sessiz bir kategoriydi rakı, kendi kendine tüketicinin talebiyle yaşıyordu. Özelleştirmeden sonra biz özellikle tüm markaları yeniledik, güncelleştirdik, kalitelerini artırmaya çalışıyoruz, yeni markalar sunuyoruz. Her tüketici talebine göre farklı bir markayla ortaya çıkıp talebe cevap vermeyi planlıyoruz.”