Piyanonun tuşuna basmak ucuz değil: 1 Milyona kadar çıkıyor
Özel okullar ve konservatuvarlar sayesinde piyanoya yönelik talep patladı. Piyasada her bütçeye uygun piyano var. Dijitallerin fiyatları 1.500 TL’den başlarken, kuyruklu piyanolarda fiyat 1 milyon TL’ye kadar çıkıyor…

Merve Yılmaz'ın haberi..
Günlük hayatın koşuşturmacasından kurtulmak ve biraz olsun nefes alabilmek için bir enstrüman çalmak iyi fikir gibi görünüyor. Öyle ki enstrüman çalmak duyguların dışa vurulmasına, hissedilenlerin dolu dolu yaşanmasına ve en önemlisi sağlıklı bir iletişim kurulmasına destek oluyor. Özetle, “Müzik ruhun gıdası”dır sözü tam anlamıyla yerini buluyor…
Ancak yıllar itibariyle tercih edilen enstrümanlar da değişiyor. Çok değil daha 10 yıl önce okul sıralarında flüt, mandolin, melodika öğretilirken, şimdi bunların yerini piyano, keman ve gitar aldı. Özellikle geçmişte lüks olarak algılanan piyanoya karşı ilgi çok arttı. Bu alanda eğitim veren kişi sayısındaki artış, eğitim kurumlarına rahat ulaşılabilmesi, okullardaki müzik derslerine piyanonun da dahil edilmesi sayesinde yaygınlaştı.
Özellikle dijital piyanoların yaygınlaşmasıyla bu ilgi daha da arttı. Gerek evlerimizdeki metrekarelerin düşmesi, gerekse daha ulaşılabilir fiyatlarla sunulmasından dolayı dijital piyanolar, akustik piyanolara göre daha çok tercih ediliyor.
Ancak hemen belirtelim, işin uzmanları ilk olarak akustik piyanonun öğrenilmesi gerektiği görüşünde. Enstrüman eğitimi için genel bir yaş sınırı ise yok. Bu kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Fakat aileler genelde çocuklarının erken yaşlarda müzik eğitimi almasını tercih ediyor. Konunun uzmanlarına göre ideal yaş 5-7 olmalı. Bu iddiaya temel olarak çocuğun yaptığı egzersizlerden zevk alabileceği yaşa ulaşması ve enstrümanın farkına varması gösteriliyor. Profesyoneller ise, çocukları küçük yaşta bir enstrümana yönlendirmenin gelişimlerinde ve sosyal yaşantılarında büyük destek sağladığı görüşünde.
4 BİN İLE 1 MİLYON TL ARASI
Dore Müzik Beşiktaş Mağaza Müdürü Yüksel Uygur, özel üniversitelerde konservatuvarların açılmasıyla birlikte piyanoya olan talebin arttığı görüşünde. Müzik aletleri satışının da bir sezonu olduğuna belirten Uygur, sezonun okulların açılmasıyla başlayıp, kapanmasıyla bittiğini söylüyor. Mağazalarında ortalama aylık piyano satışlarının 400 bin ile 600 bin TL arasında değiştiğini söyleyen Uygur, Dijital piyanoların 4 bin TL’den başladığını ve özelliklerine göre fiyatların arttığını, akustiklerde ise fiyatların 12 bin TL’den başlayıp 200 bine kadar çıktığını belirtiyor.
Duvar tipi piyanoların bugün en pahalılarının ortalama 250 bin TL, kuyruklu piyanoların ise 850-900 bin TL arasında değiştiğini söyleyen Uygur, “Türkiye’de müziğe merak hep vardı ve gün geçtikçe daha da arttı. Aileler çocuklarına müzik eğitimi aldırmak istiyor. Çocuğunuzun iyi bir müzisyen olmasını istiyorsanız küçük yaşta eğitimine başlamalısınız. Piyano kolay öğrenilecek bir enstrüman değildir, uzun yıllarınızı vermeniz ve sürekli çalışmanız gerekir. Ara verdiğiniz takdirde her şey durur. Nankör bir meslektir. Siz onu bir gün unutursanız o sizi on gün unutur” diyor.
KENDİ PİYANOSUNU ÜRETECEK
Türkiye genelinde dokuz mağazası ve 240’ı aşkın bayisi bulunan Zuhal Müzik, kendi markasını taşıyan piyano üretmek için Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Firmanın üçüncü nesil temsilcisi Umur Sungurlu, “Önceki sene 4500 adet dijital, 500 adet akustik olmak üzere toplamda 5 bin adet piyano satışı yaptık. Bu yıl 6500 adet satmayı hedefliyoruz” diyor. Sungurlu, ortalama fiyatlarının 2.500 TL’den başlayıp 800 bine kadar çıktığını belirterek gerekli teknolojiye sahip olduktan sonra Türkiye’de üretime geçmek istediklerini de sözlerine ekliyor. Sungurlu ilk kez piyano kullanacaklara ise şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Öncelikle kullanım alanı ve ayırılacak olan bütçeye göre akustik veya dijital piyano seçimi yapılmalı. Sonrasında mağazalarımızdaki yetkililerin yönlendirmesi ile doğru tuş hissiyatı ve doğru ses gibi faktörler göz önünde bulundurularak, piyano deneme istasyonlarımızda modeller arasında karşılaştırılma yapılmalı. Bunun sonunda kullanıcı için en doğru piyano seçilmeli.”
600 BAYİYE HİZMET VERİYOR
Amatör ve profesyonel müzik enstrümanları alanında dünyaca ünlü markaların Türkiye distribütörlüğünü üstlenen Cangöz Müzik, Türkiye çapında 600’e yakın bayiye hizmet veriyor. Bayi ağını artırmayı planladıklarını söyleyen firmanın Kurumsal Satış Müdürü Özgür Burak Karagenç, geçtiğimiz yıllara göre müzik aletlerine olan talebin arttığı görüşünde. Ortalama yılda 2 bin küsur civarında piyano sattıklarını belirten Karagenç, piyano fiyatlarının 1.500 TL’den başladığını, akustik ve dijital piyanolar olarak marka, model ve üretim yerlerine göre sınıflandırıldığında fiyatların milyon TL’lere çıktığını söylüyor. Karagenç, kullanıcıları kullanış ve ses açısından tatmin edecek ortalama 4 bin TL civarında bir piyanonun başlangıç için uygun olacağını da öne sürüyor.
“İKİNCİ ELDE EKSPERTİZ ŞART”
1968’den beri piyano satış ve tamiri yapan Bardakçı Group Müzik Aletleri Genel Müdürü Ali Bardakçı son 10 yılda piyano satışlarının arttığını söylüyor. Yıllık ortalama 350 piyano satışı gerçekleştirdiklerini belirten Bardakçı, “Piyano fiyatları üretiminde kullanılan malzeme kalitesine ve üretim yapıldığı ülkeye göre farklılık gösteriyor. İkinci el piyanolar 4.500 ile 12 bin TL, sıfır piyanolar ise 10 bin ile 55 bin TL arasında fiyatla satılıyor” diyor. Bardakçı, İlk kez piyano alacaklara ise şu öneride bulunuyor;
“Eğer kalıcı bir piyano istiyorlarsa akustik piyano almaları gerekiyor. Sıfır piyanoya bütçeleri yetmiyorsa ikinci el piyano almalarını, fakat mutlaka ekspertiz yaptırmalarını öneririm.”
TERCİH DİJİTALLERDEN YANA
Ortalama yılda 150 adet piyano satan 4C Müzik’te fiyatlar 2.000 ile 4.500 TL arasında değişiyor. Başlangıçta ekonomik olması bakımından dijital piyanonun daha çok tercih edildiğini söyleyen Şirket Sahibi Cenap Aksoy, “Artık dijital piyanolarda yeni teknoloji ile tuş hassasiyeti akustik piyanolar gibi. Sesleri de en mükemmel akustik piyanonun sesini kopyalamakta. Kulaklık, ses kısabilme ve pedal fonksiyonları ile her bütçeye uygun olduğundan daha fazla tercih ediliyor” diyor. Aksoy, piyano çalmaya ilk defa başlayacaklar için ise P9BK kodlu 88 tuş ve üç pedallı ekonomik fiyatlı dijital piyanoyu, profesyoneller için ise DK800WD kodlu Tuanas markalı dijital piyanoyu öneriyor.
Piyano alacaklar için meni rehber
- İlk kez piyano kullanacaklar kısa sürede iyi bir noktaya gelebilecekleri için piyano seçimlerini ileriye dönük olarak yapmalılar.
- Kullanım alanı ve bütçeyle doğru orantılı olan bu seçimlerde genellikle piyanoyla ilk kez tanışanlar dijital piyanoları tercih ediyor. Ancak uzmanlar ilk defa piyano çalacaklara akustik piyanoyu öneriyor.
- Piyano alırken, müzikal olarak bir piyanodan beklenti, tuş hassasiyetinin ve çalınabilirliğinin düzgün olması, uzun yıllar ihtiyaçlarınızı karşılaması, hoşunuza giden bir tını ve görselliğe sahip olması önemli. Bu yüzden önemli olan doğru tuş ağırlığı olan ve doğru piyano sesi veren bir model ile bu serüvene başlanması.
En çok satılan 10 piyano modeli?
Yamaha Digital Piyanolar
Yamaha Ev Tipi Piyanolar
Yamaha Kuyruklu Piyanolar
Kawai CN17
Kozmos KHP164
Roland RP102
Yamaha Ydp-143
Kurzweil Cup serisi
Kurzweil KA-130
Schneider
Para Dergisi