Dolar
38,4989
0,05%
Euro
43,8274
-0,04%
Sterlin
51,3568
-0,37%
Bitcoin
3.625.445
-0,67%
BİST-100
9.078,43
-1,59%
Gram Altın
4.089,148
-0,37%
Gümüş
32,65
-0,89%
Faiz
48,49
0,52%

Pelit’in patronu: Her sabah 4'te işe giderim

Her sabah 04.00’te fabrikaya giderek üretime başlayan Pelit’in patronu Selahattin Ayan, “İnsanın önce memleketine faydalı olması lazım” dedi

03.11.2013 09:02
Pelit’in patronu: Her sabah 4'te işe giderim
16px
32px

Tam 56 yıl önce başladı Pelit’in yükseliş öyküsü. 1957’de pasta ustası merhum Kazım Ayan tarafından İstanbul Tepebaşı’nda açılan o ilk pastane bugün dünyada tanınan dev bir marka haline geldi. Kazım Ayan’ın oğulları Selahattin, Hasan ve Ali Ayan’ın babalarından devraldıkları Pelit, 110 bin metrekare üretim tesisi, 41 şubesi ve 16 ülkeye yaptığı ihracatlarla sektörün zirvesindeki yerini aldı.

Kalite ve hijyen kokusu

Geçtiğimiz günlerde Pelit’in İstanbul Esenyurt’taki, içinde üretim tesisi, çikolata müzesi, butik satış yapılan bölümü, kafeteryası, çocuk oyun alanları, balo salonları ve daha bir çok bölümü barındıran fabrikasına girdik. “Bir kere uğradığınızda, ikinci kez mutlaka geleceğiniz” bu fabrikanın içine girer girmez kalite ve hijyenin kokusu tıpkı çikolatanın keskin kokusu kadar derinden hissediliyor. Aklınıza gelebilecek bütün kalite standardı belgesine sahipler.

Fabrika bahçesinde ilk dikkati çeken çocuklu aileler için düşünülen hayvanat bahçesi oluyor. Butik satış yapılan ve içerisinde birçok sosyal alan bulunan 60 bin metrekarelik yeni binaya girdiğimizde ise üzerinde bembeyaz iş önlüğüyle Pelit’in üretim Müdürü Bülent Baki ile karşılaştık.

En kıdemli usta!

Birlikte yapımı devam eden çikolata müzesini, çocuklar için oluşturulan ve içerisinde maket pastaların, oyuncakların ve pasta yapımını anlatan maketlerin olduğu upuzun salonu, günlük pasta üretiminin yapıldığı tesisin bir bölümünü gezme fırsatı buldum. Üretim bölümleri fabrikadan çok uzay üssünü andırıyor. Hijyen anlayışı üst seviyede.

Pelit’in bu başarısının arkasında da aslında Selahattin Ayan’ın meslek aşkı yatıyor. Okulunu yarım bırakıp 13 yaşında babasının yanında başladığı mesleğini ilk günkü heyecanla yapmaya devam ediyor Selahattin Ayan. Fabrika’nın patronu değil, en kıdemli ustası o. Fabrikanın tüm ustaları onun yanında yetişiyor. 57 yıldır her gün çalışanlardan önce sabah 04.00’te gelip üretim tesisinde işe koyuluyor. Akşam ise geç saate kadar fabrikada kalıyor. Çıkan her yeni ürün önce onun onayından geçiyor. Tüm bunları onun yanında çalışanlardan öğreniyorum. Çünkü kendisini anlatmayı sevmiyor.

“Bir insan kendini methetmemeli. İşini göstermeli. Pastalardan, çikolatadan memnunsanız, işte o kadar” diyecek kadar mütevazı. Bir ara o da üzerinde beyaz önlüğüyle yanımıza geliyor. Kısa bir sohbet isteğimizi kırmıyor. Çok çalışarak ve dürüstlükle sıfırdan zirveye gelişin somut örneği olan Selahattin Ayan’a başarısının sırrını soruyorum hemen “çalışmak, çalışmak, çalışmak!” diyor. Peki lezzetin sırrı nedir? dediğimde ise “Güzelini yapmakta ve aramakta. Kendini işine verdiğin müddetçe, o kısmeti Allah veriyor. Dürüstlük doğruluk her şeyden önce gelir” derken yaptığı ürünler arasında en beğendiği lezzet hangisi dediğimde “Ben sevmediğim hiçbir şeyi tezgaha koyamam, müşterime yedirmem” diyerek müşteriye verdiği önemi aktarıyor.

Çok gelen teklif var

Hedeflerinin ucu yok. “Pelit’i gönlümüzdeki yere getireceğiz. Bir insan mesleğini seviyorsa başarılı olur. En büyük hobim burada çalışmaktır benim. Hep daha iyisini hedefliyoruz. İnsan el verdiğince memleketine faydalı olması kadar güzel bir şey yoktur. Bütün Avrupa gelip fabrikayı geziyor. Yurtdışından teklifler de çok aldım ama bir çivi de çakacak olsam kendi memleketime çakarım” diyecek kadar yürekli bir adam Selahattin Ayan. Birçok sosyal sorumluluk projesi olduğunu söylediğimde “İbadet de kabahat de gizlidir” diye uyarıyor.

Benimle paylaştığı bir anısını anlatmadan bitirmek istemiyorum. 4.5 yıl fabrikanın inşaatında yanında çalışan bir işçi memleketine dönerken Selahattin Bey’e dönüp, “Usta şu patron Selahattin Bey’i bir göreyim de helallik isteyeyim” diyor. Selahattin Bey adamcağızı bozmadan “Ben söylerim patron hakkını sana helal eder” diyerek gönderiyor işçisini.

Aşçılık okulu ücretsiz olacak

GENÇLERİN eğitimine önem veren Ayan, mesleğe gönül veren gençleri fabrikasında yetiştiriyor.

3-4 dil bilen Türk ustalar yetiştirmek istediklerini de söyleyen Selahattin Ayan, fabrikanın bulunduğu arazinin bir kısmına aşçılık okulu kurmak gibi bir projeleri olduğunu, gençlerin burada ücretsiz okutulacağı müjdesini verdi.

Hande Zeyrek/Sözcü

editörün seçtikleri
İş insanı Serdar Bilgili, Manhattan'daki '125 Greenwich' gökdeleni için 350 milyon dolarlık kredi aldı
İş insanı Serdar Bilgili, Manhattan'daki '125 Greenwich' gökdeleni için 350 milyon dolarlık kredi aldı#Serdar Bilgili
benzer haberler
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...