Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,2424
-0,43%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.225.642
0,00%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

Patron ayrı müdür ayrı telden

Akbank Murahhas Âzâsı Suzan Sabancı Dinçer, Amerikan Institutional Investor adlı dergiye verdiği mülâkatta 1,5 yıl içinde yerli bir banka satın alabileceklerini açıkladı. Ancak Genel Müdür Kurtul, böyle bir düşüncelerinin olmadığını açıkladı.

31.10.2005 00:00
Haberi paylaşın
Patron ayrı müdür ayrı telden
16px
32px

Bu sözler, rakipleri gittikçe güçlenen Akbank’ın satın alma ve birleşme yoluyla liderlik koltuğunu sağlamlaştıracağı yönünde yorumlandı. Ancak kısa vadede bu yönde somut bir plânları bulunmadığını belirten Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, öncelikli hedeflerini ‘organik büyüme’ olarak açıkladı. “Karşımıza bir fırsat çıktığında satın alma yahut birleşme gibi ihtimalleri elbette değerlendiririz.” diyen Kurtul’a göre son dönemde yüksek bir performans yakalayan Akbank, sektörün birçok alanındaki liderliğini sürdürüyor. Banka yönetiminin öncelikli olarak hizmet kaynaklarını ve kalitesini artırarak büyümeye odaklandığını anlatan Kurtul, yakın dönemde başka bir banka satın alınmasına yönelik mevcut bir çalışmalarının olmadığını dile getirdi. Kurtul, karşılarına çıkan fırsatı değerlendirme noktasında dikkatli olacaklarının da altını çizdi.

Akbank’ın yeni sezon turizm paketinin kamuoyuna duyurulması amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Kurtul, ekonomideki ve sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Yabancı ortaklık konusunda ‘çok istekli’ olmadıklarını dile getiren Kurtul, birleşme ve satın almaları mecburi kılacak bir sermaye ihtiyaçlarının olmadığını belirtti. Kurtul, aynı şekilde sermaye yeterlilik oranı itibarıyla da büyüme hedeflerini destekleyecek yeteneğe sahip olduklarını ifade etti. “Ama eğer yabancı ortak bankanın hissedar değerine, fiyatına, önümüzdeki dönem piyasa payına katkıda bulunabiliyorsa tabii ki yabancı ortak konusu mutlaka değerlendirilecek. Fikir olarak yabancı ortağa olumlu bakıyoruz.” ifadelerini kullanan Kurtul, yabancılarla ortaklığı daha çok ‘yurtdışı hedeflerine sağlayacağı katkı’ bakımından değerlendireceklerini söyledi.

Kurtul, Yapı Kredi ile ilgilenmelerine rağmen şimdi birleşmelere neden mesafeli durdukları yönündeki soruya, hızlı büyüme ortamını gerekçe gösterdi. Bankaların böyle zamanlarda birleşmeler için daha az istekli olduğunu dile getiren Kurtul, dünya çapında örneklere bakılması halinde her birleşmenin başarılı olamadığının görüleceğini savundu. Kurtul, gelecek dönemde kâr marjlarının daralmasına paralel olarak maliyetlerin daha önemli hale geleceğini, dolayısıyla birleşmeye daha fazla istek duyulacağını belirtti.

Özelleştirme kredisi vermek için şirketlerle görüştüklerini bildiren Akbank Genel Müdürü, Koç Holding’in ihalesini kazandığı Tüpraş için de başvuru geldiğini kaydetti. Konut kredilerinde ikincil piyasaların iyi çalışmasının bu alandaki büyümeyi sürdürmek için önemli olduğunu vurgulayan Zafer Kurtul, bankalara Tüketici Yasası ile bir yıl ürün sorumluluğu getirilmesinin ikincil piyasaları zorlayan bir konu olduğunu, aracılık maliyetlerini artırması sebebiyle de bunun tüketicilerin aleyhine olduğunu dile getirdi. Tüketici kredilerinde önümüzdeki dönemde sağlıklı büyüme imkanı gözüktüğünü de savunan Kurtul, ekonomideki büyümenin bir kısmının tüketici kredileri destekli olacağını ifade etti. Önümüzdeki dönemde ekonomide büyüme, enflasyon ve faizde ise düşme beklentilerinin devam ettiğini kaydeden Kurtul, kredilerde en fazla artışın muhtemelen mortgage kredilerinde olacağını ifade ederek, “Tüm sektörde 10 milyar YTL’lik ipotek kredisi var. GSMH’ye oranı yüzde 2,5 civarında. Bu oran normal bir tahminle çok rahat 5 yıl içinde yüzde 10’a kadar çıkabilir.” görüşünü dile getirdi.

SUZAN SABANCI DİNÇER'İN AÇIKLAMALARINI OKUMAK İÇİN

İbrahim Türkmen/Zaman

editörün seçtikleri