Pasaportlar değişiyor, kim hangi renkte pasaport alacak?
Pasaport Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı, İçişleri Komisyonu’nda ele alındı. Yeni düzenlemeye göre kırmızı ve yeşil pasaport alacaklar şöyle belirlendi.

Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın alt komisyon raporu üzerinde görüşmelere başlandı. Kabul edilen ilk 8 maddeye göre, Türkiye’yi temsil etmek üzere görevlendirilen ve isim ve unvanları ilgili kararnamede belirtilen kişilere, görevleri süresince "Kırmızı Pasaport" olarak bilinen diplomatik pasaport verilecek.
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ile bakanlara kırmızı pasaport verilmesi kanunda ilk kez yer alacak. Meclis dışından atanacak bakanlar, kırmızı pasaport taşıyamayacak.
Kabul edilen önerge doğrultusunda, Genelkurmay Başkanı’nca NATO ve diğer uluslararası kuruluşların daimi görev kadrolarına atanan personele de görevleri süresince geçerli olmak üzere kırmızı pasaport verilecek.
Diplomatik pasaportların düzenlenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılmasında yurtiçinde Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü, yurtdışında ise büyükelçilikler yetkili olacak.
KIRMIZI PASAPORT TAŞIYACAKLAR
Tasarıya göre, diplomatik pasaport taşıyacaklar şöyle:
"Büyükelçiler, uluslararası kuruluşlardaki daimi temsilciler, konsolosluk memuru statüsündeki başkonsoloslar, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları ve hukuk müşavirleri, uluslararası kuruluşlarda görev alan ve bu kuruluşlar ile ilgili anlaşma, sözleşme veya mutabakatlara istinaden diplomatik ajanların statüsünde diplomatik ayrıcalıklar ve bağışıklıklardan yararlanan vatandaşlar.
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Askeri Yargıtay Başkanı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Bakanlar, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, TBMM üyeleri, Sayıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, YÖK Başkanı, Orgeneraller ve Oramiraller, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı, MGK Genel Sekreteri, Bakanlık müsteşarları, AB Genel Sekreteri, DPT Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, MİT Müsteşarı, Diyanet İşleri Başkanı, Denizcilik Müsteşarı, Dış Ticaret Müsteşarı, Gümrük Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı, Emniyet Genel Müdürü, valiler, büyükelçi unvanı taşıyan Başbakan başdanışmanları, TİKA Başkanı, Genelkurmay Başkanı’nca NATO ve diğer uluslararası kuruluşların daimi görev kadrolarına atanan personele, eski cumhurbaşkanları, yasama meclisi eski başkanları, eski başbakanlar, eski dışişleri bakanları, siyasi kuryeler ve TİKA program koordinatörleri."
"YEŞİL PASAPORTA VİZE GELMESİ SÖZ KONUSU"
Komisyonda, "birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli çalıştırılan devlet memurlarına" yeşil pasaport verilmesi önerildi.
Bunun üzerine konuşan İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, bu öneriyle "yeşil pasaportluların sayısını daraltılması yerine genişletilmesi yoluna gidildiğini" ifade etti.
Türkiye’de yeşil pasaportun fazlalığına dikkati çeken Şarbak, her meslek grubunun özel konum elde etmek istediğini, vize sorununu bu tür yollarla aşılmaya çalışıldığını belirtti.
Yeşil pasaportun saygınlığının ortadan kalktığını söyleyen Şarbak, "Yeşil pasa