Parisli Mondaine de Pariso İstanbul’a geliyor
Tersane İstanbul, sadece lüks moda markaları için değil gastronomide de yoğun rekabetin yaşanacağı bir proje olacak. Mezzaluna, Günaydın, Beymen Brasserie ve Gizia Brasserie burada restoran açacak markalardan. Uluslararası markalar da İstanbul’a buradan giriş yapmaya hazırlanıyor. Paris Society’nin ikonik markası Mondaine de Pariso da bunlardan biri olacak.
Necla DALAN
Geçen hafta Swot Hospitality’nin Tersane İstanbul’da 55 çalışanın da sirtaki yapacağı Yunan konseptli Mykorini restoranı açağını yazdım. Fendi’den Gucci’ye Dior’dan Hermes’ye lüks dünya devlerinin ikonik mağazalarını açmaya hazırlandığı projedeki diğer restoranları merak ettim. Proje kapsamında planlanan, teknelerin yanaşabileceği Valide Kızağı’nda bir gastronomi alanı oluşturulacak. İstanbul ve Anadolu mutfağına çağdaş bir yorum getiren, yerel üreticileri destekleyen kreaitf tadım menülerinin olacağı bir Türk restoranının yanı sıra Pan Asyatik, İtalyan ve Fransız tarzı restoran ve brasserie’lerle Valide Kızağı’nın bir “haute cuisine’ olması hedefleniyor.
Sektörden edindiğim bilgilere göre bu alanda da önemli markalar rekabet edecek. Türkiye’nin önde gelen markalarının yanı sıra bazı uluslararası markalar da ilk kez Tersane İstanbul’dan sektöre adım atacak. Peki Tersane İstanbul’da restoran açması kesinleşen markalar hangileri?
Mezzaluna, Günaydın, Beymen Brasserie ve Gizia Brasserie bu markalardan bazıları… Beymen, bir süre önce yeme-içme sektörüne Beymen imzasını atmak amacıyla Artisan Hospitality Group’u kurdu. Blender Cafe; grubun farklı şehir ve lokasyonlara da taşınması planlanan konseptlerinden ilki. Uzun zamandır dünya çapında isimlerle birlikte çalışılarak ortaya çıkarılan restoran konsepti ise sonbaharda Beymen Zorlu Center’da kapılarını açacak. Bunun bir diğer örneği de Tersane İstanbul’da planlanıyor. Mağaza için çok büyük bir yer kiralayan Beymen hem cafe hem restoran açacak.
ZİNCİR RESTORANLAR YER ALACAK MI?
Gizia’nın patronu İsmail Kutlu, çok lüks bir konsepti burada hayata geçireceğini söyledi. İki yıl önce projedeki ilk sözleşmeyi kendilerinin imzaladığını anlatan Kutlu, “Çok güvendiğimiz bir proje. Bana göre dünyanın en iyi projelerinden biri olacak. Mağaza ile birlikte 1500 metrekarelik bir yer tuttuk. Lüks fine dining özel bir konseptimiz olacak” dedi.
Tersane İstanbul’da zincir restoranlarla ilgili durum ise biraz karışık… Happy Moon’s kurucusu Hüseyin Aymutlu, kendilerine zincir restoranların olmayacağı, Michelin yıldızlı restoranlara kiralama yapılacağının söylendiğini ifade ederken Big Chefs’in Kurucu Ortağı Gamze Cizreli, projede marka miksinin yeni yapıldığını ve görüşmelerinin sürdüğünü anlattı.
TERSANE’YE 1970’LERİN KABARE HAVASI GELECEK
Tersane İstanbul’dan Türkiye’ye adım atacak olan markalardan biri ise Paris Society’nin ikonik markası Mondaine de Pariso olacak. Bu yıl sonunda açılması planlanan ve 1970'li yılların kabare ruhunu yansıtan restoran, deneysel yemek konsepti ve interaktif müzik performanslarını birleştiren bir yer olarak tanınıyor.
2008 yılında Laurent de Gourcuff tarafından kurulan Paris Society, konaklama ve yeme içme sektöründe önemli bir oyuncu olarak nitelendiriyor. Ultra premium ve lüks yaşam tarzı kategorisindeki restoranlar, kulüpler, oteller ve etkinlik alanlarında 70'in üzerinde mekandan oluşan bir portföye sahip.
RIXOS’UN ORTAĞI ACCOR ÇOĞUNLUK HİSSESİNE SAHİP
Paris Society, Ennismore grubunun bünyesinde faaliyet gösteriyor. 2011 yılında girişimci Sharan Pasricha tarafından kurulan Ennismore, 2021 yılında Accor ile ortak bir girişime imza attı. Bu imzayla Rixos’un da ortağı olan Accor'un çoğunluk hissesine sahip olduğu bir yaşam tarzı konaklama şirketi yaratıldı.
Ennismore bünyesinde 14 marka var. Bu markalar 130'dan fazla faal otel ve tatil köyü ve 90'dan fazla yeni otel projesi ile 76 ikonik mekan ve 300'ün üzerinde restoran ve bardan oluşuyor. 35 ülkede faaliyet gösteren grup bünyesinde 30 binin üzerinde kişi çalışıyor.
patronlardunyasi.com