Paramızı nereye yatıralım?
Bu yıl da yatırımcısına önemli bir kazanç sağlaması beklenmeyen dövize seçim riskini azaltmak için yönelenlere dolar yerine avro öneriliyor. Uzmanlara göre döviz portföyün yüzde 25'ini aşmamalı

Esin Çetinel'in araştırması
Son yıllarda Türk yatırımcısının azalan ilgisine karşın döviz 2007 yılında da portföylerdeki yerini koruyacak gibi görünüyor. Özellikle bu yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin etkisiyle piyasalarda yaşanabilecek olası dalgalanmalardan yararlanmak isteyenlerin portföylerinin yüzde 20 veya 25'i ile dövizle enstrümanlara yönelmesi öneriliyor. Ancak dövizi düşünenleri uyaran para yöneticileri, son yıllarda tahtından inen doların yerine bu yıl da avro ve İngiliz Sterlini'ni işaret ediyor.
2006 yılında dolar yüzde 4.97 oranında değer kazanarak yüzde 10'a yakın açıklanan enflasyona karşı yatırımcısını koruyamazken, aynı dönemde avro yüzde 17.14, İngiliz Sterlini yüzde 18.93 değer kazandı. Bu getiri tablosuna işaret eden para yöneticileri bu yıl da kurlarda benzer bir hareket yaşanmasını beklediklerini, bu nedenle dolar yerine avronun öne çıkacağını söyledi.
Dövizli enstrümanlar içinde ise şimdilik vadeleri uzun olmasına rağmen avrobondlar döviz tevdiat hesaplarına (DTH) göre daha yüksek getirileriyle öne çıkıyor. Vadesinden önce bozdurulabilen avrobondlarda 30 yıllık olan uzun vadelilerinde yıllık getiri yüzde 7'lerde bulunurken, 2010-2011 vadeli olan avrobondlarda getiri yüzde 6'lara kadar iniyor. Döviz tevdiat hesaplarında ise para miktarına göre bu oran yüzde 4 veya 5'ler civarında seyrediyor.
Türkler bono satıp döviz alıyor
2007 yılındaki belirsizliklere bağlı olarak son üç ayda yerli yatırımcılar bono satıp döviz alırken, yabancı yatırımcılar ise tam tersi bonoya yöneldi. Yerli yatırımcıların AB sürecindeki kaygıların yanı sıra bu yıl önce cumhurbaşkanlığı, ardından genel seçimlerin yapılacak olması yüzünden portföylerinin bir bölümünü dövize yönlendirdiği görülüyor. 8 Eylül-8 Aralık arasında yerli yatırımcıların bono portföylerinin 84.5 milyar YTL'den 75.6 milyara gerilediğini söyleyen JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, aynı dönemde toplam mevduat içinde döviz tevdiat hesaplarının oranının ise yüzde 36'dan yüzde 37.4'e çıktığına dikkat çekiyor.
Para yöneticileri, 2007 içinde de yerli yatırımcıların benzer eğiliminin sürdürebileceği seçim dönemleri yaklaştığında ise alım hareketinin biraz daha kuvvetlenebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Siyasetin gölgesinde kalacak 2007 yılında zaman zaman piyasalarda sert fiyat hareketleri gözlenebileceğini belirten para yöneticileri, dövize yatırım yapanların yıl bazında bakıldığında büyük getiri elde etmesinin mümkün görünmediğini ancak risk azaltma isteği ve anlık çıkışlarda para kazanma ihtimali nedeniyle bir miktar döviz alınabileceğini vurguluyor.
Dolar bu yıl da kaybettirir
Para yöneticilerinin ortak görüşü ise illa döviz alacağım diyenlerin dolar yerine avro'ya yönelmesi yönünde. 2006 yılını dolar yüzde 4.75, avro ise yüzde 16.63 oranında primle kapatırken, yıllık yüzde 10 civarında bulunan enflasyon göz önüne alındığında dolara yatırım yapanların reel anlamda zarar ettiği ortaya çıkıyor. Uzmanlar bu yıl da benzer durumun korunabileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.
Halen dışarda 1.33'lerde seyreden avro/dolar paritesinin yılı 1.36-1.38 dolardan kapatabileceği tahmin ediliyor. Başka deyişle faiz artırımının süreceğini açıklayan Avrupa Merkez Bankası'na karşın ABD'nin yılın ikinci yarısında faiz indirimi yapacağı beklentisi dünyada 2007 yılında da güçlü avro'nun süreceği beklentisini kuvvetlendiriyor. Bu da iç piyasada dolara göre avroya yatırımı daha cazip hale getiriyor.
'Yabancıların ciddi girişi var'
JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci:
Bu yıl piyasalar politik gelişmelere göre yön çizecek. İyimser senaryoya göre yani cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma sağlanan bir isim çıkarsa nisandan itibaren başta enflasyon, ardından faizde düşüş yaşanacak. Yine bu süreçte yabancıların Türkiye'ye olan ilgisi artacak.
Son üç aya baktığımızda ise AB ile ilgili gelişmeler, cumhurbaşkanlığı tartışmaları gölgesinde yerli oyuncuların bono satıp döviz aldığını, yabancıların ise tam tersi bono aldığını söyleyebiliriz.
8 Eylül-8 aralık arasında yabancıların bono portföyü 25.8 milyar YTL'den 36.1 milyara çıktı. Yani yabancıların Türkiye'ye ciddi girişi var. Nisana kadar yıllık enflasyonun yüzde 10'da kalmasını mayısta baz etkisiyle gerilemesini bekliyorum. Bu nedenle Merkez Bankası'nın da mayıs veya haziran ayında faizde indirim gitme ihtimali kuvvetli görünüyor.
2007 genelinde ise YTL'ye yatırım daha cazip olacak. Ancak portföyünde döviz bulundurmak isteyenler için avro önerilebilir. Bunun nedeni ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımına devam edeceğini açıklaması. Beklentimiz ECB'nin faizini 0.75 artışla yüzde 4'e çıkartması. Buna karşın ABD'nin ise ilk üç çeyrekte faizini aynı bırakması bekleniyor. JP Morgan'a göre 2007 sonunda 1.33'teki avro/dolar paritesi 1.3600 dolardan kapatacak.
1.94'te satış artabilir
Dış piyasalarda avro/dolar paritesindeki dalgalanmaların iç piyasada kura yansımaları oldukça zayıf. Bunda özellikle rekor açıklar veren cari dengenin sürdürülebilirliği ve kısa vadeli portföy yatırımlarının Türkiye pozisyonlarındaki hareketlenmelerin kur açısından daha öncelikli görülmesi etkili oldu.
Avroda yatay hareket sürüyor. 1.86 ve 1.83 YTL ilk destek. 1.83 YTL yatay hareketin desteği olması açısından orta dönem için daha önemli. Bu seviyenin üzerinde tutunabilir. Aksi takdirde satışın devamı ve 1.80-1.78 sonraki destekleri beklenebilir. İlk dirençler 1.94-1.97 YTL'de. Bu seviyelere olası hareketlenmelerde satışlar görülebilir. Yatay hareketin tamamlanması için 1.97 YTL'le geçilmeli. Bu durumda. 2.05 ve 2.18 sonraki dirençler oluyor. Kısa dönem 1.86-1.83 YTL bandı destek, 1.94-1.97 YTL direnç bandı olarak izlenebilir.

Dolarda düşüş trendi sürüyor. Bu gelişmede Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımına devam etmesi, buna karşılık ABD'de indirimin devam edeceği beklentisiyle avronun güçlenmesi etkili oldu.
Bu iç piyasaya da yansıdı. Satış baskısı ve düşüş eğilimi sürüyor. Dolarda 1.44 YTL uzun süre destek işlevi gördü. Sonraki destekler ise 1.4200-1.4150 ve 1.4000 YTL'de. Bu seviyelerin üzerinde dolar tepki verebilir. 1.40'ın altında ise satışın devamıyla birlikte 1.38 ve 1.35 sonraki destekler. Bu seviyeler orta dönem için de önemli. Ancak olası geri çekilmeler alımlarla karşılaşabilir. 1.44 YTL'lik eski destek, şimdi yeni direnç oldu. Tepki alımının devamı için bu seviyede kalınmalı. Sonraki dirençler 1.46-1.48 ve 1.54 YTL'de. Bu seviyeler kısa dönem için izlenecek seviyeler. 1.64-1.75 orta dönemli direnç.
Radikal