Pamuk AB'li parlamertolara kokteyl verdi

Pamuk AB'li parlamertolara kokteyl verdi

Türklüğe hakaret ettiği gerekçesiyle bugün Şişli Adliyesi'nde duruşmaya çıkan yazar Orhan Pamuk, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, birçok aydın, gazeteci ve yazara Taksim'de bir lokantada kokteyl verdi.

Pamuk AB'li parlamertolara kokteyl verdi
16px
24px
16.12.2005 21:17
ABONE OLgoogle

Beyoğlu Fransız Sokağı Cezayir Lokantası'nda verilen kokteyle çok sayıda kişi katıldı. Görüntüler almak isteyen gazeteciler içeriye teker teker alındı. Üçer dakikalık görüntü alma hakkı tanındı. Bu süre içersinde gazetecimlere röportaj yapması ve soru sorması yasaklandı.

AP milletvekilleri kokteyle katılarak Pamuk'a desteklerini sürdürdü. Şişli Adliyesi'nde görülen bugünkü duruşmada yazar Orhan Pamuk, duruşma öncesi ve sonrasında Avrupa Parlamentosu üyeleri ile bir kısım gruplardan destek alırken, bazı gruplar tarafından da protesto edilmişti. Adliye önünde toplanan Pamuk destekçileri ile protetoscuları arasında zaman zaman gerginlik yaşanmıştı.

'Davanın düşmesini ümit ediyoruz"

AB Dönem Başkanı İngiltere, Orhan Pamuk davasının düşürülmesini ümit ediyoruz' açıklamasını yaptı.

AB tarafından yapılan açıklamada, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın da tutukluluk halinin gözden geçirilmesi istendi.
 
Yazar Orhan Pamuk'un, İsviçre'de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle 'Türklüğü alenen aşağılamak' suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava durduruldu.
 
Dava Adalet Bakanlığı'ndan beklenen yazı gelmediği için 7 şubat tarihine ertelendi.
 
Mahkeme, Orhan Pamuku sanığın lehine olduğu gerekçesiyle eski yasaya göre yargılamak istemişti. Bunun için de, Adalet Bakanlığı'nın izni gerekiyordu. Bu izin mahkemeye ulaşmadığı için duruşma ertelendi.
 
Orhan Pamuk, Adliye binasından geniş güvenlik önlemleri altında çıktı. Ancak bu sırada Pamuk'un aracı, çevrede bekleyen bir grup tarafından yumruklandı.
 
Pamuk'un aracına bu gruptakiler tarafından yumurta da atıldı. Bu sırada aracın ön camının çatladığı görüldü. Duruşmayı, yerli ve yabancı basının yanı sıra, Avrupa Parlamentosu da yakından takip etti.
 
Orhan Pamuk, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, "savunmamızı yapamadığım için üzüldüm. Aslında hiç olmaması gereken düşünce suçu davalarının uzaması, yenilerinin açılması, türkiye için demokrasimiz için iyi olmuyor" dedi" dedi.
 
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'se, yazar Orhan Pamuk'un yargılanmasının durdurulmasıyla ilgili olarak, 'olması gereken buydu' dedi.
 
Bir gazetecinin yargılamanın Avrupa Birliği için çok önemli hale geldiğini belirtmesi üzerine Bakan Çiçek, 'bunu bu hale basın getirdi. Önce 'vatanı sattı' diye manşet attınız, sonra 'AB için önemli' diye yazıp söylüyorsunuz" karşılığını verdi.
 
Davanın gelişimi
 
Yazar Orhan Pamuk, bir İsviçre gazetesine, "bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi" açıklamasında bulunmuş, bunun üzerine Pamuk hakkında ‘Türklüğe hakaret’ davası açılmıştı.
 
Pamuk’un davanın duruşmasına gelmemesi halinde ‘polis zoruyla’ getirilmesi için de karar çıkarılmıştı. Üç yıla kadar hapsi istenen Pamuk savcılık ifadesinde, "ben Türküm ve bununla da gurur duyuyorum" demişti.
 
Geçtiğimiz ekim ayında Almanya'nın Frankfurt kentinde Alman Yazarlar Birliği'nin 'Barış Ödülü'nü alan Pamuk, burada yaptığı konuşmada da "açık ve net bir şekilde tekrarlıyorum. '1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü' dedim. Bu sözlerimin arkasındayım" demişti.
 
AB cephesinden gelen tepkiler üzerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, davanın düşeceğinden kuşkusu olmadığını söylemişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde