Özelleştirmede hat açık
Danıştay 13. Dairesi, Türk Telekom'un özelleştirilmesine karşı açılan davada yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Türkiye tarihinin en büyük özelleştirmesinde son kararı İdari Dava Daireleri Genel Kurulu verecek.

Türkiye Haber-lş Sendikası'nın Türk Telekom'un yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak satılmasına ilişkin 4 Temmuz 2005 tarihli ihale komisyonu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtiğı davada, ilk aşama sonuçlandı. Danıştay 13. Dairesi, Türk Telekom'un yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak satılmasına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesinin durdurulması istemim reddetti.
Daire'nin 9 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, pazarlık sonucunda, en yüksek teklifin 6 milyar 550 milyon dolar ile Oger Telecom Ortak Girişim Grubu, ikinci en yüksek teklifin ise 6 milyar 500 milyon dolar ile Etisalat-Çalık Ortak Girişim Grubu tarafından verildiği belirtildi. Telekom'un hisselerinin satışını düzenleyen 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ve bu kanun hükümleri uyarınca alınan 11 Ekim 2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yüzde 55 oranındaki hissenin blok olarak yabancıya satışını engelleyen bir kuralın yer almadığı belirtilen kararda yapılan itirazlara karşı tespitler şöyle sıralandı:
Fiyat değerinin yüzde 30 üzerinde
Milli Güvenlik zarar görmez
Telekom'un çoğunluk hissesinin blok olarak satılması halinde milli güvenlikte çıkabilecek olumsuz etkilerin giderilmesi, milli yararın korunması ve Hazine'ye gelir sağlanması, telekomünikasyon piyasasında etkili bir denetimin yapılabilmesi amaçlarıyla özelleştirme sürecinde birçok kanuni düzenleme yapılmıştır.
TSK için ayrı bir yapı kuruldu
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendi haberleşme altyapısı Türk Telekom altyapısından bağımsız bir hale getirilmiştir.
Değer tespiti bilimsel yapıldı
İhale sürecinde Türk Telekom'un değer tespit çalışmaları uluslararası kabul görmüş bilimsel değerleme yöntemleriyle yapılmıştır. Bu değerin onaylanması konusunda yetkili olan Bakanlar Kurulu kararıyla, Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 100'üne tekabül eden değeri, konsorsiyum ve değerleme komisyonu raporlarında belirlenen miktarın da üzerine çıkılmak suretiyle 9 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Takdir hakkı, hukuka ve kamu yararına uygun kullanılmıştır.
İhalede verilen fiyat bilimsel yapıldı
1 Temmuz 2005'teki ihalede verilen son teklif Türk Telekom'un hisse değeri için saptanan tutardan yaklaşık yüzde 30 fazladır.
Rekabet bütünüyle sağlandı
İhalede rekabete imkan sağlanmış, kamu yararı gözetilmiş, ihale süreci işlemlerinde ve ihale komisyonu kararında, kanunda öngörülen usuli İşlemlere aykırılık görülmemiştir.
'Şartlar değiştirildi' iddası
Davacı, Telekomünikasyon Kurumu'na ihale öncesinde Türk Telekom'a kablosuz sabit telefon ve temel internet erişimi hizmetlerinin sunumuna yönelik frekans tahsisi yapılmak suretiyle CDMA-WLL hizmeti sunma hakkının tanındığını, bunun Türk Telekom'un değerini arttırıcı bir etken olmasına karşın yatırımcıların bilgisine sunulmadığını, bu suretle ihale şartlarının değiştirildiğini ve rekabet ortamının bertaraf edildiğini ileri sürmüştür. Oysa Türk Telekom kablosuz sabit telefon ve temel internet erişim hizmeti (WLL) talep etmiş. Telekomünikasyon Kurumu bu talebi talep edilen şekilde karşılamamıştır.
Teklif zarflarının geç açılması
Davacı, tekliflerin 24 Haziran 2005'te alınmasına rağmen 1 Temmuz 2005'te açıldığını, böylece ihale komisyonunun görevini ihmal ettiğini iddia etmiştir. Ancak tekliflerin kapsamlı iş planlarını da içermesi nedeniyle incelemenin makul sürede yapıldığı sonucuna varılmıştır.
Borsa İstanbul AŞ, pay piyasasında emir/işlem oranını (OTR) 25 Nisan 2025 tarihi seans sonuna kadar 5:1'den 3:1'e düşürürken, emir/işlem oranı eşik değer aşım ücretini 24 Mart 2025 tarihinden itibaren 0,25 TL'den 0,50 TL'ye yükseltti.
#BorsaOracle’ın kurucusu milyarder iş insanı Larry Ellison, çiftçilik hayali ile 300 milyon dolara bir Hawai adası satın aldı. Burada yapay zekayı kullanan topraksız tarım yatırım yaptı. Bu hayali için toplamda 500 milyon dolar harcayan Ellison’un çiftliği şimdilerde ayakta durmakta zorlanıyor. İşte bir teknoloji dehasının toprakla imtihanı…