Dolar
38,1825
0,55%
Euro
43,5778
0,30%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.219.040
-0,55%
BİST-100
9.346,95
-0,52%
Gram Altın
4.068,415
0,00%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,69
-0,84%

Önder: Yazılımda Treni Kaçırmak Üzereyiz

UyumSoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Mehmet Önder, Türkiye’nin ‘yazılımda treni kaçırmak’ üzere olduğuna dikkat çekti.

21.11.2005 22:39
Haberi paylaşın
Önder: Yazılımda Treni Kaçırmak Üzereyiz
16px
32px

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ar-Ge’ye yatırım yapılmadığı ve yetkinlikleri yükseltilmiş gençler yetiştirilmediği taktirde, yazılımda söz sahibi olunamayacağını ifade eden Önder, “Dünya genelinde, yaklaşık yılda 2.5 trilyon USD işlem hacmini bulan bilişim sektörü, dünyanın en hızlı büyüyen ve katma değeri en yüksek olan sektörlerinden biridir. Mesela, Hindistan 2008 yılında 58 milyar dolar yazılım ihraç etmeyi hedeflerken her yıl 200 bin bilişim uzmanı yetiştirmektedir. Türk yazılım sektörü olarak Avrupa’nın yazılım üssü olacak altyapıya sahibiz. Eğer Ar-Ge’ye ve gençlerimize yatırım yapıp gerekli altyapıyı hazırlarsak, Hindistan, Çin, İrlanda gibi dünyanın önemli yazılım üslerinden biri olabiliriz. Ancak, bu konuda yeterli adımları atmıyoruz. Eğer gerekli çalışmaları yapmazsak, 5 yıl sonra yazılım trenini kaçırmış olabiliriz. Oysa lider ülke olmanın yolu bilgiyi üreten, uygulatan ve devamlılığını sağlayan olmaktan geçer” dedi.

Önder “Türk yazılım sektörünün cirosu 1 milyar dolar olmalıdır”
Türk yazılım sektörünün 100 milyon dolar cirosunun bulunduğunu kaydeden Önder, oysa yazılım sektörü cirosunun 1 milyar dolar civarında olması gerektiğini vurguladı. TÜBİTAK için ayrılan 450 milyon Euro’luk bütçe ve KOSGEB’in Ar-Ge çalışmalarının önemli olduğunu kaydeden Önder, yazılım sektöründe hedeflere ulaşılması için Ar-Ge’ye ayrılması gereken bütçenin yaklaşık 2 milyar dolar olması gerektiğini söyledi.

Ülkemizin yazılım ihracatının çok düşük olduğunu anlatan Önder, “Yazılım sektöründe gerekli çalışmalar yapılırsa, turizm sektöründen sonra ikinci ‘bacasız sanayi’ olabiliriz. Son dönemlerde Rusya, Polonya, Çin gibi ülkelerin yazılımda güçlerini arttırmış olmalarına rağmen, Türkiye’nin çok genç bir nüfusu olduğunun altını çizmek isterim. Eğer bu potansiyeli doğru olarak yönlendirirsek, yazılımda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girebiliriz. Türk yazılım sektörü, birkaç yıl içerisinde 500 milyon dolar, 10 yıl içerisinde de 10 milyar dolara ulaşırsa, dünya yazılım rekabetinde ‘bende varım’ diyebilir” şeklinde konuştu. Önümüzdeki dönemlerde yazılım mühendisliği, donanım destek mühendisliği, bilgi sistem mühendisliği gibi alanlarda yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacın artacağını kaydeden Önder, başta üniversiteler olmak üzere konuyla ilgili eğitim veren kurumların, dünya bilişim teknolojisindeki gelişmeler paralelinde eğitim programlarını revize etmeleri gerektiğini vurguladı.
Önder, “Yazılım Evleri Yeniden Yapılanmalıdır”
Ülkemizde en az 5 kişinin çalıştığı 200’e yakın yazılım evi olduğunu anlatan Önder, yazılım evlerinin de yeniden yapılanması gerektiğini belirtti. Yazılım evlerinin bazı projelerde güçlerini birleştirmesinin önemli olduğunu kaydeden Önder, böylece yurtiçi ve yurtdışında yeni projelere imza atabileceklerini söyledi. Önder, önümüzdeki dönemlerde, eğitim sektörü, bilgisayar oyunu sektörü, kamu, savunma sanayi, sanayi makineleri, iletişim teknolojileri gibi birçok alanda yeni yazılımlara ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

editörün seçtikleri
Mehmet Şimşek paylaştı: Bakanlıktan vergi affı haberlerine yalanlama
Mehmet Şimşek paylaştı: Bakanlıktan vergi affı haberlerine yalanlama#Hazine ve Maliye Bakanlığı
benzer haberler
Murat Ülker: Rüşvet boyut değiştirdi, zira hakkınız olanı da elde etmek için artık rüşvet yani haraç vermekle mümkün olabiliyor 
Murat Ülker: Rüşvet boyut değiştirdi, zira hakkınız olanı da elde etmek için artık rüşvet yani haraç vermekle mümkün olabiliyor